Wanneer u die lamellen volledig sluit ontstaat er een warme 'luchtbuffer' tussen het glas en het rolluik, dat een isolerend effect heeft. Eigenlijk verdubbelt het rolluik dus de isolatiewaarde van het glas! Zo goed zelfs, dat de isolatiewaarde met wel 10% tot 40% kan verbeteren.
Rolluiken bieden isolatie tegen geluid, warmte en koud. Door de isolatie tegen warmte en kou, ook wel thermische isolatie genoemd, bespaar je energie. Energie besparen is zowel goed voor het milieu als voor de energierekening.
De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen.
Isolerend effect van rolluiken
De isolatiewaarde kan 10 tot 40 % verbeteren afhankelijk van de mate van isolerende beglazing, wat dan weer een gunstig gevolg heeft op de verwarmingskosten. In de zomer is het effect dan weer omgekeerd.
Dit zorgt voor een afname van het warmteverlies in uw woning, waarmee u jaarlijks aanzienlijk op uw stookkosten bespaart. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een woning met rolluiken bespaart al gauw 10% op de jaarlijkse stookkosten.
In praktische termen betekent dit het stroomverbruik van de motor. In dit voorbeeld, heeft de motor een vermogen van 120 Watt, dat wil zeggen dat hij evenveel verbruikt als 2 gloeilampen. De kosten van een uur lang je rolluik laten in- en uitrollen, zijn 1,2 cent (bij een kilowatt prijs van 0,10 cent).
Wilt u een zonwering voornamelijk om de zon te weren, maar wilt u wel naar buiten kunnen kijken? Dan is een (rits)screen een prima oplossing. Wilt u echter de zon helemaal buitensluiten of wilt u een zonwering met inbraakwerend karakter, dan past een rolluik wellicht beter bij u.
Rolluiken houden lage temperaturen met gemak buiten de deur. Bovendien vormt de stilstaande lucht tussen het raam en het rolluik een isolatielaag. Op deze manier blijft binnen de warmte goed behouden en gaat er op geen enkele manier warmte via de ramen onnodig verloren.
Rolluiken en zipscreens kunnen over het algemeen goed tegen regen en harde wind. Vrieskou is echter andere koek. Wanneer er sprake is van vorst, kunnen de lamellen van een rolluik vastvriezen.
Airco zuigt voortdurend de warme lucht weg terwijl buitenzonwering of binnenzonwering zorgt dat de warmte niet binnen kan. In dat opzicht is zonwering best een pak meer ecologisch dan airco, want er is geen voortdurende nood aan elektriciteit.
Energieleverancier EON stelde vast dat 37% van de warmte in huis verloren gaat via deuren en ramen. Rolluiken kunnen hier een behoorlijke impact op hebben. Zo kunnen rolluiken ervoor zorgen dat er maar liefst jaarlijks 10% bespaard kan worden op de totale energierekening. Zo wordt uw huis duurzamer en energiezuiniger.
Witte zonwering reflecteert zonlicht, maar absorbeert minder. Zwarte zonwering absorbeert veel zonlicht, maar reflecteert minder.
De gemiddelde levensduur van een rolluik betreft 15 jaar. Deze levensduur is echter sterk afhankelijk van de gebruiksintensiteit, de mate van onderhoud en de zwaarte van het rolluik. Het herstellen van een rolluik is vaak goedkoper dan het opnieuw aanschaffen van een rolluik.
Wil je een rolluik met een goede garantie en een hoge levensduur, dan is het verstandig om een rolluik van een A-merk aan te schaffen. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan Heroal, Verano, Winsol, Smits of Roma. Dit zijn stuk voor stuk rolluiken die een lange levensduur en een solide uitstraling hebben.
Wanneer u een rolluik uitsluitend gebruikt voor zonwering, privacy en verduistering van uw slaapkamer, is een kunststof rolluik al voldoende. Wanneer u ook uw energierekening naar beneden wilt krijgen of een betere geluidsisolatie wenst, dan zijn aluminium rolluiken een echte aanrader.
Een screen heeft voornamelijk de functie om de zon te weren uit de woning, waarbij het zicht naar buiten toe behouden blijft en een rolluik zorgt voor een complete afsluiting van een een raam of deur. En niet geheel onbelangrijk een rolluik is in prijs voordeliger dan een screen.
Het scherm mag tot en met windkracht 4 (windsnelheid tussen 20-28 km/u = 5,5-7,9 m/seconde) uitgerold blijven, bij een nominale winddruk tot 40N/m² en maximaal winddruk tot 48N/m².
De beste kleur voor je rolluiken is zilver, gewoon de kleur van aluminium. Is dit niet jouw smaak? Dan zijn wittinten en licht gekleurde rolluiken ook een goede optie. Deze nemen namelijk ook niet snel warmte op.
Door harde windstoten kan een zonnescherm of rolluik losraken. Dit kun je voorkomen door te controleren of je zonnescherm of rolluik nog goed vastzit. Het beste kun je zonneschermen tijdens een storm omhoog doen. Je rolluiken kun je juist weer beter omlaag laten om ook ruitschade te voorkomen.
Rolluiken zijn de meest effectieve vorm van zonwering tijdens een hittegolf. Rolluiken zijn namelijk volledig afsluitbaar. Zon, warmte en geluiden kunnen veel minder makkelijk uw woning binnendringen.
Als beste zonwering staat het rolluik met stipt op nummer een. Een rolluik kan volledig afgesloten worden zodat er geen zon doorgelaten wordt. Bovendien hebben de lamellen een isolerende functie welke tevens warmtewerend werken. Een rolluik biedt u dan ook de optimale bescherming tegen de zon.