Muesli is een ideaal ontbijt.Je kunt er extra noten, fruit en vezels aan toevoegen. Zo krijg je een goed en stevig ontbijt. Probeer hier ook mee te variëren, zo kun je een dag kiezen om aardbeien toe te voegen, appel, banaan, blauwe bessen, mango of ananas.
Liefst volkoren soorten zoals volkorenbrood, volkoren knäckebröd, mueslibrood of roggebrood. Liefst volkoren en ongezoet zoals muesli of havermout. Gekookt, gepureerd, gebakken, in stamppot, uit de oven, gepoft. Liefst volkoren zoals zilvervliesrijst, volkoren pasta, volkoren couscous, varieer in soorten.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Notenallergie en zwangerschap
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!
Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.
Lunch: rijstewafel met pindakaas + volkoren tosti kaas/tomaat/ui met een klodder ketchup. Tussendoor: groene appel + kommetje Griekse yoghurt naturel. Diner: portie spanakopita + blokje pure choco. Ontbijt: groene smoothie avocado, sla, peer en nectarine.
Tijdens je zwangerschap heb je calcium nodig voor de vorming van botten en tanden van de baby. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium tijdens de zwangerschap is 1200 mg. Calcium zit in groene bladgroenten, sinaasappelsap, melk, yoghurt en kaas. We raden aan dagelijks vier porties calciumrijk voedsel te eten.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen. Dit is gelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen van 19-50 jaar.
Eet geen lever en eet weinig leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby.
Als je zwanger bent, is het advies om iedere dag 25 gram noten te eten. Als je borstvoeding geeft, heb je zelfs 50 gram noten per dag nodig. Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine E, calcium en ijzer. Verder leveren ze veel onverzadigde omega-3 vetten.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgeraden. Overige vleeswaren worden niet afgeraden, terwijl er wel degelijk een risico is dat voorgesneden vleeswaren, zoals gebraden kipfilet, besmet zijn met Listeria.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
Het advies is om 2 keer per week vis te eten als je zwanger bent, 1 keer vette vis en 1 keer magere vis. Wanneer het je niet lukt genoeg vis te eten, neem dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250 tot 450 mg DHA. Vis zorgt naast brood en zuivel voor voldoende jodium.