Het is goed om zo min mogelijk zuurstof bij de de vrucht te laten komen. Een aangesneden avocado bewaren kan dus het beste in een afgesloten zakje of bakje in de koelkast. Dan kun je hem de volgende dag nog prima opeten.
Smeer de opengesneden kant van de avocado in met olijfolie. Zo leg je een klein laagje tussen de avocado en de lucht. Leg de avocado in een plastic bakje en zet hem in de koelkast.
Zorg er dan ten eerste voor dat je de helft mét de pit overhoudt. Pak vervolgens een plastic potje of bakje en doe er een laagje water in. Leg de vrucht met de snijkant naar beneden in het water en doe de deksel op het potje. Zet in de koelkast en na 24 uur is je avocado nog zo goed als nieuw.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
Wat nog geel of groen is kan je prima eten, maar wat draderig bruin en zwart geworden is moet je wegsnijden want dat smaakt niet meer. Ziek zul je er niet van worden, hoor, maar lekker is anders. Is ie vrijwel helemaal zo, dan kan je de avocado beter weggooien.
Kan ik dat van tevoren klaarmaken?” Zowel avocado als granny smith en andere appelen zijn gevoelig voor oxidatie: ze kleuren snel bruin. Je kunt ze dus best niet te lang van tevoren snijden.
Als je de schil lichtjes kunt indrukken – net zoals bij een rijpe peer – is de avocado goed. Helaas is dit geen sluitende techniek en krijg je boze blikken als je alle avocado's betast in de supermarkt. Het pitje of het steeltje bovenaan de vrucht is je leidraad.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
In een salade, op een toast of zelfs in een smoothie: met avocado's kun je alle kanten op. De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam.
Een avocado bevat circa 250 kcal.
De absolute winnaar is dan ook de rode ui: snijd een derde van een rode ui in stukjes en leg deze op de onderkant van een plastic bakje. Leg de avocado met de schil naar onder (en dus de groene kant naar boven) boven op de ui. Sluit het bakje af met een deksel en zet deze in de koelkast.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Avocado pit planten
Je kunt je pit al planten als de wortels zo'n 10 centimeter lang zijn. Houd bij het planten van de avocadopit de pit half boven de grond. En let er bij het verpotten op dat je de pit niet per ongeluk breekt, door je plant vast te houden aan de stam.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Je kunt guacamole bewaren in de koelkast, alleen verkleurt het snel. Met deze tips behoud je de kleur en smaak: Giet een laagje kraanwater van een halve centimeter op de guacamole en dek af met huishoudfolie. Als je het opnieuw wil gebruiken, giet je het water eraf en roer je de guacamole nog even door.
Avocado meenemen naar werk
Wikkel je halve – of het overige stuk – avocado met pit en citroensap in een stuk aluminiumfolie en je avocado zal er ook op het werk nog goed uit zien! Je kan ook prima thuis alvast plakjes avocado snijden en dit in een goed afsluitbaar bakje meenemen.
Als er zichtbare schimmel op zit of de vrucht een ranzige geur afgeeft, dan is de avocado niet veilig om te eten en moet hij worden weggegooid. Als de avocado ernstig is gedeukt met duidelijke inkepingen, of geplette plekken, dan is het fruit waarschijnlijk niet lekker meer.
De bruine slierten zitten er niets voor niets en hebben wel degelijk een functie. De slierten zijn namelijk de vaatbundels die de voedingsstoffen en water in de vrucht brengen. Ze worden ook wel gezien als het interne 'loodgieterswerk' binnen de boom en het verbinden van de avocado met de rest van de boom.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.