Koop uw Amerikaanse Patentbloem direct online of in onze Molenwinkel.
Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.
Voor patisserierecepten is patisseriebloem het best omdat die iets fijner is, maar als je dat niet hebt, is gewone bloem ook bruikbaar. Patentbloem is gemaakt van het binnenste van het meellichaam van tarwe, maar fijner gemalen en gezeefd dan tarwebloem, ook vervangbaar door gewone bloem.
Testverslag patentbloem van Dirk - 1 de beste. In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met deze patentbloem van Dirk, huismerk "1 de beste". Met deze patentbloem, dat ook nog eens scherp geprijsd is, kan je heerlijke witte broden bakken.
Patentbloem is fijner gemalen dan tarwebloem en heeft een vrij hoog glutengehalte, daardoor is het geschikt voor het bakken van (luchtig) brood. Zelfrijzend bakmeel is een combinatie van bloem, bakpoeder en soms een snufje zout. Zelfrijzend bakmeel is geschikt voor het maken van scones, koekjes, muffins, en dergelijke.
Wanneer gebruik ik patentbloem? Patentbloem is dus vooral erg geschikt voor het bakken van broodproducten, bijvoorbeeld voor het bakken van brood, focaccia, broodjes en croissants. Door de hogere hoeveelheid gluten in de bloem wordt je deeg elastischer en je eindproduct luchtiger.
Amerikaanse patentbloem
Naast de gewone patentbloem is er ook Amerikaans patentbloem. Deze Amerikaanse patentbloem wordt ook gemaakt van tarwe, maar deze tarwe is afkomstig uit een warmer landklimaat zoals Amerika. Dit is een harde tarwe, met meer gluten.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem met een hoog eiwitgehalte. Speciaal geschikt voor het bakken van heel luchtig wit brood. Maar patentbloem is ook heel geschikt voor het bakken van koekjes, taarten, speculaasjes, oliebollen, pannenkoeken, eierkoeken enzovoorts.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Het rijsmiddel bakpoeder gebruik je in zoete baksels, van cakes tot koekjes. Het heeft geen ander ingrediënt nodig om te werken, alles wat nodig is zit al in het bakpoeder zelf. Bakpoeder is niet geschikt voor brood.
Andersom kun je bloem niet zomaar vervangen door zelfrijzend bakmeel. Dat komt door de rijzende werking die het zelfrijzende bakmeel heeft. Als er in een recept staat dat er naast bloem ook bakpoeder nodig is, kun je het meestal wel vervangen voor zelfrijzend bakmeel.
Deze patentbloem, ook wel sterke bloem genoemd, is daardoor vooral geschikt voor het bereiden van baksels waarvoor u het deeg dient te kneden, zoals brooddeeg, croissant deeg of deeg voor focaccia of pizza.
Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen. De '00' staat voor de 'uitmalingsgraad' van de bloem. De uitmalingsgraad is laag omdat de meeste deeltjes uit de bloem zijn gezeefd.
Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Deze zeer fijne bloem is gemaakt van zachte tarwe en bevat weinig gluten. Patisseriebloem is daarom een goede keuze voor zacht en luchtig deeg zoals dat van pannenkoeken, cake, wafels, taarten en voor sauzen.
Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza. Patentbloem heeft trouwens dezelfde maling, dus die kun je ook gebruiken.
Patentbloem. Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter. Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur.
Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Zeeuwse bloem: Zeeuwse bloem is wat minder makkelijk verkrijgbaar als tarwebloem en patentbloem en wordt veel in de bakkerijen gebruikt voor het maken van koekjes en gebak. Met Zeeuwse bloem blijven koekjes wat langer zacht. Zeeuwse bloem is fijngemalen bloem van tarwe die geteeld is in een zeeklimaat.
Deze franse bloem T65 is gebaseerd op specifieke Franse tarwevariëteiten die zorgen voor een goudgele kruimkleur. Doordat de franse tarwe een hoger eiwit percentage bevat heeft deze een sterkere gluten ontwikkeling. Zeer geschikt voor onder andere franse stokbroden, zuurdesembroden of een gewoon brood.
Americana is een witte bloem gemaakt van harde tarwe en bevat een zeer hoog eiwitgehalte (14%). Word veelal gebruikt om prachtige zuurdesem broden te bakken maar ook als ondersteunende bloem voor zwaardere meelsoorten zoals bijvoorbeeld volkorenmeel.
Waarom moet een brooddeeg meerdere keren rijzen? Tijdens het rijzen maakt gist ook geur en smaakstoffen aan, hoe langer je het laat rijzen, hoe meer smaak. Maar je moet wel op het gashoudend vermogen letten, dus niet te lang wachten met de narijs anders kan het deeg scheuren.