De sifon op de afvoer aansluitenSchuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Als de lengtes van de sifon en afvoerpijp bij elkaar aansluiten, kun je de sifon aan de onderkant van de afvoerplug vastdraaien. Draai hem niet overdreven strak aan, dat is niet goed voor de sluiting. Als hij vast zit, zit hij vast. Verbind de andere kant van de sifon met de afvoerpijp.
Bekersifon: Het water uit de wasbak komt via de verticale afvoerbuis in de beker van de sifon. De beker is breder dan de afvoerbuis, dus rondom de afvoerbuis blijft een rand met water staan. Zodra er nieuw water bij komt loopt beker over en komt het water in de afvoer terecht.
Er zijn vier soorten sifon systemen, namelijk: S-sifon, flessifon, P-sifon en de bekersifon.
Wat kan er misgaan bij een sifon? Een sifon kan van verschillende materialen gemaakt zijn, zoals bijvoorbeeld metaal of beton. In het geval dat er iets mis kan gaan, bijvoorbeeld een lekkage of instorting, is dit vaak bij een aansluiting. Deze worden dus altijd gecontroleerd op degelijkheid.
Wanneer je een waterafvoer gaat installeren is een sifon onmisbaar. De sifon, ook wel waterslot genoemd, heeft een belangrijke functie die er voor zorgt dat er geen nare geuren vanuit de afvoer naar de ruimte komen waarin je de afvoer geplaatst hebt.
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Vaak heeft de sifon vele jaren vastgezeten en is deze vervormd geraakt, zijn rubbers uitgedroogd of is de sifon verkalkt of door vuil vertroebelt. Het losmaken lukt dan vaak nog wel, met of zonder geweld, echter is het terugplaatsen vaak een probleem door eerder gemelde zaken.
Wilt u een te hoge onderdruk in de PVC afvoerbuis van uw riolering voorkomen en is er sprake van stankoverlast door leegstaande sifons? Dan kan een PVC beluchter een oplossing bieden. Het kan zijn dat de standleiding in uw huis te dun is of dat de WC op een ongelukkige plaats is gezet.
Bij andere grondsoorten is het belangrijk dat u de vuistregel van minimaal 60 cm, maximaal 80 tot 90 cm aanhoudt. Hoe dieper de drainage soorten liggen, hoe meer water ze kunnen opnemen en afvoeren.
Een buissifon staat ook wel bekend als een waterslot of zwanenhals. Deze zijn geschikt als sifon voor de wastafel het aanrecht of fontein. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten, soorten en kleuren.
Een afvoeraansluiting van 40 of 32 mm. Dit geldt voor alle IKEA sifons.
Plaats afvoerbuizen onder een gelijkmatige hellingsgraad van ongeveer 1 centimeter per meter. Afvoerbuizen plaatsen in volle grond moet je altijd stabiliseren met zand, cement of breekzand. Zo zal je afvoerleiding niet verzakken. Vermijd scherpe bochten om verstoppingen te vermijden.
Een sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, zorgt er namelijk voor dat er geen nare luchtjes omhoog kunnen komen uit de afvoer. Er staat namelijk altijd een beetje water in de bocht of beker van de sifon, waar lucht uit het riool niet langs kan.
voor de sifon van de wastafel en/of voor de sifon van de douche. Of zoals Fiesiekus zegt helemaal aan het eind dus ná beide sifons.
Een beluchter opent bij onderdruk in de afvoer en sluit weer als die onderdruk is verdwenen: in de beluchter zit een soort klep die ervoor zorgt dat er lucht aangezogen wordt, de afvoerbuis in. Hierdoor kan vanuit het riool geen lucht het in huis komen.
Een sifon is een essentieel onderdeel van uw afvoersysteem in zowel de keuken als de badkamer en uw toilet. Het zorgt ervoor dat er geen nare geuren uit de afvoer naar boven komen en dat het water goed weg kan stromen.
Lijmen of in elkaar schuiven? Afvoerbuizen in PVC kan je heel gemakkelijk lijmen met PVC-lijm. Let op, van zodra gelijmd, kan je de verbinding onmogelijk los krijgen en corrigeren. Je kan ook opteren om je buizen te koppelen met een rubber dichting.
Het T-stuk vastlijmen
Plaats het T-stuk over het gat. Fixeer het eventueel door wat watervaste tape om de rioolbuis te wikkelen. Schuur het uiteinde van de nieuwe afvoerbuis en lijm deze in het T-stuk vast.
Om een vaatwasser aan te sluiten, heb je de onderstaande dingen nodig: Een wasmachinekraan. Dit is een kraan met een 3/4" schroefdraad. Een aansluiting voor een vaatwasser op de sifon van de gootsteen of een losse afvoerbuis.
De overloop zorgt ervoor dat het teveel aan water op tijd wordt afgevoerd, mocht de wastafelkraan te lang open staan.De overloop zorgt er dus voor dat de wastafel niet overloopt. Ter verheldering: op foto 1 zie je een wastafel mét overloop en op foto 2 zie je een wastafel zonder overloop.
Algemeen beantwoorder. Houd rekening met de aansluiting van de sifon van je fonteintje, deze is 32 mm, het is handig dat in de wand een 40 mm aansluiting zit, met een rubber in een 40 mm bocht is de pijp van de sifon gemakkelijker aan te sluiten. Dit kan ook met een verloop op een 32 mm pijp gerealiseerd worden.