Zwangerschapsvergiftiging wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een minder goede werking van de moederkoek of placenta. De ernst van pre-eclampsie kan sterk wisselen. Onbehandeld kan deze ziekte voor u en uw ongeboren kindje een gevaar betekenen.
De gevolgen van zwangerschapsvergiftiging
Door een te hoge bloeddruk raken bloedvaten beschadigd, waardoor er vocht uit gaat lekken. Vervolgens ontstaan oedemen ofwel vochtophopingen. Daarnaast wordt de werking van de nieren en lever zwakker bij zwangerschapsvergiftiging. Zo kan eiwit in de urine terechtkomen.
Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen.
De symptomen van zwangerschapsvergiftiging kunnen zich geleidelijk of heel plotseling voordoen. De klachten treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap, maar kunnen ook tot acht dagen na de bevalling ontstaan.
Wat de oorzaak hiervan is, is helaas nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijkheid, het afweersysteem en de aanleg en ontwikkeling van de placenta tijdens de eerste helft van de zwangerschap een grote rol.
Zwangerschapsvergiftiging wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een minder goede werking van de moederkoek of placenta. De ernst van pre-eclampsie kan sterk wisselen.
Verreweg de meeste vrouwen die pre-eclampsie of het HELLP syndroom hebben gehad, zijn binnen twee weken na de bevalling weer thuis. Afhankelijk van de ernst van de complicaties die u hebt gehad, kan het herstel echter weken tot maanden duren.
Zwangerschaps-vergiftiging ontstaat vanaf 20 weken zwangerschap. Heel soms kun je het nog krijgen in de 10 dagen na je bevalling.
Zo'n 70% van de ondervraagde vrouwen rapporteert namelijk klachten als vergeetachtigheid, somberheid of depressieve klachten in de eerste 10 jaar na de zwangerschap en ook relationele problemen komen vaker voor.
Wanneer je tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk ontwikkelt en er ook eiwit in je urine is, spreken we van zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie. Een milde vorm van pre-eclampsie komt voor bij zo'n 50 op de 1000 zwangere vrouwen.
U merkt meestal niets van een hoge bloeddruk. Het geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of overgeven.
Hoge bloeddruk. Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen. Misselijkheid.
Is de bloeddruk steeds hoger dan 140/90 , dan kom je onder controle bij de gynaecoloog. Je krijgt dan bloeddrukverlagende medicijnen. Soms wordt je bevalling eerder opgewekt. Bij pre-eclampsie heb je naast een hoge bloeddruk ook eiwit in je urine.
Het eiwit laat je urine schuimen en kan een duidelijk zichtbare laag schuim op de urine veroorzaken. Het schuim blijft ook liggen op de urine. Vochtophoping, zoals gezwollen benen, enkels en geslachtsdelen. Dit wordt veroorzaakt doordat de nieren door het eiwitverlies in de war raken.
Helaas is zwangerschapsvergiftiging niet te genezen en is bevallen de enige manier om de aandoening te stoppen. Mocht je last hebben van eclampsie, dan is een ziekenhuisopname noodzakelijk. De arts geeft medicijnen om het stuipen te stoppen. Ook intensieve bewaking, soms op de intensive care afdeling, is noodzakelijk.
De normaalwaarden zijn voor de bovendruk rond de 120 mmHg en voor de onderdruk rond de 70 mmHg. De waarden van de bloeddruk wisselen, dit is normaal. Vooral de bovendruk kan stijgen bij angst of inspanning. Bij sommige vrouwen stijgt de bloeddruk ook tijdens de controle door de bloeddrukmeting zelf.
Gevaren van hypertensie
Uw nieren en lever kunnen tijdelijk slechter gaan werken en er kunnen afwijkingen in de bloedstolling ontstaan. De bloedtoevoer naar de placenta (moederkoek) kan afnemen. Dit kan tot gevolg hebben dat het kind in groei achterblijft of dat de conditie van de baby achteruitgaat.
Volgens de titel kan zwangerschapsvergiftiging (medische naam: pre-eclampsie) worden voorkomen door extra calcium. De inleiding van het nieuwsbericht meldt dat het advies aan alle zwangeren om extra calcium te nemen, zou kunnen leiden tot een kwart minder gevallen van zwangerschapsvergiftiging.
De oorzaak van pre-eclampsie is niet bekend. Het lijkt erop dat zowel de pla- centa (de moederkoek) als de gezond- heid van de moeder een rol kunnen spelen in het ontstaan van pre-eclampsie waarbij schade aan de bloedvaatwand centraal staat. Hoe dit precies gebeurt en in welke mate is onduidelijk en complex.
Eclampsie is een zeer ernstige situatie, die in enkele gevallen levensbedreigend kan zijn door bijkomende complicaties als hersenbloeding, lever- of nierbeschadiging of problemen met de bloedstolling. Gelukkig herstellen de meeste vrouwen uiteindelijk helemaal. Wel is er meer risico voor de gezondheid van de baby.
Wat u zelf kunt doen? Voor gezonde vrouwen zijn geen zinvolle maatregelen bekend om hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te voorkomen. Vroeger adviseerden we een zoutloos of zoutarm dieet, maar daarmee voorkomen we geen hoge bloeddruk. U mag dus een normale hoeveelheid zout gebruiken.
Bij ernstig verhoogde bloeddruk kunt u wel klachten hebben, zoals hoofdpijn of oogklachten. Bij een verhoogde bloeddruk hebt u een verhoogd risico op hart-en vaatziekten (beroerte, hartinfarct) en een verminderde nierfunctie.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Je baby. Het hartje klopt op dit moment razendsnel, waarschijnlijk nog meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag iets af tot ongeveer tussen de 120 en de 160 slagen per minuut. Ondertussen wordt je baby steeds meer een klein mensje met zelfs al menselijke trekjes.