Metsel niet bij regenweer. Metsel niet bij regenweer om de kans op uitbloeiingen en kalkuitslag zoveel mogelijk te beperken. Begint het tijdens het metselwerk te regenen, dek dan het verse metselwerk af met bijvoorbeeld plastic. Ook bij het verlaten van de bouwplaats dekt u vers metselwerk best af.
Metselen in de regen is geen goed idee. Je loopt risico op het uitspoelen van het metselwerk, uitbloeiing en kalkuitslag. Die witte vlekken die je wel eens ziet op baksteenmuren zijn uitbloeiingen.
'Voorkom het optreden van uitslag, cementsluier en hechtingsverlies door het verse metselwerk minimaal 48 uur en bij voorkeur nog langer afdoende te beschermen tegen uitdroging en inwatering. Voorkom tevens het nat worden van isolatiemateriaal tijdens en na de uitvoering.
Reacties. Na twee dagen is die voldoende uitgehard en kan je de gietvorm verwijderen, de totale sterkte bereikt het echter na 30 dagen.
Maak de stenen nat
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit.
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.
Inhuren van een metselaar
Een metselaar metselt gemiddeld tussen de 500 en de 1000 stenen per dag dus uw muur zal er sneller staan dan u denkt.
Wil jij zelf een muur leren metselen? Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, vooral als je de techniek eenmaal onder de knie hebt. Bovendien geeft je dit ook de mogelijkheid om met veel verschillende projecten aan de slag te gaan. Begin wel eerst klein, zodat je de kans hebt om de nodige ervaring op te doen.
Voeg niet bij slecht weer
Het is niet verstanding de gevel te voegen bij regen en/of vorst. Dit zijn de grootste boosdoeners en plegen een flinke aanslag op de muur. De voeg vriest kapot of spoelt weg. Op die manier wordt niet het optimale resultaat en kwaliteit behaald.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Bescherming tegen regen. Tijdens hydratatie van de mortel, een chemisch proces waarbij water reageert met cement, moet u nieuw metselwerk beschermen tegen overmatig vochtverlies en vochtopname. Zo mag er geen regen rechtstreeks op de constructie vallen voor de mortel hard is, anders kan de mortel uit de voegen spoelen.
Grofweg droogt een muur ongeveer een centimeter per maand in, dus een muur van 12 cm dik die aan beide kanten kan drogen (geen voorzetwand of betegeling) zal na 6 maanden volledig droog zijn. Het vochtgehalte in de muren zal in de loop van de tijd tot de normale grenswaarden terugzakken.
Bij een luchttemperatuur van 0 ºC of lager adviseren wij niet te metselen. Uitharding van de mortel komt onder het vriespunt niet tot nauwelijks tot stand wat hechtingsproblemen kan veroorzaken. Cementgebonden mortels hebben minimaal een temperatuur van 5 ºC nodig om enige vorm van verharding te laten plaatsvinden.
Cementgebonden mortels hebben een temperatuur van minimaal 5°C nodig om te kunnen uitharden. Overdag moet deze temperatuur minimaal 2 tot 3 uur bereikt worden. Tijdens het metselen en het verhardingsproces van de mortel mag de omgevingstemperatuur niet lager zijn dan 5°C en niet hoger dan 30°C.
Het uitgraven van de grond, het gieten van de bodemplaat en de kelder bouwen duren gemiddeld 3 weken. Daarna starten de metselwerken. Die gaan de grootste hap uit de volledige duurtijd nemen. Gemiddeld duurt deze periode 12 weken.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Verwerking altijd droog, nooit nat! Bij regen niet voegen. Zorg voor open voegen van tenminste 2 mm.
Na het plaatsen van je tegels is het belangrijk om niet te snel op te voegen. Al het vocht dat in de lijm zit, moet anders uitdrogen via de voeg. Bij een normale verlijming op droge chape mag je na 36 uur beginnen op te voegen. Bij verlijming van vloer op vloer is het aangeraden om minstens 48 uur te wachten.
Metselaars werken namelijk allemaal met een eigen uurprijs. Vaak ligt deze tussen de €30 en €45 euro per uur. Daarnaast hangt de prijs af van hoeveel mankracht het project nodig heeft.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
De prijzen van het metselen van muren worden meestal per m2 berekend. Zo rekenen de meeste metselaars vaak per 1000 stenen een gemiddelde prijs van 300 euro exclusief het aanbrengen van de voegen inclusief het cement.
gemiddeld salaris van een metselaar
Als fulltime metselaar ga je gemiddeld 4.257 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 55.170 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Als flexmedewerker verdien je ongeveer 24,58 euro per uur.