Bij een te lage oogdruk verliest het oog zijn spanning en gaat het gezichtsvermogen achteruit. Een te lage oogdruk komt m.n. voor na bepaalde operaties (bijv. bij wondlekkage).
Als de oogdruk erg laag is, adviseren we u rustig aan te doen en niet hard te persen. In een enkel geval ontstaat na de operatie enig dubbelzien. Dit gaat meestal vanzelf weer weg. Wanneer dit ernstig en blijvend is, kan een operatie aan de oogspieren nodig zijn.
Een normale oogdruk ligt tussen de 11 en 21 mmHg. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op glaucoom. Als glaucoom voorkomt bij naaste familieleden (1e en 2e graads), is de kans op glaucoom 10 maal hoger dan wanneer dit niet voorkomt in de familie.
Glaucoom is een verzameling van oogziekten die de oogzenuw kunnen beschadigen. Vaak komt de beschadiging aan de oogzenuw door een hoge druk in het oog. Glaucoom ontstaat soms ook al bij een lage oogdruk. In het voorste deel van het oog wordt vocht aangemaakt.
De oogdruk is niet constant, maar schommelt meestal iets. Graadmeter is de gemiddelde druk over meerdere metingen.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
Oogdruk is de inwendige druk in het oog. Het wordt bepaald door het evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van kamerwater. Te hoge of te lage oogdruk kan schade geven aan de zenuwvezels van het oog. Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg.
De acute vorm gaat meestal gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer snel, zeer hoog wordt. Een snelle behandeling is vereist om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
Veel mensen krijgen glaucoom als hun oogdruk hoger is dan 21 mm Hg, maar niet iedereen.
Bij acuut verhoogde oogdruk (acuut glaucoom) zijn er wel direct klachten, zoals wazig zien van (meestal) een oog en er ontstaat een pijnlijk en rood oog. Meldt u zich dan direct bij een (oog)arts. Bent u ouder dan 40 jaar, dan is het verstandig om uw oogdruk eens in de tweee jaar te laten controleren.
De meeste mensen die glaucoom hebben, hebben in de beginfase nergens last van. Daarom is een oogmeting de beste manier om erachter te komen of je glaucoom hebt. Tijdens een oogmeting kijkt de opticien naar de algehele gezondheid van je ogen. Ook wordt je oogdruk gemeten.
Het vocht in het oog zorgt voor een bepaalde druk: oogdruk. Hierdoor heeft het oog zijn ronde vorm. Als in het oog te veel vocht wordt aangemaakt, krijgt u een hoge oogdruk: oculaire hypertensie. Dit kan uw oogzenuw beschadigen.
Vermoeide ogen kunnen ontstaan door diverse activiteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn te lang werken op de computer, slechte lichtomstandigheden, langdurig autorijden, lezen gedurende lange periodes en andere activiteiten die hoge eisen stellen aan de ogen omdat langere tijd intensief moet worden gefocust.
Het beoefenen van krachtsporten als gewichtheffen, opdrukken, ringtraining en dergelijke is voor mensen met glaucoom beslist af te raden. Daar wil ik wel meteen aan toevoegen dat beweging en sportbeoefening over het algemeen voor iedereen goed en gezond is. Glaucoompatiënt of niet.
Bètablokkers (timolol, carteolol, levobunolol en betaxolol) zorgen voor verlaging van de oogdruk door remming van de productie van het kamerwater. Prostaglandine analoog (latanoprost, bimatoprost, tafluprost en travoprost) zorgt voor betere afvoer van het kamerwater en verlaagt zo de oogdruk.
donkere plek op de iris die groter wordt;verandering in de vorm of grootte van de pupil;verandering in de positie van de oogbol of de manier waarop het oog beweegt;uitpuilend oog.
Zoals hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en vermoeidheid. Dit zijn allemaal bekende bijwerkingen en staan ook genoemd in de bijsluiters van de meeste oogdruppels.
Vitamine B1
Daarnaast helpt het om energie uit de suikers (glucose) te halen. Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen.
Duizeligheid, kortademigheid, vermoeidheid en maagdarmklachten (zoals misselijkheid of maagpijn), slapeloosheid, verminderd libido, stemmingsveranderingen of hallucinaties (U ziet, voelt of hoort dan dingen die er niet zijn).
Wazig zien met één oog
Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader. In beide gevallen krijgt uw netvlies te weinig zuurstof.
Te veel druppels kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen vergroten. Het te hard sluiten van de ogen na het druppelen kan juist voor een mindere werking zorgen omdat een deel van het toegediende vocht dan weglekt. Ook is de dosering van belang: één druppel per oog is voldoende.
Bij een glaucoomoperatie proberen we de oogdruk te verminderen. Tijdens de operatie maken we onder het bovenooglid, op de grens van het oogwit (sclera) en de iris (regenboogvlies) een klein afvoerklepje. Hierdoor kan het kamerwater (oogvocht) makkelijker wegvloeien naar de ruimte onder het bindvlies (conjunctiva).