Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig!Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Als je je bijv. op schoot cavia aait en hij maakt dit geluid, dan betekent het dat hij het niet zo prettig vindt.
Doet de cavia niet meer mee met zijn maatje of houdt hij langere rustpauzes. De cavia lijkt gewoon te eten, maar eigenlijk knabbelt hij lusteloos op het eten. Zelfs zijn favoriete voer blijft liggen. Beweegt het dier langzamer, hinkt hij een beetje of poetst zichzelf niet meer?
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje. Cavia's zijn echter geen knuffeldieren, het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn ze in dat opzicht dus minder geschikt.
Als je met verdriet bedoelt dat cavia's iets of iemand kunnen missen, dan kunnen cavia's zeker verdriet hebben. Of ze lang blijven treuren hangt af van de omstandigheden.
Zeuren. “Ik vind dit niet leuk.” Met een zeurend geluid willen cavia's duidelijk maken dat ze iets wat u of een andere cavia doet, niet leuk vinden. Tjilpen. Dit is misschien wel het meest onbegrepen geluid dat cavia's maken.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Ze rennen weg van de eigenaar. Ze slapen veel/vaak. Ze zijn opvallend schrikachtig. Ze hebben last van diarree, huidproblemen, haaruitval of een verminderde weerstand.
Wanneer een cavia gaat klappertanden is hij vaak boos of geïrriteerd. Dit geluid maken cavia's vooral naar elkaar wanneer ze het ergens niet mee eens zijn.
Als een cavia blij en opgewonden is, kan het zijn dat hij/zij een vreugdesprongetje maakt, ook wel 'popcorn' genoemd. Dit is een plotselinge sprong, soms vanuit een staande positie, soms tijdens het lopen, waarbij vaak onder een luide piep van richting wordt veranderd!
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed. Het is belangrijk dat het speelgoed geschikt is voor Cavia's daarom ben je bij DRD Cavia Webshop op het juiste adres.
Ze moeten dagelijks kunnen rennen, zich uitstrekken, eten zoeken en kunnen schuilen. Tunnels vinden ze erg leuk, en ze lopen graag langs de randen van hun hok, dus zorg dat de randen zoveel mogelijk vrij zijn. De meeste cavia's worden binnen gehouden, de ideale temperatuur is 18-22 graden.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's zijn lief, makkelijk tam te maken en kunnen je kind leren verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien hebben cavia's lage onderhoudskosten en vergen weinig ruimte. Het belangrijkste nadeel van een cavia als huisdier is dat ze soms erg schuw en angstig kunnen zijn.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Speeltjes. Geef uw cavia's speelgoed zoals plastic balletjes, onbehandeld wilgenhout of gedroogd gras en kleine knuffeldieren. Zorg ervoor dat er voor alle cavia's voldoende speeltjes zijn, zodat ze allemaal iets hebben om mee te spelen.
Vooral de slappere en nattere soorten groente, zoals komkommer, sla en tomaat, worden erg snel erg vies en kledderig. Hoewel cavia's niet een speciaal plekje hebben waar ze hun ontlasting doen, komt het altijd voor dat bepaalde plekken in de kooi eerder bezaaid liggen met keuteltjes en ook nat zijn van de urine.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Bij konijnen zijn tralieknagen, overmatige vachtverzorging en steeds dezelfde rondjes rennen symptomen van eenzaamheid. Cavia's worden agressief of angstig en sterven – net als vogel- en veel vissoorten – vaak vroegtijdig.