Pure chocolade is dus glutenvrij, maar dan hebben we het wel over de ongezoete variant, dus de chocolade die afkomstig is direct na het roosteren van de cacaobonen. Er zijn maar weinig mensen die deze vorm van chocolade lekker vinden.
Het Kinder Surprise ei en de chocoladerepen zijn glutenvrij.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Nutella wordt gekenmerkt door de authentieke smaak van hazelnoten en cacao. De unieke romigheid versterkt de smaak. Ingrediënten: suiker, palmolie, hazelnoten 13%, magere cacao 7,4%, magere melkpoeder 6,6%, weipoeder, emulgatoren: lecithinen [soja], vanilline. Nutella hazelnootpasta is glutenvrij.
Onze chocolade (op onze limited met koek en chilipeper na) is in principe glutenvrij ð Omdat in de fabriek waar het geproduceerd wordt ook producten met gluten worden gemaakt, hebben we besloten om 'kan gluten bevatten' op onze wikkel te vermelden.
De Chocoladehartjes van Biovegan zijn Glutenvrij en Biologisch. Leuke en vooral lekkere versiersel voor op je eigen gebakken cakejes en koekjes. Heerlijke chocolade met een knapperige binnenkant.
Niet alle chocolade is glutenvrij
Ook repen zoals Twix, Milkyway of een Mars die over het algemeen stukjes koek bevatten, moeten worden vermeden. Gelukkig is niet elke chocolade lekkernij verboden! De krokante omhulsels van bijvoorbeeld M&M's zijn niet gemaakt met tarwemeel.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Brinta bevat wel gluten. Als je geen gluten kunt verdragen, kun je beter geen Brinta eten.
Als je coeliakie hebt of een glutenvrij dieet volgt, moet je alle voedingsmiddelen vermijden die gluten bevatten. Dit geldt ook voor snoepgoed dat gemaakt is van tarwe-, gerst- of roggemeel. Er zijn tegenwoordig veel soorten glutenvrij snoep op de markt.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij.
Helaas zijn heel veel candybars niet glutenvrij en niet al te gezond. Een Mars, Twix of een Lion, eet jij glutenvrij dan moet je deze helaas laten liggen. Snickers zijn wel glutenvrij.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Glutenvrije hagelslag, yum!
De hagelslag is verkrijgbaar in zowel melkchocolade als pure chocolade. Ga je toch liever voor biologische hagelslag? Dan is de hagelslag van de Rit een uitstekende keuze. Ook deze hagelslag is verkrijgbaar in zowel melkchocolade als pure chocolade.
De pindakaas van Crack'd is biologisch, glutenvrij en puur gemaakt van pinda's. Heerlijk op brood, crackers en rijstwafels of door de havermout.
Bevat merci gluten? De meeste van onze producten voldoen aan de wettelijke normen en de normen van de Duitse Coeliakievereniging voor glutenvrije voeding (maximaal 20 mg gluten per kg voeding). De krokante amandelvariant van merci Finest Selection assorti is niet glutenvrij; deze bevat tarwe-eiwit en tarwemout.
Havermeel is een volkorenmeel dat gemaakt wordt van haver. Goed om te weten is dat havermeel van zichzelf geen gluten bevat, maar wel makkelijk wordt besmet met gluten. Haver komt namelijk veel in contact met granen die wel gluten bevatten. Als je gluten wilt beperken, is havermeel een goede keuze voor je baksels.
Zowel havermout als Brinta bevatten veel koolhydraten. Havermout bevat wel iets minder koolhydraten en meer vet en eiwit. Daardoor bevat havermout wat meer calorieën. Brinta bevat meer vezels.
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.
Gluten is een eiwit dat in verschillende granen voorkomt, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt, en khorasantarwe (kamut). Volkorenmeel, meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten. Gluten is onoplosbaar in water en dient, opgeslagen in de graankorrel, als reservevoedsel voor de plant.
Noten, pitten en zaden zijn van nature glutenvrij. Dit geldt voor rauwe en gebrande noten. Noten zijn daarom een veel gebruikt ingrediënt bij het bakken en koken van glutenvrije recepten.
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.