Een kapoen is een gecastreerde haan. Omdat de castratie tot gewichtstoename en gestegen malsheid van het vlees leidt, worden kapoenen hoofdzakelijk voor de productie van delicaat kippenvlees gebruikt.
Kapoenen zijn gecastreerde hanen die gedurende ten minste 5 maanden met grote zorg zijn grootgebracht. Deze rustieke rassen worden geselecteerd op de kwaliteit van hun vlees en op hun langzame groei.
Kapoen (~ 3,5 kilo, Label Rouge)
Een Kapoen is een gecastreerde haan, hierdoor wordt de haan vetter en malser. De kiloprijs is € 16,50. Een gemiddelde kapoen weegt zo'n 3,5 kilo.
Kapoen betekent 'gecastreerde haan' en 'deugniet'; het woord is ontleend aan het Noord-Franse capon, dat ook beide betekenissen kent. Volgens Henk van Benthem, die in 1991 het boekje Sint-Nicolaasliederen schreef, verwijst kapoentje in het sinterklaaslied naar die tweede betekenis: 'deugniet'.
Deugniet of kwajongen
Zo is de betekenis van 'kapoentje' vooral in het Vlaams van 'deugniet' of 'kwajongen' naar een meer liefkozende naam voor kinderen verschoven. Deze betekenis van het woord 'kapoentje' zou ook in het lied verwerkt kunnen zijn. Sinterklaas is immers een feest dat bedoeld is voor kinderen.
Een kapoen is een gecastreerde haan. Omdat de castratie tot gewichtstoename en gestegen malsheid van het vlees leidt, worden kapoenen hoofdzakelijk voor de productie van delicaat kippenvlees gebruikt.
Kapoen = 'schurk', 'deugniet'
In de loop van de tijd is de spotnaam steeds verder afgezwakt. In Vlaanderen worden kapoen en de verkleinvorm kapoentje tegenwoordig vooral gebruikt als liefkozende aanduidingen voor kinderen, in de betekenis 'deugniet'.
Pimpampoentje, kapoentje zijn dialectwoorden voor het lieveheersbeestje. De Germanen noemden het kevertje Freyafugle of vogel van de godin Freya, de godin van de vruchtbaarheid, liefde en wellust. Dat werd dan verchristelijkt naar onzelievevrouwbeestje en later lieveheersbeestje.
Kapoen of 'Chapon' is een jonge, gecastreerde en vetgemeste haan met buitengewoon mals en fijn vlees.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd. Hier valt kalkoen ook onder.
Er bestaat een verschil tussen rood- en wit vlees. Rood vlees komt van runderen, kalveren, varkens, schapen, geiten en paarden.Wit vlees van kip en ander gevogelte en van tamme konijnen. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Wat is kekkeren? Een kat begint te kekkeren als ze een nog onbereikbare prooi ziet. Zoals een vogel hoog in een boom of op straat, terwijl zij achter het raam zit. Als je kat kekkert, trekken haar mondhoeken iets naar achteren en maakt ze een onregelmatig klapperend geluid met de tanden en keel.
Als je een lieveheersbeestje "pest" door zachtjes op hem te drukken dan produceert hij een gele vloeistof. Dit gedrag heet "reflexbloeden". De vloeistof (hemolymfe), die tevoorschijn komt bij het femoro-tibiale gewricht van de poten, heeft een kwalijk geurtje en smaakt erg bitter.
In de finale versloeg pieneköttel de woorden 'lyyeshearhönne' (lieveheersbeestje in het Hindeloopens) en sókkerkäörkes (muisjes van beschuit in de taal van Venlo).
Er wordt gezegd 'hoe feller de kleur, hoe giftiger het lieveheersbeestje'. Rode lieveheersbeestje zijn dus zelfs giftiger dan de gele want ze vallen met hun knalrode kleur harder op in de natuur. De gele beestjes zijn dan wel minder opvallend maar hebben dus ook minder gif in zich.
Castratie is het verwijderen van de zaadballen of eierstokken. Castratie kan dus zowel bij mannetjesdieren (reuen) als bij vrouwtjesdieren (teven) plaatsvinden. Het verwijderen van de eierstokken noemt men ook ovariëctomie (ovaria zijn eierstokken, -ectomie betekent 'wegsnijden').
Voorbeelden van herkauwers zijn: de geit, het schaap, het rund, de antilope, het hert en de giraffe.
Toch zijn hun zintuigen niet helemaal perfect: ze zijn kleurenblind voor rood en groen en zien deze kleuren als tinten zwart en grijs. Koeien zijn herbivoren. Het zijn natuurlijke grazers die rondlopen om grassen en andere lekkere planten te vinden.
Koeien leven in kuddes en krijgen een kalfje als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Een koe is een vrouwtjesrund en een mannetjesrund noemen we een stier. Een rund heeft van nature horens om zich te verdedigen.
In het Brabants heet de steenuil 'katuil'. Dat komt door zijn bekendste geluid: een kort, hoog 'miauw'. De steenuil is een kleine uil met een lengte van 21 tot 27 cm lang.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Vraag een eigenaar waarom een kat dit doet en in de meeste gevallen is het antwoord 'omdat hij een vogel ziet' of 'omdat hij niet bij de vogel kan komen'. Met name die frustratie is een veelgenoemde reden.
Konijnenvlees behoort niet tot de categorie van het 'rood vlees' en wordt daarom niet gelinkt aan een mogelijk verhoogd risico op darmkanker. Konijn wordt niet geweerd omwille van religieuze redenen zoals varkensvlees, dat als 'onrein' wordt bestempeld door moslims.