Bewaaradvies. Houdbaarheid: ca.2 dag(en). Bewaartemperatuur: 7 Celcius.
Bewaar ze luchtdicht verpakt (bijvoorbeeld in een plastic zak of voorraaddoos) op kamertemperatuur. Op deze manier kan je de ongevulde soezen ook heel goed invriezen. Gevulde soezen bewaar je in de koelkast en zijn slechts enkele dagen houdbaar.
Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten door zit of onder een stolp of iets dergelijks.
'Hoe bewaar ik vlaai?'
Ook onze rijstevlaai en kruimelvlaai met pudding horen hierbij. Deze smaken wel het lekkerst als ze een half uur voor gebruik uit de koelkast worden gehaald. Als onze vlaaien op deze manier worden bewaard, dan zijn ze minstens 3 dagen houdbaar.
Vlaai met rijstevulling, afgewerkt met slagroom en chocoladekrullen. Bewaaradvies: Direct na aankoop bij een temperatuur tussen 3 en 7ºC in de koelkast bewaren voor maximaal 2 dagen.
Een TGT-datum komt u tegen op producten die snel bederven. Dat zijn bijvoorbeeld verse producten zoals zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. Het is niet verstandig om deze nog te eten of drinken als de TGT-datum verstreken is.
De meeste taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
De meeste taarten of gebakjes kun je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Onze tompoucen zijn het allerlekkerst (krokant) op de dag van aankoop. Slagroom gebak kan ook de volgende dag nog gegeten worden. Gebakjes met crème, bavaroise of appel kunnen zelfs nog iets langer bewaard worden tot ongeveer 3 dagen.
Er zitten 196 kilocalorieën in 1 stuk (65 gram) moorkop. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'moorkop'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een moorkop eet je altijd met een kleine toef slagroom en een partje mandarijn on top. Een Bossche bol blijft daarentegen kaal. Want als je op de iets grotere bol nog een toef slagroom spuit, past-ie niet meer in een standaard gebaksdoos.
Sommigen 'douwen 'm in een keer noar binnen', anderen lepelen eerst via een gaatje de slagroom er uit en eten dan met de handen verder. Je kunt 'm ook ondersteboven eten, zodat de chocolade als een soort bodem fungeert.
In de koelkast
Taart bewaar je zonder moeite in de koelkast. Het best zet je ze in een afgesloten doos of op een schaal onder een stolp. Zo blijft je taart zeker 2 à 3 dagen vers, lekker en heeft ze geen last van de andere geuren in je koelkast.
Koelkast: Geklopte slagroom is wel 4-6 dagen houdbaar in de koelkast. De slagroom zakt wel in en onderin kan een beetje vocht ontstaan. Voor sommige recepten is een wat lobbige slagroom juist lekker en ook op je koffie of warme chocolademelk is het heerlijk.
Taarten kun je 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg dat de taart in een afgesloten doos zit of met een stukje huishoudfolie erom. Anders droogt de aangesneden taart uit én kunnen smaken van andere etenswaren in de taart gaan zitten. Dat zou zonde zijn!
Let wel op: slagroomtaart kan niet goed in de vriezer, dat tast de smaak en structuur erg aan.
Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.
Vries de taart dan in!
Invriezen is niet aan te raden voor slagroomtaarten, maar kan wel met appeltaart, biscuittaarten en verschillende taartbodems. Wel even goed inpakken en invriezen maar! Zelfgemaakte cake bewaar je juist niet in de koelkast. In de koelkast droogt cake snel uit.
Een geopende spuitbus is houdbaar tot de THT-datum in de koelkast. Spoel de spuitmond goed af na gebruik om schimmelvorming te voorkomen.
De toefjes slagroom waren de volgende dag nog stijf, doordat deze goed was opgeklopt met een beetje extra suiker. Stijf geslagen slagroom is ongeveer 2 dagen houdbaar, wanneer je dit afgedekt in de koelkast zet.
Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.