Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt 1 juli een officiële vrije dag. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Maar een officiële feestdag om hierbij stil te staan, die is er tot op heden niet.
Op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd, namelijk tijdens Keti Koti of Dia di Abolishon. Een belangrijke dag, maar toch is het nog geen nationale feest- en herdenkingsdag.
Feestdag op 1 augustus
Het duurde ook nog eeuwen voordat 1 augustus de feestdag is die het nu is. Pas in de negentiende eeuw werd 1 augustus als feestdag ingevoerd. Toen was het oude bondgenootschap al door Napoleon ontbonden en nadat de Franse keizer het veld had moeten ruimen weer opnieuw opgericht.
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
De officiële feestdagen
1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij. De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open. Maandag tweede paasdag zijn de meeste winkels dicht en de meeste Nederlanders vrij.
11 juli, de Vlaamse feestdag, moet tegen volgend jaar een betaalde feestdag zijn voor àlle Vlamingen. Niet alleen voor de ambtenaren. Dat vindt de hele Vlaamse regering.
Begin van de weerkundige / meteorologische zomer (1 juni - 1 september). De 'Internationale Dag van het Kind' (Kinderdag) is een feestdag die in verschillende landen op 1 juni wordt gehouden.
Feest van de Vlaamse Gemeenschap (11 juli) Nationale Feestdag (21 juli) Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart (15 augustus)
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.
Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Keti Koti is in die landen dan ook een nationale feestdag, maar 'ketenen gebroken', zoals Keti Koti zich vrij laat vertalen, wordt ook in Nederland in steeds meer steden uitbundig gevierd.
Op 1 juli wordt ieder jaar de afschaffing van de slavernij herdacht. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij de gruwelijke dingen die zijn gebeurd tijdens de slavernij. De dag wordt Keti Koti genoemd. Dat betekent het verbreken van de ketenen.
Op verschillende plekken in Nederland wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In het Afrika Museum herdenken we elk jaar onze gedeelde slavernij geschiedenis en vieren we de afschaffing van slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen op 1 juli 1863.
De jongste officiële feestdag van Turkije is op 15 juli de 'Dag van Democratie en Nationale Eenheid' (Turks: Demokrasi ve Millî Birlik Günü).
De Vlaamse feestdag is per definitie een officiële erkende feestdag maar is tot op heden nog geen betaalde feestdag voor alle Vlamingen. De feestdag is wel een betaalde feestdag voor Vlaamse ambtenaren en binnen bepaalde sectoren.
Pinkstermaandag, de dag na Pinksteren (dat op zijn beurt vijftig dagen na Pasen valt) Nationale feestdag van België, 21 juli. Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, 15 augustus. Allerheiligen, 1 november.
Jaarlijks zijn er tien wettelijke feestdagen. Deze niet-gepresteerde dagen worden betaald door de werkgever. In principe is het verboden om op een wettelijke feestdag te werken.
Wettelijke feestdagen voor ambtenaren
Als ambtenaar bij de overheid krijg je er nog enkele extra dagen bovenop: Communautaire feestdagen: Maandag 11 juli 2022: Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Dinsdag 27 september 2022: Feest van de Franstalige gemeenschap.
Zondag 25 december 2022, Kerstdag
In bepaalde sectoren worden ook bijkomend communautaire feestdagen toegekend, zijnde: maandag 11 juli 2022 (Vlaamse Gemeenschap), dinsdag 27 september 2022 (Franse Gemeenschap) en dinsdag 15 november 2022 (Duitstalige Gemeenschap).
De werknemer heeft recht op loon voor elke feestdag of vervangingsdag waarop hij niet tewerkgesteld werd, evenals voor elke inhaalrustdag. Het loon voor een feestdag bevat naast het loon in de strikte zin van het woord eveneens de geldpremies en de voordelen in natura die eventueel aan de werknemers worden toegekend.
Wettelijke feestdagen België 2022
België kent tien officiële wettelijke feestdagen.
Het is maar hoe je erin staat. Ander minpuntje van deze dag is dat er standaard twee feestdagen op maandag vallen: Tweede Paas- en Pinksterdag.