De kapucijnluiaard is een zoogdier uit de familie van de drievingerige luiaards. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Heinrich Rudolf Schinz in 1825.
Een luiaard slaapt zo'n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom. Ongeveer één keer per week klimmen ze heel langzaam naar beneden om op de grond te poepen.
Klopt! Van de 24 uur in een dag, kan een luiaard er wel 20 van slapen! Dat doet de luiaard hangend in een boom. Bijna 90% van zijn leven hangt een luiaard een beetje rond in een boom…
Laten we een kijkje nemen naar de top 5 dieren die het meeste slapen. Deze schattige beestjes zijn bekend om hun lange slaappatronen. Koala's kunnen tot 22 uur per dag slapen, wat neerkomt op ongeveer twee derde van hun leven.
Giraffen slapen maar heel weinig. Het dier heeft de kortste nachtrust van alle zoogdieren. Geschat wordt dat een giraffe gemiddeld 4.6 uur per dag slaapt. Slaapjes zijn dan ook heel kort en duren niet langer dan een half uur.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Ook bij ongewervelde diersoorten als schorpioenen, bijen en fruitvliegjes zien onderzoekers slaap: ze hebben elke dag periodes waarin ze nauwelijks bewegen en niet meer reageren op prikkels.
Roofdieren, bijvoorbeeld tijgers en leeuwen, slapen net erg veel en lang (tot 20 uur per dag!), vooral overdag. Ze moeten 's nachts natuurlijk klaarwakker zijn om op jacht te gaan. beren. Zij doen extreem lange dutjes, tot 8 maanden aan één stuk!
Vleermuizen slapen ondersteboven, hangend aan hun achterpoten. Wetenschappers weten niet precies waarom vleermuizen dit doen. Wetenschappers denken dat het te maken heeft met het vliegen van vleermuizen. Een vleermuis kan namelijk niet gemakkelijk opstijgen van de grond (dus met z'n kop rechtop in de lucht).
De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld. Andere herrieschoppers zijn: leeuwen met 114 dB, de brulaap (de naam zegt het al) met 90 dB en wolven, ook met 90 dB. Cicaden zijn met 120 dB de luidste insecten ter wereld.
Wereldrecords: wakker blijven en slapen
Het huidige wereldrecord voor het langst wakker blijven staat op naam van Maureen Weston uit Engeland. Zij bleef verbazingwekkend maar liefst 449 uur (18 dagen) aaneengesloten wakker.
Daaruit blijkt dat Nederlanders met gemiddeld 8 uur en 12 minuten slaap de langste nachtrust hebben van alle nationaliteiten. Japanners komen er volgens het onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, het bekaaidst vanaf: die hebben met 7 uur en 24 minuten de minste nachtrust.
De haai: Haaien zijn niet alleen roofdieren in het water, ze zijn ook een van de dieren die het minste slapen. Sommige haaiensoorten slapen zelfs helemaal niet, terwijl andere soorten slechts een paar uur per dag slapen. Haaien hebben geen slaapcycli zoals de meeste andere dieren, dus ze kunnen altijd alert blijven.
De luiaard heeft de langzaamste stofwisseling van alle zoogdieren. Een luiaard poept zo'n één keer per week en dat doet ie het liefst op de grond. Ze zoeken hun favoriete boom op en daar klimmen ze uit de boom naar beneden.
Jongen blijven meestal lang in de buurt van hun moeder. De luiaard brengt tachtig procent van zijn leven ondersteboven hangend door. Zij doen alles ondersteboven: eten, slapen, paren, bevallen en voeden van jongen. Het lichaam van de luiaard is heel goed geschikt om ondersteboven te hangen.
De tweevingerige luiaard leeft hoog in de bomen in de regenwouden van het noordoosten van Zuid-Amerika. Hij kan wel 40 jaar oud worden.
In de aanval. Hoewel hij niets liever doet dan luieren en hangen, is een luiaard niet ongevaarlijk. Wanneer hij wordt aangevallen door een roofdier, bijt hij van zich af. Ook haalt hij hard uit met zijn lange armen.
Drinken doet hij in de natuur nauwelijks.Al zijn vocht komt dus uit voedsel. Wel 15 uur per dag, zo lang slaapt de luiaard.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
Ook om elkaar niet kwijt te raken tijdens het slapen, hebben zeeotters nog een oplossing bedacht: ze slapen gewoon hand in hand. Vooral handig als je een jong in de buurt wilt houden.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
Wanneer het op intelligentie aankomt lijkt de rangorde tussen dieren glashelder: bovenaan staan wijzelf, de mens, met ons onovertroffen intellect. Een aantal treden lager staat de chimpansee, op de voet gevolgd door orang-oetans, dolfijnen en gorilla's, om onderaan te eindigen met de slakken en de wormen.
Het levert 'm een interessante bijnaam op: de onsterfelijke kwal. Omdat het dier de cyclus keer op keer opnieuw kan beleven, kan deze in theorie namelijk eeuwig in leven blijven. Een poliep van T. dohrnii.