Reinig de pan grondig en breng een dun laagje olie aan. Plaats de pan boven het vuur of op de barbecue en laat deze gedurende 20-30 minuten opwarmen totdat de olie begint te roken. Haal de pan van het vuur en verdeel de olie goed door de pan met een doek. Wees voorzichtig want dit is erg heet!
Gebruik keukenpapier om een dun laagje olie in te wrijven. Gebruik hiervoor neutrale olies, zoals arachideolie, sojaolie of andere plantaardige olies. Bak in het begin geen tomaten of andere zure ingrediënten in je gietijzeren pan. De gekweekte aanbaklaag is namelijk gevoelig voor zure gerechten.
Als je de pan goed hebt ingesmeerd of gesprayd verhit je de pan tot het begint te walmen. Hierna laat je de Dutch Oven of pan afkoelen. Herhaal deze stappen minimaal drie keer. Hoe vaker de stappen herhaald worden, hoe mooier het gietijzer wordt.
Seasoning is een proces dat vaak herhaald wordt als onderhoud, na gebruik of nadat gietijzer in aanraking is gekomen met vocht, bijvoorbeeld door schoonmaken. De beste olie voor het inbranden is rauwe lijnzaadolie (ook wel lijnolie of vlaszaadolie genoemd).
Voor het op smaak brengen van gietijzer kunnen alle soorten kookoliën en -vetten worden gebruikt, maar op basis van beschikbaarheid, betaalbaarheid, effectiviteit en een hoog rookpunt raadt Lodge plantaardige olie, gesmolten bakvet of koolzaadolie aan, zoals onze Seasoning Spray.
Gebruik van extreem hoge hitte
Te hoge temperaturen kunnen uw Dutch oven beschadigen. Het kan ervoor zorgen dat eten verbrandt en blijft plakken, waardoor het lastig is om schoon te maken. Kook altijd op middelhoog of laag vuur. Dit voorkomt aanbranden en houdt uw maaltijden smakelijk.
Verwarm een kom met water en azijn in de oven en laat de damp het vuil losweken. Veeg daarna schoon met een doek. Wrijf de ingebrande vlekken in met een halve citroen en laat even inwerken. Schraap het vuil voorzichtig los en veeg de oven schoon.
- Zet het gietijzer in een oven of op de barbecue (160 - 200 graden) en verwarm minimaal 30 minuten. - Maak het gietijzer nu goed schoon met een doek of met keukenpapier. - Vet het warme gietijzer goed in met Crisco, geklaarde boter of rijstolie. - Haal het overtollige vet weg met een doek of keukenpapier.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Aangebrand voedsel wordt meestal veroorzaakt door de pan te snel of te hoog te verwarmen. We raden aan om je pan geleidelijk aan te verwarmen.
Gebruik warme handschoenen en een tang om driekwart van de briketten op de vuurschaal te leggen, plaats de Dutch oven op de kolen en doe de rest van de kolen op het deksel.
Onder sommige Dutch Ovens zitten pootjes. Dit heeft vooral voordelen als je er mee op open vuur gaat koken. De pootjes zorgen ervoor dat er ruimte is om kolen of briketten onder de pan te schuiven. Daarbij stabiliseren de pootjes de Dutch Oven als je hem rechtstreeks in de kolen zet.
Brood bakken in de Dutch oven
Bak het brood ca.30 minuten. Haal de Dutch oven uit de kamado en verwijder de deksel en het bakpapier. Plaats de Dutch oven terug en bak het brood nog 15-20 minuten langer totdat het goudbruin en gaar is.
Ovenplaat schoonmaken
Om aangekoekte etensresten van de ovenplaat te verwijderen, vul je de ovenplaat met een klein laagje water tot het opstaande randje. Drupje schoonmaakazijn erbij. Zet de ovenplaat vervolgens 5 minuten in een voorverwarmde oven. Je zult merken dat de aangekoekte etensresten snel zijn losgeweekt.
De zure aard van azijn gaat snel aan de slag met het doordringen en verwijderen van vuil . Het maakt het schoonmaken van vet van ovenoppervlakken een fluitje van een cent. Om azijn te gebruiken voor het schoonmaken van de oven, vult u een spuitfles met uw favoriete merk witte azijn en spuit u het royaal over het hele oppervlak van de oven.
Oven schoonmaken met een vaatwastablet
Jazekers, met een vaatwastablet kun je ook je oven schoonmaken. Het krachtige reinigingsmiddel van deze tabletten zorgt ervoor dat vet en vuil snel oplossen.
Een Dutch oven is gemaakt van gietijzer of geëmailleerd gietijzer, dat duurzaam en hittebestendig is, maar niet antiaanbak. Het is zwaar, duur en roest snel als het niet goed wordt gekruid of onderhouden .
Plaats een baksteen of plaat op een rek onder de Dutch oven om verbranding te voorkomen. De meeste ovens hebben een verwarmingselement aan de onderkant dat veel te veel warmte aan de onderkant van uw deeg kan geven, vooral als u het rek te dichtbij plaatst.
Als u de Dutch oven langdurig op hoge temperatuur gebruikt, kan de kruidenlaag op niet-gecoate pannen afbreken , waardoor het eten te veel gaat plakken en de coating van geëmailleerde pannen verkleurt.
Het inbranden
Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Vet de rand van de binnenkant van de pan ook in. Laat de pan op de warmtebron rustig heet worden tot de olie begint te walmen. Tip: Doe de afzuigkap aan!
Met een kampvuur: verreweg de leukste methode is het inbranden van je gietijzeren pan boven een vuur. Reinig de pan grondig en breng een dun laagje olie aan. Plaats de pan op het rooster boven het vuur of op de barbecue en laat deze gedurende 20-30 minuten opwarmen. Laat de pan afkoelen en herhaal indien nodig.
Het materiaal is van nature erg bros, waardoor het extra gevoelig is voor scheuren en mogelijke vervormingen gedurende het lasproces. Dit komt door de eigenschappen van de microstructuur van gietijzer.