Voor het vierde jaar achtereen steeg in 2020 het aantal openbare apotheken in Nederland. Per 1 januari 2021 telde Nederland vijf apotheken meer dan een jaar eerder, waarmee het totale aantal optelde tot 2005 apotheken.
Waar begin 2021 nog 314 van de openbare apotheken onafhankelijk waren, daalde dat aantal met 80 apotheken naar 234 in januari 2022. Dat betekent dat 1762 apotheken, oftewel 88%, onder een keten of formule valt, tegenover 84% begin 2021.
Bedrijfsresultaat apotheken
In de grafiek onder ziet u dat het gemiddelde bedrijfsresultaat van de branche apotheken tussen 2009 en 2017 is gestegen met 2.26% procentpunt naar 6.30%. Hierbij wordt in de branche apotheken gemiddeld een bruto marge van 36.8% behaald.
BENU de grootste
Uit een inventarisatie van de SFK blijkt dat BENU Apotheken, verbonden aan groothandel Brocacef, begin 2020 wederom de grootse apotheekformule is met in totaal 481 aangesloten apotheken. Daarvan zijn er 336 eigendomsapotheken.
BENU is onderdeel van de Brocacef Groep. Bij de groep werken ruim 5.000 collega's. Ook Brocacef Groothandel, Zorglogistiek, Maatmedicatie, Supplies & Services en Ziekenhuisfarmacie behoren tot de Brocacef Groep. BENU en Brocacef zijn ook onderdeel van de PHOENIX Group.
Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 107 apotheken in Amsterdam bekend. Het gemiddelde cijfer van alle apotheken in Amsterdam is een 5.8 op basis van 499 waarderingen. Het gemiddelde cijfer van alle apotheken in Nederland is een 6.3.
In de meeste gevallen haalt u bij de dienstapotheek medicijnen die zijn opgenomen in het basispakket. Deze worden dus vergoed door uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar verrekent deze kosten meestal met uw eigen risico. Naast de prijs voor uw medicijn, betaalt u ook voor de zorg van de dienstapotheek.
Voor elk medicijn waar een recept voor nodig is, betaal je standaard terhandstelling. De hoogte hiervan verschilt per apotheek, medicijn en tijdstip. Meestal ligt het tarief rond de 6 euro. Het bedrag kan ook lager of hoger zijn.
voor een eerste uitgifte is het tarief ongeveer 12 euro- 14 euro; voor een bereiding is de opslag ongeveer 18 euro- 21 euro; voor een bijzonder bereiding is de opslag ongeveer 90 euro- 120 euro; voor een uitgifte buiten kantooruren ongeveer 35 euro - 45 euro.
Ongeveer 2.000 openbare apotheken
Op 1 januari 2022 telt Nederland 1.996 openbare apotheken. Ongeveer 88% van de apotheken is verbonden aan een keten of een formule (SFK, 2022).
Openbare apotheek
Een openbare apotheker werkt meestal in een winkel die de gemeenschap toegang geeft tot de medicijnen die ze nodig hebben, evenals advies om het veilige en effectieve gebruik van de medicijnen die ze leveren te bevorderen.
Aanbod apotheken
Het aantal poliklinische apotheken is, volgens het Collectief Poliklinische Farmacie (CPF), in de periode 2016 tot 2019 gestegen van ruim 80 naar bijna 90. Per 1 januari 2021 telde Nederland een totaal van 2005 apotheken.
Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 1932 apothekers in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle apothekers in Nederland is een 7.1 op basis van 178 waarderingen.
Bekroond om onze betrouwbaarheid
Apotheek.nl is al 4 keer tot de Beste Medicijnwebsite van Nederland bekroond. We scoren daarbij een 9,6! Bovendien beoordeelt het National eHealth Living Lab (NeLL) onze site als 'uitzonderlijk goed'.
Online aanbieders van geneesmiddelen moeten zich melden bij de overheid. Zij moeten ook een Europees logo op hun site tonen. Als u op dit logo klikt, komt u op de overheidswebsite www.aanbiedersmedicijnen.nl. Hier kunt u controleren of de aanbieder zich heeft aangemeld bij de overheid.
Bijna alle XTC-pillen bevatten MDMA. Er bestaat ook een poeder- en kristalvorm van XTC. Dat wordt vaak MDMA-poeder of MDMA-kristallen of MDMA genoemd. De werkzame stof hierin is gewoon hetzelfde als in een pil: MDMA.
Als u een medicijn voor het eerst gebruikt, krijgt u van uw arts een recept voor maximaal 15 dagen. Zit er in de kleinste afleververpakking voor meer dan 15 dagen geneesmiddelen? Dan mag de apotheek u deze verpakking meegeven.
De Rijksoverheid stelt geen vaste prijzen voor medicijnen vast. Apothekers en zorgverzekeraars spreken met elkaar de prijs van een geneesmiddel af. Hierdoor kan de prijs van een medicijn per zorgverzekeraar verschillen.
De apotheekkosten (dit noemen we ook wel 'kosten terhandstelling') bestaan uit kosten voor werkzaamheden door de apotheek: medicatiedossier controleren en up-to-date houden. controle of je de voorgeschreven medicijnen tegelijkertijd met andere medicijnen kunt gebruiken.
Overstappen naar een andere apotheek gaat eigenlijk net zo gemakkelijk als veranderen van huisarts. Je hebt vrije keuze in apotheek. Het is echter niet verplicht om bij een bepaalde apotheek ingeschreven te staan. Maar wel aan te raden als je veelvuldig medicijnen gebruikt.
Apothekers en apotheken: daarvoor staat de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) al sinds 1842.
De database wordt bijgehouden door het bedrijf Z-Index. Dit bedrijf publiceert maandelijks een update met de nieuwste aanvullingen van medische producten. Een product uit de database wordt hierom vaak als Z-Index (of ZI) nummer aangeduid.