Zilvervisjes vermenigvuldigen zich snel en kunnen 2-3 jaar oud worden. Hun eitjes zijn piepklein en liggen goed verstopt in kieren en spleten. Het is goed om te weten dat zilvervisjes enige maanden zonder voedsel kunnen overleven.
Vrouwelijke zilvervisjes leggen in hun leven ongeveer honderd eitjes. De eitjes worden bevrucht door een spermacapsule van een mannetje. Na zes weken komen de eitjes uit en zijn de eerste weken wit van kleur. Om te kunnen groeien, moeten de zilvervisjes vervellen.
Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.
Sommige zilvervisjes zijn al na drie maanden geslachtsrijp, waardoor het voortplanten kan beginnen.Bij anderen duurt het twee jaar. Zilvervisjes worden minimaal twee en maximaal acht jaar oud. De lengte van hun leven wordt beïnvloed door de omstandigheden waarin de beestjes leven.
De beestjes verspreiden zich via naden kieren in de woning. Als je deze goed dichtkit, voorkom je dat de familie zich snel uitbreidt. Let erop dat de was goed droog is voordat je deze opbergt. Dit is namelijk een fijn nestje voor zilvervisjes.
Zilvervisjes kunnen in ieder huis voorkomen, in vieze én schone, en kunnen maanden zonder eten. Als ze eten, dan voeden ze zich aan meel, granen, lijm of kleding.
Het is makkelijk te maken. Doe een rauwe aardappel in en plastic zakje en leg hem 's avonds op plekken waar de zilvervisjes het meest voorkomen. 's Morgens gooi je het pakje weg samen met de gevangen insecten weg. Een oude vochtige doek die met gips is bestrooid, schijnt ook te werken.
Je legt 's avonds op verschillende plaatsen in huis een uitgeholde aardappel in een plastic zakje. De zilvervisjes komen af op de geur en de koolhydraten van de aardappel en kruipen het zakje in. 's Ochtends knoop je het zakje dicht met de zilvervisjes erin en gooit hem weg.
Ieder huishouden - maar voornamelijk in nieuwbouwwoningen - zitten wel in meer of mindere mate zilvervisjes.
Zilvervisjes worden ongeveer 2 á 3 jaar oud en kunnen in hun leven dus heel veel baby zilvervisjes voortbrengen.
Natuurlijke lokval tegen. Maak een lokval voor zilvervisjes van een aardappel. De beestjes komen namelijk af op de geur en de koolhydraten van een aardappel. Hol de aardappel een stukje uit met een mesje en leg deze in een plastic zakje op een plek waar de beestjes veel komen.
Zilvervisjes vormen een zilvervisjesplaag als u er niet meer mee kunt leven. Dit is bij de één meer dan 10 zilvervisjes zichtbaar per dag en bij de ander 2 zilvervisjes per dag. Het komt voor dat mensen er honderden aantreffen op een zolder of er elke dag wel 50 in de huiskamer tegen komen.
Je komt ze vaak tegen op warme, vochtige plaatsen zoals de badkamer, slaapkamer, zolder en kelder. Het feit dat zilvervisjes van vochtige en warme omgevingen houden is de reden waarom mensen ze soms in bed tegenkomen. Je bed wordt namelijk elke nacht verwarmd door je eigen lichaam.
Zilvervisjes en papiervisjes houden van warmte.
Zorg er dus voor dat je de temperatuur in de ruimtes waar je het ongedierte aantrof zo veel mogelijk laag houdt. Als het kouder is dan 20 graden, komen eitjes niet meer uit (Milieu Centraal, 2020).
Zilvervisjes vermenigvuldigen zich snel en kunnen 2-3 jaar oud worden. Hun eitjes zijn piepklein en liggen goed verstopt in kieren en spleten. Het is goed om te weten dat zilvervisjes enige maanden zonder voedsel kunnen overleven.
Zij overleven namelijk op koolhydraten en eiwitten en die halen ze uit jouw spullen. Zo knabbelen ze gaten in kleding, papier, tapijt, haren, behang, boeken en schimmels of etensresten. En als er niets anders voorhanden is, zullen ze zich zelfs aan leder tegoed doen.
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling.
Wat is de oorzaak van zilvervisjes? De belangrijkste oorzaak van zilvervisjesoverlast is vaak de luchtvochtigheid en ventilatie van een woning. Wanneer de insecten in het huis terechtgekomen zijn, blijven ze namelijk alleen als het klimaat voor hen prettig is. Zilvervisjes wonen het liefst in vochtige en warme ruimten.
De zilvervisjes val van S-Trap is de meest effectieve val tegen zilvervisjes. De val is speciaal gemaakt voor zilvervisjes, papiervisjes, ovenvisjes, museumkever larve, tapijtkever, spekkever, broodklopkever en stofluis. De val lokt de zilvervisjes door middel van het lokstof tab…
In je bed is het zeer behaaglijk. Het is opgewarmd door lichaamswarmte en het is vochtig doordat je 's nachts zweet. Bovendien kunnen de zilvervisjes zich goed tussen de lakens en de dekens verstoppen. Veel mensen schrikken als ze ineens een zilvervisje, of meerdere, in bed zien 'glibberen'.
De eitjes zijn ovaal en 0,8 mm lang. De eitjes die het vrouwelijk zilvervisjes legt komen vaak uit in week 5 of 6. Jonge zilvervisjes zien er het zelfde uit als volwassenen, ze hebben alleen nog een witte kleur. Na 4 tot 6 weken kregen jonge zilvervisjes een zilver grijze kleur op hun schubben.
'Stop het bijvoorbeeld in een plastic zak. ' Mocht je denken dat verhuizen de oplossing is om van de zilvervisjes af te komen, dan heb je pech. Omdat de beestjes zoveel tussen papieren en boeken zitten, sleep je ze gewoon mee als je gaat verhuizen.
Zilvervisjes zien er ook onaantrekkelijk en onsmakelijk uit. Kortom alle reden om zilvervisjes te bestrijden. Wist je dat zilvervisjes dol zijn op koolhydraten en suikers? Dit verklaart waarom zilvervisjes zich graag verzamelen in je voorraadkast, keukenkast of besteklade.
Zilvervisjes zijn echt niet schadelijk voor onze gezondheid. Eigenlijk geven deze beestjes aan dat er iets niet in de haak is in uw huis. Namelijk vocht. In uw huis is het vochtig en daarom kunnen deze beestjes gemakkelijk uitbreiden.
Spinnen zijn de natuurlijke vijand van de zilvervisjes.