Het kan zijn dat je baby eerder aan een sprong is begonnen, maar dat betekent niet dat je baby ook eerder aan de volgende sprong begint. Lees hier over de sprongetjes duur en de start hiervan.
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
De lastige fase van sprong 4: verandering brengt weerstand
Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen. Behalve de drie bovengenoemde H's kan je baby nog een aantal kenmerken vertonen als hij de lastige fase ingaat.
Je merkt nu al dat je baby 'eisen' aan het leven gaat stellen. De rust die hij tot nu toe zo fijn vond vervangt zich steeds meer door de behoefte aan variatie. Hij wil dingen vanaf een ander perspectief bekijken, andere dingen horen. Je baby wordt al steeds groter!
Sprongetjes baby herkennen
Een sprongetje bij je baby herken je vaak eerst aan een huilerige periode. Je kindje kan hierbij hangerig, humeurig en huilerig worden. Soms lijkt het zelfs alsof je kindje een beetje achteruit gaat in zijn ontwikkeling! Het kan zijn dat je baby hierdoor minder goed slaapt en eet.
De vaardigheden fase: zien, horen, ruiken, proeven, voelen
Je baby zal na het nemen van sprong 3 bijvoorbeeld graag dingen in zijn mond stoppen of zal zijn hoofd soepel naar een kant bewegen. Je zult merken dat je baby minder houterig en minder robotachtig gaat bewegen na het nemen van deze sprong.
De lastige fase van sprong 5: de wereld op zijn kop
Deze hangerige fase van de sprong duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook één of vijf weken duren. De grootste kans dat je de signalen van je baby gaat zien, is rond week 26.
Deze lastige fase duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook drie tot zes weken duren. Wist je dat je in onze app alleen de uitgerekende datum in hoeft te vullen en je vervolgens automatisch alle meldingen krijgt wanneer de lastige fase van de sprongen beginnen?
Sprong 1 – vanaf 4 weken: De wereld van sensaties
Alles wijst erop dat je baby rondom deze sprong een snelle rijping meemaakt van stofwisseling, ingewanden en zintuigen. Hij is duidelijk meer geïnteresseerd in de wereld om zich heen en kan nu ook voorbij de afstand van 20 tot 30 centimeter iets beter zien.
De 6 maanden sprong is een hele heftige. Je baby heeft in het eerste halfjaar al ontzettend veel ontwikkeling doorgemaakt, maar vanaf de 6 maanden kan het échte denkwerk beginnen. Deze 'brein-groeispurt' kan er helaas wel voor zorgen dat je kindje ineens veel meer moeite heeft met slapen.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
De lastige fase van sprong 7: de 3H's
Ook typerend voor deze sprong is dat je baby slechter slaapt dan normaal, ook kan hij wat vaker last hebben van nachtmerries. Wist je dat je in onze app talloze signalen kunt terugvinden waaraan je de lastige fase van een sprong kunt herkennen?
Tijdens sprong 2 maakt jouw kleintje enorme sprongen in hoe het de wereld om zich heen ziet. Je baby ontwikkelt nieuwe vaardigheden en begint de omgeving beter te begrijpen, wat natuurlijk invloed heeft op hun gedrag en emoties.
Een baby jonger dan een maand noemen we een neonaat of pasgeborene. Tijdens de babytijd maakt de mens een spectaculaire ontwikkeling door op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. Even spectaculair is de ontwikkeling van de zintuigen, taal en communicatie.
Slaapregressie 12 maanden
De eerste verjaardag van je baby valt samen met een slaapregressie. Rond deze leeftijd leert je kind nieuwe vaardigheden zoals staan, lopen en de eerste woordjes. Al deze nieuwe dingen aanleren kost veel energie.
We kunnen niet ontkennen dat sprong 5 niet heftig is, maar zolang je in je hoofd houdt dat het een fase is waar jullie even doorheen moeten, wordt het allemaal net iets makkelijker.
Wat gebeurt er tijdens de 4 maanden sprong? Een van de belangrijkste dingen die je baby leert tijdens de 4 maanden sprong is verbanden zien. Hiervoor kon je baby al sensaties, patronen en (vloeiende) overgangen herkennen, maar zag hij dit als losse gebeurtenissen.
Wat duurt deze sprong lang
Het enige wat ik goed merkte was: Hij slaapt erg onregelmatig overdag en komt slecht in slaap s'avonds. Drinkt zijn fles niet leeg. (Liet vaak wel 70cc staan) Erg snel afgeleid.
30 minuten 'Tummy Time' per dag
Omdat geweten is hoe belangrijk buiklig is voor de sensomotorische ontwikkeling en om het risico op schedelafvlakking te beperken, wordt daarom geadviseerd minstens een half uurtje per dag 'tummy-time' in te lassen in de wakkere periode van je baby.
Meestal duren regeldagen één of twee dagen. In sommige gevallen kan het wel een week duren. Zeker wanneer je kindje iets groter is, duren regeldagen vaak iets langer.
De baby kan zogenoemde 'regeldagen' hebben waarop hij of zij het totale voedingsschema omgooit. Dit gebeurt meestal rond 10 tot 14 dagen, rond 6 weken en rond 3 maanden.
Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt. Als ze tussendoor wel honger krijgen, dan merk je dit aan huilen of bewegen.
Een pasgeboren baby valt nog regelmatig tijdens een voeding in slaap. Dit is heel normaal. Maar vanaf ongeveer zes weken kun je je baby wel langzaam laten wennen aan het zelf in slaap vallen in het bedje of wiegje.
De wereld ziet er voor jouw baby nog heel anders uit. In plaats van een scherp beeld met kleuren ziet jouw baby vooral licht, vormen en bewegingen. Je baby ziet niet alleen alles in grijstonen, maar kan ook nog niet scherpstellen. Daardoor ziet jouw baby alles nog erg wazig.