Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Paprika's staan erom bekend veel vitamine C te bevatten, een vitamine die erg goed is voor je immuunsysteem. Wel zo fijn in tijden van corona. Met een halve rode paprika krijg je zelfs al ruimschoots de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen. Dit is overigens twee keer zoveel als de groene variant bevat.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Wordt het een kleurig maal vandaag? Reken dan op 1,5 paprika per persoon om 250 gram op het bord te krijgen.
De rode paprika is erg rijk aan vitamine C. Hij bevat maar liefst 150 mg per 100 gram, dit is zelfs méér dan de groene kiwi! Vitamine C heeft een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Ook helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
De hoge voedingswaarde heeft paprika vooral te danken aan de grote hoeveelheid kalium in paprika. Er zit 242,4 milligram kalium in paprika, per portie van 80 gram. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren, een snelle geleiding van zenuwprikkels en houdt een gezonde bloeddruk in stand.
Toch maar doen, want ze zijn lekker zoet en bevatten geen lastige zaadjes. Lekker zo uit het vuistje, of gevuld met bijvoorbeeld mozzarella, knoflookkwark of couscous.
Veelzijdige vruchtgroente
In de keuken kun je met paprika's alle kanten op: bakken, stomen, roosteren, vullen of gewoon rauw eten.
Niet alleen zit er verschil in de kleur en smaak van de paprika's maar ook in de vitamines. De rode paprika heeft de meeste vitamines A, C en E. De groene paprika het minst. En de gele en oranje zitten daar weer tussenin.
Paprika's
Paprika's en chilipepers zitten boordevol vitamine C en antioxidanten die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Paprika's leveren ook de antioxidant quercetine, die ontstekingen kan verminderen die samenhangen met chronische ziekten, zoals diabetes.
1 stuk (135 gram) paprika rauw bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Vergeet de sinaasappels, pak een paprika! Die bevat er namelijk veel meer van! Vitamine C helpt bij de aanmaak van bindweefsel, kan zonneschade beperken en zorgt daarmee voor een gezonde en stevige huid.
1 stuk (135 gram) paprika, rode, rauw bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons. Deze mag je dus onbeperkt eten tijdens het koolhydraatarme dieet! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je deze groenten extreem overmatig gaat eten.
4: Een gezond hart en vaatstelsel
Paprika's zijn een goede bron van kalium. Dit mineraal helpt om je hart en bloedvaten in topconditie te houden. Uit onderzoek blijkt dat een hogere kaliuminname en een lagere natriuminname kan helpen om: Onze bloeddruk gezond te houden.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Perfect om zo uit het vuistje te eten. Puntpaprika heeft een wat dunnere huid in vergelijking met de gewone paprika. Je vindt ze in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. Allemaal zijn ze lekker zoet van smaak.
3. Paprika. Geen 'groente' die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Deze groeit namelijk ook uit de bloem van de plant en is dus een vrucht.
Als je paprika gaat invriezen, doe dit dan bij voorkeur in augustus. Maak de paprika schoon en snijdt de paprika in reepjes of blokjes. Vervolgens kun je de paprika's invriezen. De paprika's hoeven voor het invriezen niet geblancheerd te worden.