Hooi kan, net als (voordroog)kuilgras, ook gewikkeld worden in plastic. Het beste is om dit direct tijdens het oogsten te wikkelen onder droge omstandigheden. Als het hooi enige tijd na oogsten onder vochtige omstandigheden wordt gewikkeld, dan is het mogelijk dat er condens in het pak komt en dit gaat schimmelen.
Door de grootte zal hooibroei in het binnenste sneller optreden doordat de warmte de baal niet kan verlaten. Deze balen worden daarom vaak in plastic verpakt zodat er geen zuurstof bij het warme hooi komt waardoor het niet kan ontbranden.
Omdat het gras nog wat vochtig van aard is moet het stevig en luchtdicht verpakt worden om het ruwvoer goed te conserveren. Door het insealen wordt het fermentatieproces geremd wat ervoor zorgt dat het natte gras geconserveerd wordt. Onverpakt kuilgras bestaat dus niet, dan is het eigenlijk traditioneel hooi.
Sla de balen goed op
U kunt uw balen zowel binnen als buiten opslaan. U kunt hooi- en strobalen het best in de schuur opslaan, zodat u ze bij slecht weer niet beschadigen of te vochtig worden.
In Frankrijk maakt men alleen maar ronde pakken en laat de boer ze vaak in het land liggen. De kwaliteit blijft desondanks vrij goed behouden. ' Voor de verwerking van het stro ontlopen de ronde en vierkante baal elkaar nauwelijks. Dupon: 'Voor bedrijven die het stro mechanisch verdelen, maakt het niets uit.
Hooi wordt gebruikt als voedsel voor heel veel dieren denk bijvoorbeeld aan paarden, maar ook konijnen. Stro is een verzameling van stengels van graan en heeft daarom ook een grovere structuur. Stro ziet er vaak wat geelachtig uit en wordt gebruikt als bodembedekking.
Hooi wordt gebruikt als voedsel voor dieren tijdens de winter of in droge perioden als er weinig grasgroei is. Vroeger werd het veel aan vee op boerderijen gevoerd, maar tegenwoordig veel meer aan de verschillende herbivoren die als huisdier, zoals paarden, schapen en geiten of in dierentuinen worden gehouden.
Het hooi mag geen zichtbare schimmel bevatten en als je het hooi uit elkaar schudt dan is het niet gewenst dat er grote stofwolken uit komen. Let ook op de structuur van het hooi. Hooi met veel stengels en weinig blad bevat een lage voedingswaarde.
Hooi kunt u onder droge omstandigheden met gemak een jaar bewaren.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken.
Kuilgras bevat meer eiwitten die minder goed verteerbaar zijn voor een paard en de kwaliteit van kuilgras kan zeer wisselend zijn met name tussen verschillende sneden/partijen. Hooi bevat meestal weinig eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Door het grote volume van het hooi worden de darmen langer gestimuleerd.
Kuilgras is vooral op maneges en pensionstallen een veelgebruikt ruwvoer. Omdat het een minder bewerkelijk proces is, is kuilgras vaak goedkoper dan hooi en bovendien goed buiten op te slaan. Toch kent kuilgras ook belangrijke aandachtspunten en is het bepalen van de kwaliteit voor aankoop meestal niet te doen.
Hooi bevat over het algemeen meer schimmels, mycotoxines komen hier minder in voor. Bij hooi is het wel opmerkzaam dat deze schimmels ook via de lucht kunnen verspreid worden als de balen worden open gemaakt, wat schadelijk kan zijn voor het paard maar ook voor mensen die in de stal rondlopen.
Hooi en kuilvoer
Gemaaid gras is maar erg kort houdbaar. Op het gras leven micro-organismen die het gras afbreken. Laat je het gras drogen, dan kunnen deze micro-organismen minder goed groeien, want die hebben juist water nodig. Gedroogd gras, oftewel hooi, is op deze manier geconserveerd en kan je lang bewaren.
De voedingswaarde, vooral kijkende naar eiwitten, is bij voordroog gunstiger dan bij hooi. Suikers zijn vaak vergelijkbaar en in de Zwitserse studie was fructaan duidelijk lager in voordroog dan in hooi. (4) Conclusie is dat voordroog qua voedingswaarden gunstig is voor veel paarden.
Daaruit bleek dat meteen schudden na het maaien leen flinke (droog)winst oplevert, vooral bij vroeg maaien. Deze winst houdt twee dagen stand; dan is de droge stof ongeveer 65 procent.
Hooi bestaat hoofdzakelijk uit gedroogd gras, maar er kunnen ook andere planten inzitten. De kwaliteit van het hooi kan met behulp van de geur, kleur en samenstelling ingeschat worden: Groene kleur en frisse kruidige geur: dit hooi heeft maar kort kunnen drogen, ca.4 dagen.
Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt. Dit proces van nabroeien is belangrijk voor het hooi. Als het hooi gevoerd wordt tijdens het proces van nabroeien dan kan een paard hier last van krijgen, bijvoorbeeld door koliekverschijnselen.
Ook al is het slecht weer, toch is het aan te raden het hooi minstens één keer per dag om te keren.
Paarden weigeren vaak te eten als ze stress of pijn hebben. Dit is vooral problematisch wanneer paarden hun ruwvoer weigeren, omdat het paard dan geen speeksel produceert door te kauwen en ook de maag leeg blijft. Als gevolg daarvan is er een overmaat aan zuur en dus een daling van de ph-waarde in de maag.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Zorg ervoor dat ze voldoende van hun normale voer eten. Kippen die in een ren worden gehouden, doe je een groot plezier met wat snijmaïs of luzerne (2-5 gr./dier/dag). Bovendien kan er in de ren een baaltje hooi of stro worden gelegd.
Hooi is het belangrijkste bestanddeel van de voeding voor konijnen. Ze mogen onbeperkt hooi eten. In het hooi zitten de minste voedingswaarden maar hooi is erg belangrijk voor de spijsvertering. En ook de kiezen slijten goed af door het eten van hooi.
Groei en hergroei. Paarden hebben baat bij vezelrijk, maar voedzaam hooi. Meestal is half juni het beste tijdstip om hooi te winnen of de weide te begrazen.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).