Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van hulpmiddelen en omstandigheden op de eigenschappen van de mens waardoor mensen optimaal kunnen functioneren. Dit beslaat het hele gebied van bijvoorbeeld een goede bureaustoel tot een efficiënt werkproces in de keuken van een restaurant.
Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de gebruiker. Dus met een juiste inrichting en indeling van je keuken wordt onnodig lopen, bukken en verplaatsen voorkomen en je kan nauwkeuriger werken.
Ergonomie, een juiste werkhouding en mentale en lichamelijke herstelmomenten zijn voor veel beroepsgroepen een belangrijk onderdeel van het functioneren. De combinatie van ergonomie en werk is dus belangrijk. Ergonomie komt als begrip vaak voor in de werkomgeving en met name met het werken achter een beeldscherm.
Zorg dat je met de voeten plat op de grond kan steunen en stel dan de zithoogte in. Het bekken moet daarbij iets hoger komen dan de knieën. De hoek tussen de romp en bovenbenen is dan groter dan 90°. Dit heet een open heuphoek en laat een natuurlijke houding van de rug toe.
Fysieke ergonomie heeft bijvoorbeeld betrekking op werkhouding, werkplekinrichting en het voorkomen van repeterende bewegingen. Cognitieve ergonomie gaat in op mentale processen. Enkele voorbeelden hiervan zijn de interactie tussen mens en systemen, perceptie en motorische reacties.
Ergonomisch werken klinkt lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. De betekenis van ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens (Ergonomie Site). Zodoende zijn er ook ergonomische bureaustoelen. Een goede zithouding vermindert rugklachten, gaat ziekteverzuim tegen en verbetert de productiviteit.
Fysieke ergonomie
Het lichamelijke functioneren van de mens. Denk aan een goede zithouding, tillen met de juiste techniek, veiligheid van je werkplek en herhaaldelijke bewegingen.
Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral gekend in werksituaties. Het is immers afgeleid van de Griekse woorden 'ergo' (werk) en 'nomos' (wet).
Hoe beter de indeling van de keuken, hoe minder afstand u steeds hoeft te overbruggen. En hoe kleiner die afstand is, hoe sneller u kunt werken. Daarom wordt in de keukenbranche gesproken over de keukendriehoek, ook wel werkdriehoek genoemd. Dit gaat om de drie elementen: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast.
Om efficiënt te werken maak je de afstand tussen de drie punten zo klein mogelijk. Meet de afstand tussen de kookplaat en koelkast, kookplaat en spoelbak, en koelkast en spoelbak. Maak de som. In een kleine of middelmatige ergonomische keuken is de omtrek van de werkdriehoek 6 à 7 meter.
Een ergonomische werkplek zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om je werkhouding af te wisselen. Daarnaast valt of staat een gezonde werkplek met een goede bureaustoel. Een ergonomische instelbare bureaustoel voorkomt en verhelpt nek-, rug-, schouder, elleboog- en polsklachten.
Vaak wordt medewerkers een goede werkhouding aangeleerd. De basiswerkhouding is met de voeten op de grond (of op een voetensteun) en de knieën 90 graden gebogen. De rug steunt tegen de rugleuning van de stoel, armen en schouders zijn ontspannen en het hoofd staat 'rechtop'.
Klachten aan spieren, pezen, banden en gewrichten
Lang werken in een ongezonde werkhouding kan leiden tot statische belasting van de spieren. Het gevolg is een minder goede doorbloeding. Na verloop van tijd kan dit leiden tot klachten aan spieren en pezen.
In de Arbowet staan geen expliciete voorschriften voor staand werk. Maar elke werkgever moet de werkplek wel zo inrichten dat deze voldoet aan de ergonomische beginselen, waarbij er een afweging gemaakt dient te zijn tussen welke activiteiten staand dan wel zittend uitgevoerd worden.
Als werkgever bent u verplicht om te zorgen voor een ergonomische werkplek voor uw medewerkers. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de werkplek aan bepaalde eisen voldoet. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste verplichtingen: - Zorg voor een goed aangepaste stoel en bureau.
Ergonomische hulpmiddelen zorgen voor een goede werkhouding. Belangrijk binnen de ARBO-wetgeving, net als voor goede productiviteit van medewerkers. En om zelf prettig te kunnen werken natuurlijk. Uiteraard zijn er verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar.
Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen. Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie. Een eenvoudig trucje om dat te controleren? Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte.
Een niet ergonomische verantwoorde werkplek kan grote gevolgen hebben, waaronder een stijging van het ziekteverzuim. Veel mensen krijgen last van nek-,rug-,pols-, en schouderklachten door een onjuiste houding achter het bureau.