Antibiotica zijn doorgaans niet nodig. Geef antibiotica bij vermoeden van een bacteriële ontsteking en ernstig ziek zijn en overweeg antibiotica bij een verminderde weerstand en bij koorts die langer dan vijf dagen aanhoudt of opnieuw optreedt.
Een neusspray met een ontzwellend middel of cortisone (zie boven) kan helpen. Antibiotica zijn bij sinusitis zelden nodig. Ze hebben geen invloed op je klachten of op je herstel van een gewone sinusitis. Antibiotica geven wel vaak bijwerkingen, zoals maag-darmproblemen en vaginale klachten.
Meestal wordt een bijholteontsteking veroorzaakt door een virus. Daar werkt amoxicilline niet tegen. Maar als een bacterie de veroorzaker is, kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals amoxicilline. Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën.
De meeste acute bijholteontstekingen gaan over na een antibioticakuur. Chronische bijholteontstekingen kunnen ook met medicatie behandeld worden. De arts kan orale antibiotica, antibiotica voor inhalatie via de neus of antibiotica voor injectie in uw bloedbaan voorschrijven.
Voorbeelden zijn oxymetazoline en xylometazoline.Druppels of neusspray met natriumchloride verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg en wordt enige verlichting gegeven bij een bijholteontsteking.
De behandeling van chronische sinusitis focust vooral op het onder controle houden van symptomen. Hierna kunnen neussprays met corticosteroïden de ontstoken slijmvliezen beter bereiken. In ernstige gevallen kan naast een neusspray ook een korte periode van corticosteroïdetabletten worden voorgeschreven.
Als je vaak bijholteontsteking zonder verkoudheid hebt, kan er sprake zijn van een onderliggend probleem dat leidt tot chronische klachten. Een acute bijholteontsteking is meestal het gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie. Infecties die kunnen leiden tot een bijholteontsteking zijn: Griep.
De meest opvallende klacht is meestal een verstopte neus. Een of meer van de volgende verschijnselen kunnen ook optreden: een loopneus: De afscheiding kan groenig of geel zijn. verminderd reukvermogen.
Virussen die een acute bijholteontsteking kunnen veroorzaken, zijn onder andere verkoudheidsvirussen of griepvirussen (influenzavirussen). Bacteriën die vaak een acute bijholteontsteking veroorzaken, zijn Streptococcus pneumoniae en Haemophilus influenzae.
In veel gevallen wordt een voorhoofdsholteontsteking veroorzaakt door een virus. Dan heeft een antibioticakuur geen zin. Antibiotica helpt namelijk alleen tegen ontstekingen die veroorzaakt worden door bacteriën, en niet tegen ontstekingen die veroorzaakt worden door virussen.
Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Na 3 dagen moet u duidelijk een verbetering merken, en na 10 dagen is de sinusitis normaal helemaal genezen. Hardnekkige of steeds weerkerende sinusitis moet soms met antibiotica behandeld worden. Als de klachten heel ernstig zijn of langer dan een maand duren, gaat u het best naar de (huis)arts.
Meestal gaat een voorhoofdsholteontsteking binnen tien dagen vanzelf over. Wel kun je daarna nog enkele weken lichte klachten blijven houden. Houden je klachten langer dan twee weken aan of heb je langer dan vijf dagen koorts? Neem dan contact op met je huisarts.
Een bijholteontsteking behandelen door je neus te spoelen
Met een neusspoeling week je namelijk het vastzittende slijm in de holtes los, dat je lichaam vervolgens via je neusgaten verlaat. Het spoelen van je neus is daarom effectiever dan bijvoorbeeld neusspray, aangezien het slijm daarbij in je lichaam achterblijft.
Wanneer de slijmvliezen van je neus en keel ontstoken zijn, heb je een verkoudheid. De oorzaak is een virus. Er zijn veel verschillende virussen die een verkoudheid veroorzaken, maar het meest voorkomende is het rhinovirus. Door de ontsteking wordt het slijmvlies van je neus en keel dikker.
Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
Beeldvorming: in de meeste gevallen vraagt uw arts een CT-scan van uw sinussen aan. Deze CT–scan toont gedetailleerd de anatomie van uw sinussen.Hij kan ook een ontsteking tonen die met een endoscoop niet kan gezien worden.
Om de pijn aan de sinussen te verlichten kan u eventueel, als natuurlijke middelen zoals een zoutoplossing niet hebben geholpen, een decongestivum gebruiken zoals Otrivine Tegen Neusverstopping; de neusspray kan werken tot wel 10 uur lang en begint te werken vanaf 2 minuten.
Bij een ontsteking zwelt het slijmvlies op waardoor er geen vocht meer uit de ruimte kan worden afgevoerd. Dit veroorzaakt een pijnlijk en drukkend gevoel. In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening.
Neusspray met zoutoplossing
Je kunt deze neusspray gebruiken als je last hebt van verkoudheid of een bijholteontsteking. De zoutoplossing maakt het slijm in je neus dunner, waardoor het eenvoudiger loslaat en je gemakkelijker kunt ademen. Zodra je klachten over zijn, kun je stoppen met het gebruik van de neusspray.
Fluticason neusspray wordt gebruikt als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u behalve neusklachten ook last heeft van verstopte bijholten, wordt soms door de arts fluticason voorgeschreven.
Wat begint als een verkoudheid, kan soms leiden tot een voorhoofdsholteontsteking. Een voorhoofdsholteontsteking is te herkennen aan extra klachten die optreden naast de normale verkoudheid, zoals pijn en druk in het voorhoofd of minder goed kunnen ruiken. Geen pretje, zo'n drukkend gevoel in je hoofd.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).