Beschrijving. De walnoten zoals die in juni en juli aan de boom zitten, worden de groene walnoten genoemd. Deze noten werden vroeger al veel gegeten. Alleen je ze plukt in deze periode, als het binnenste van de noot nog zacht is, worden het groene walnoten genoemd.
Onrijpe walnoten kunnen worden gebruikt voor de bereiding van likeur of in zou worden ingelegd als pickles.
Walnoten die vers van de boom komen, zijn niet perse direct eetbaar en smaakvol en kun je beter eerst laten drogen voordat ze gegeten worden. Wanneer een walnoot vers van de boom komt, heeft deze nog een hoog vochtgehalte, wat kan leiden tot een muffe smaak en textuur, evenals bederf en schimmelvorming.
Tip 4: Laat de walnoten binnen in een goed geventileerde ruimte nadrogen, maar niet bij een raam, dan gaat het drogen te snel! Tip 5: Na twee weken drogen is de smaak optimaal en zijn de walnoten wel tot twee jaar houdbaar. P.S. Met deze walnoten kun je vervolgens een heerlijke walnotentaart maken, lees hier hoe!
De oogsttijd voor walnoten is van half september tot eind oktober.
De walnoten zoals die in juni en juli aan de boom zitten, worden de groene walnoten genoemd. Deze noten werden vroeger al veel gegeten.
Om te vermijden dat er onzuiverheden, die schimmelziekten of slechte aroma's kunnen afgeven, rond de noten blijft hangen moeten de noten zo snel mogelijk gewassen worden. In het geval van walnoten geoogst met de groene bolster moet tijdens deze stap ook de bolster verwijderd worden.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Omdat ze nat zijn kunnen ze gaan schimmelen. Je kunt de walnoten langer bewaren door ze in te vriezen. Ook kan je ze zelf drogen. Hiervoor leg je de walnoten op een rooster in een warme, goed geventileerde ruimte.
Bewaar walnoten daarom altijd op een donkere droge plek. Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten vermindert de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
De verse vruchten zijn niet echt lekker, een beetje bitter zelfs en wrang. Het vliesje is nog groen. Na een week of 2-3 drogen, op een droge warme goed geventileerde ruimtes, uitgespreid in een bak of op een krant, doet wonderen voor de smaak. Leg ze niet achter een raam in de volle zon, dan gaat het drogen te snel.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Walnoten pellen
Walnoten kunnen gemakkelijk gepeld worden als ze eerst voor 30 seconden in kokend water hebben gelegen en direct daarna afgespoeld worden met koud water.
Walnoten kunnen lang worden bewaard als ze op de juiste manier worden opgeslagen. In het algemeen kunnen ongepelde walnoten tot wel twee jaar worden bewaard in een koele, droge en donkere omgeving, zoals een voorraadkast.
Speciale enzymen die ervoor zorgen dat de droge noten niet meer groeien verminderen de opname van belangrijke spoorelementen in het lichaam. Als we de noten weken, worden deze enzymen afgebroken en blijven alleen de goede eigenschappen over.
Bewaar noten in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Orale inname van zwarte walnoot wordt gebruikt als anti worm, difterie, leukemie en sifilis. In Libanon worden de zwarte walnoot bladen gebruikt als een remedie tegen microben en schimmels.
Eten om beter te slapen
Walnoten: noten, en dan vooral amandelen en walnoten, zijn volgens haar ideaal om beter te slapen. De reden: "Walnoten zijn een van de beste bronnen van melatonine, het slaaphormoon", vertelt ze.
Noten in je voedingspatroon
Het advies voor volwassenen is om elke dag een handje ongezouten noten te eten. In de nieuwe Schijf van Vijf hebben noten zelfs een apart puntje in het vak met eiwitrijke producten gekregen. Alle soorten ongezouten noten en pinda's zijn goed.
Je kunt ze allereerst op de bekendste manier eten: uit het vuistje. Je kraakt de walnoot en eet de vrucht op. Maar daarnaast kun je de gekraakte walnoot ook pellen, hakken, roosteren of karamelliseren. Je kunt ze pellen om de bittere smaak te verliezen.
Walnoten bestaan uit vetten, eiwitten en voedingsvezels en zijn rijk aan omega-3-vetzuren en α-linoleenzuur (zoals ook aanwezig in vette vis) die goed zijn voor hart en vaten. Het regelmatig eten van noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten met 15% en het sterftecijfer door hart- en vaatziekten met 23%.
Wassen maar
Na het oppakken van de walnoten, dienen ze direct gewassen te worden. Haal alle restjes bolster er af. Hoe beter je deze resten verwijderd hoe langer de walnoot goed blijft en hoe lekkerder hij smaakt. Wanneer ze helemaal schoon zijn, kunnen ze gedroogd worden.