Je kunt dus gerust soep maken op een onweerachtige dag, maar laat ze zo snel mogelijk afkoelen (giet ze over in een andere soeppot of kom die in een ijsbad staat, bijvoorbeeld) en bewaar ze daarna in de koelkast. Of, als er te veel is om binnen enkele dagen op te eten, kun je je soep ook invriezen.
"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.
Wanneer er onweer in de lucht hangt, zouden zuivel en andere dierlijke producten in mum van tijd bederven. Verandering in luchtdruk in combinatie met veel elektroden in de lucht zouden hiervan de oorzaak zijn. Maar klopt dit eigenlijk wel? Het antwoord is nee.
Wat eerder aan de hand lijkt is een indirect verband. Onweer gaat vaak samen of vooraf aan warm weer en/of een hoge vochtigheidsgraad. En dit kan bederf van soep tot gevolg hebben; maar dit kan dus ook gebeuren als het warm en vochtig is zonder dat het onweert.
Het antwoord is: neen. Ook al werd dat vroeger vaak gezegd: “opgelet, bij onweer keert je soep gemakkelijk,” werd er wel eens gezegd. Dat zou volgens sommige mensen met de luchtdrukval te maken hebben die aan een onweer voorafgaat. Maar kenners zeggen dat dat een bullshit verhaaltje is.
Blijf daarom binnen tijdens onweer en doe de volgende dingen: Sluit ramen en deuren. Blijf uit de buurt van elektrische kabels. Ga niet in bad of onder de douche.
Vermijd contact met stromend water
Je vermijdt best alle contact met stromend water. Dus: niet douchen, geen bad nemen, je handen niet wassen en de afwas of handwas moeten ook maar even wachten. Water is een uitstekende geleider voor stroom, vandaar.
Goed afgekoelde soep kan je gemakkelijk 3 à 4 dagen in de koelkast bewaren.In de diepvries kan je soep 3 à 4 maanden bewaren.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Ja, echt waar! Bij soep denk je misschien meteen aan koude, regenachtige herfst- en winterdagen, maar het is eigenlijk een ideale maaltijd voor de zomer. Soep zit boordevol vocht én bevat sodium, een mineraal dat heel belangrijk is in deze hitte.
Meer hoofdpijn bij onweer
Het klinkt als een fabeltje uit grootmoeders tijd, een beetje in de trant van: 'de soep wordt zuur door onweer'. (Niet dus, soep wordt zuur als hij niet koel genoeg wordt bewaard. Onweer barst vaak los na een warme dag.)
Soep afkoelen en inpakken
Plaats de pan in een bak koud water en laat deze snel afkoelen. Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Meestal slaat bliksem in op een hoog punt. Bijvoorbeeld een kerktoren of een elektriciteitsmast. Hoge punten zitten immers het dichtste bij de negatieve lading. Woon je nu in een hoog gebouw dan hoef je je geen zorgen te maken.
De regendruppels die tijdens zo'n onweder uit de hemel vallen zijn premium quality omdat ze heel veel stikstof bevatten. Tijdens een onweer worden er namelijk stikstofverbindingen gevormd uit stikstofgas en zuurstof, en laat stikstof nu net datgene zijn dat onze planten nodig hebben om goed te groeien.
Als een boom naast je huis wordt geraakt kan de spanning via de leidingen in de grond, zich naar je huis verplaatsen en slaat door op je elektrische apparaten. Als bliksem thuis inslaat kan er brand ontstaan, muren kunnen scheuren of inzakken.
Uitleg over onweer en bliksem. Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. In onweerswolken stromen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht vlak langs elkaar met snelheden van maximaal honderd kilometer per uur.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook.Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus. Afschuimen is dus niet nodig!
Wanneer de soep dan nog eens wordt opgewarmd, en zo dus voor de derde keer wordt verhit, blijft er zelfs helemaal niets meer over van de vitamine C.
Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten. En er is een gouden regel: ruiken! Zolang soep niet zuur ruikt, zal de soep te eten zijn.
Bewaartip voor dit product. Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Te minste houdbaar tot
Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar. Soepen in een zak of blik uit de supermarkt hebben vaak een THT-datum op de verpakking vermeld staan.
Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
Als de bliksem daar in slaat, kan het raam namelijk springen door de klap en de energie van de bliksem. Ook door metalen voorwerpen (dit kan zelfs een mobiele telefoon zijn) verplaatst de elektrische lading van onweer zich erg snel. Vermijd deze dus om bliksemschade te voorkomen.
Binnenshuis sluit je deuren en ramen. Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw. Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken.