Zo'n blauwe plek is diep van binnen eigenlijk rood. Door de klap raken de fijne adertjes onder je huid beschadigd. Er komt flink wat bloed vrij, en daarom heet zo'n plek ook wel een bloeduitstorting. Jouw huid werkt als een soort kleurenfilter, waardoor je het rode bloed ziet als blauw.
Volledig verdwijnen van de blauwe plek kan wel 3 tot 6 weken duren. Afhankelijk van de mate van de bloeduitstorting en intensiteit van de val alsmede de plek op het lichaam. Daarna is de blauwe plek verdwenen en ziet de huid er weer normaal uit.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Welke klachten heb ik bij blauwe plekken? Blauwe plekken zien eruit als begrensde plekken die er blauw uitzien en matig tot zeer veel pijn kunnen doen bij het aanraken van de plek. Na verloop van tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel en vervolgens verdwijnen ze.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.
Om de genezing van een blauwe plek te versnellen, kunt u Arniflor zalf gebruiken. Arniflor zalf is een homeopathisch geneesmiddel wat speciaal ontwikkeld is om de huid bij blauwe plekken en kneuzingen te behandelen.
Behandeling van de meeste bloeduitstortingen is vaak niet nodig, omdat ze vanzelf verdwijnen. Wanneer je net het trauma opgelopen hebt, kun je het koelen waardoor een eventuele zwelling wordt beperkt. De volgende dag kun je een warmtepack op de bloeduitstorting leggen.
Drukken op de kneuzing of verzwikking verergert de pijn. Na enkele dagen neemt de zwelling weer af. De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
De plek kan gevoelig zijn bij aanraken. De bloeduitstorting wordt door het lichaam afgebroken en omgezet in 'bilirubine'. Dit is te zien in het veranderen van de kleur: van blauw/paars, naar groen/geel totdat de plek na enkele dagen tot weken weer genezen is.
Als een bloedvaatje kapot gaat dan lekt het bloed eruit en dat stapelt zich langzaam op onder de huid. Je lichaam denkt dat bloed hoort daar niet dus die gaat het opruimen. Door de stofjes die het bloed opruimen, verandert de plek de hele tijd van kleur.
Om grote plekken te voorkomen, koel je direct je huid met koud water of ijs in een theedoek. Daardoor trekken de bloedvaten samen en stroomt het bloed minder snel weg. Ook verminder je de kans op een zwelling. De volgende dag geneest je huid juist sneller als je de plek warm houdt.
Vandaag gaan we eens dieper in op een specifiek product, namelijk de Arniflor Eerste Hulp gel en zalf. Arniflor Eerste Hulp is een gezondheidsproduct. Het is een plantaardig middel en je gebruikt het bij 'blauwverkleuring van de huid', dus als je een blauwe plek hebt opgelopen.
Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.
Arniflor gebruikt u om kneuzingen, verstuikingen en blauwe plekken als gevolg van traumatisch letsel te behandelen. U brengt de zalf aan op een intacte huid. De zalf kunt u ook gebruiken bij een droge huid. Arniflor is voor iedereen geschikt, ook voor baby's.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling. Deze zwelling is het gevolg van een bloeduitstorting, die ontstaat bij een breuk. Soms kunt u een fractuur herkennen aan een krakend geluid, net nadat het bot gebroken is.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
Druk op organen speelt vooral maar niet uitsluitend, een rol in de hersenen. Wanneer een bloeding optreedt in de schedel, zal de druk stijgen. Weliswaar blijft het bloedverlies beperkt, maar de gevolgen zijn ernstig en eventueel dodelijk.
Een subduraal hematoom kan gepaard gaan met één of meer van de volgende symptomen: hoofdpijn. misselijkheid (soms met braken) verlamming aan een arm of been.
Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.
Arniflor Vallen en Stoten zalf / Arniflor eerste hulp zalf VSM. De verschillen tussen zalf en gel zitten in de toepassing. De vettige zalfbasis geeft de Arnica geleidelijker af, maar is moeilijker afwasbaar en kan dus niet worden toegepast op de behaarde (hoofd)huid.
De plaats van de kneuzing en de plek eromheen voelen pijnlijk aan. Deze pijn wordt erger als je erop drukt of gaat bewegen. Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.