Het kan zijn dat je jezelf niet goed hoort en dat je daardoor niet doorhebt dat je je stem verheft. Het kan ook zijn dat je in een luidruchtige omgeving zit en jezelf hoorbaar wilt maken. Maar ook stress en emoties hebben een grote invloed op je stem en kunnen ervoor zorgen dat je harder gaat praten.
Je stem verraadt doorgaans je gedachten en emoties. Immers: wat je voelt en denkt uit zich via je lichaamsexpressie (je houding, hoe je beweegt, je spierspanning, je gezichtsuitdrukking, wat je ogen zeggen), en dit bepaalt weer hoe je klinkt. Mensen die nerveus zijn, gaan vaak sneller en hoger praten, bijvoorbeeld.
Een zachte, hoge stem wordt vaak geassocieerd met onzekerheid/nervositeit. Iemand met een harde en lage stem wordt vaak gezien als een zelfverzekerd persoon. Ben je wat onzeker of gespannen? Probeer dan bewust met een lage stem te praten, hiermee wek je vertrouwen.
Een zwarte stem is warm, levendig en swingend. Klinkt vloeiend met tussenklanken. Ze klinken meestal krachtig, met gemak gezongen. Je zult heel zelden een iele,schrille stem horen zoals bij blanken wel het geval kan zijn.
Er zijn over het algemeen een aantal eigenschappen die een stem aantrekkelijk maken. Een warme klank, een laag geluid en een fijne melodie bijvoorbeeld. Een stem die blijk geeft van zelfvertrouwen, wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.
Hoe groter je longen, hoe harder je stem
Zoals je longinhoud: hoe groter de klankkast, hoe harder het geluid. De vorm van je stembanden is ook belangrijk. Hoe langer ze zijn, hoe lager je stem is. En een lage stem klinkt meestal ook harder.
Naast je natuurlijke stemgeluid, kun je om verschillende redenen harder gaan praten. Het kan zijn dat je jezelf niet goed hoort en dat je daardoor niet doorhebt dat je je stem verheft. Het kan ook zijn dat je in een luidruchtige omgeving zit en jezelf hoorbaar wilt maken.
Die verschillende hoogtes in je stem bij het uitspreken van zinnen noemen we intonatie. Aan de intonatie is te horen waar de zin begint en eindigt. In het geval van een belangrijke mededeling leg je de klemtoon op dit onderwerp. Je doet dit door je stem hoger, luider, langzamer en krachtiger te maken.
Erfelijke aanleg
Stemmen horen zit vaak in de familie. Soms horen mensen van verschillende generaties stemmen, soms meerdere mensen van één generatie. Deze familiepatronen wijzen erop dat er waarschijnlijk erfelijke aanleg voor stemmen horen bestaat.
De trilling van de stembanden bepaalt de hoogte en het volume van je stem, zoals die in de basis is. Bij mannen zal die lager en luider zijn dan bij vrouwen. De bouw van je lichaam en de wijze waarop je je spraak aanstuurt bepalen daarnaast het timbre (de persoonlijke klankkleur) van je stem.
Bij elk woord krijgen we een bepaald gevoel of kunnen we ons een stem voor de geest halen. Een volle, warme stem wekt de indruk van gevoeligheid en empathie. Een hoge, geknepen stem, met af en toe een 'kraakje' komt misschien lief, jong en onwetend over.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Is de oorzaak niet duidelijk, dan bestaat de kans dat de stilstaande stemband vanzelf weer gaat bewegen. Dit kan wel tot een jaar duren. Zijn de klachten ernstiger, dan kan er een behandeling plaatsvinden. Helaas is het niet mogelijk om een stilstaande stemband weer te laten bewegen.
StemvermoeidheidBij stemvermoeidheid kost het spreken veel moeite en kan je last hebben van een groot aantal klachten. De meest voorkomende zijn heesheid, gebrek aan stemkracht, moeite om luid te spreken en het niet kunnen aanhouden van een bepaalde toonhoogte.
Problemen met praten
Dit hard praten kan bijvoorbeeld komen doordat een kind minder hoort. Soms praat een kind bij andere mensen helemaal niet of alleen heel zacht. Dit kan komen omdat je kind niet durft te praten. Sommige kinderen hebben problemen in de klankvorming bij het praten (fonologische problemen).
Dankzij de gsm kunnen we bellen waar we maar willen. Vaak dus te midden van alle drukte, waardoor de 'sidetone' — als je die al hebt — onvoldoende is en je jezelf dus weer minder goed hoort. En dat ga je natuurlijk weer compenseren door extra luid te praten.
Dagelijks schreeuwen tegen je kind levert volgens onderzoekers namelijk angstige kinderen op, die bovendien vaak gaan liegen. "Het gevolg van een schreeuwen is dat kinderen alles gaan doen voor de goedkeuring van de ouder, om te checken of je nog wel van ze houdt."
En door te gillen ontdekken ze hun eigen stem. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze dat ze ook op andere manieren iets duidelijk kunnen maken of gevoelens kunnen uiten. Gillen kan verschillende functies hebben: kinderen kunnen bijvoorbeeld gillen van blijdschap of boosheid.
Goede spreekgewoontes ontwikkelen. Praat luid en duidelijk. Het is belangrijk dat de mensen je kunnen horen als je praat, dus praat niet te zachtjes! Als je de neiging hebt om te fluisteren, te mompelen of naar de grond te kijken terwijl je praat, is de kans veel groter dan anderen over je heen lopen of je negeren.