Tijdens deze achtste editie van Stoptober gaan weer tienduizenden mensen de uitdaging aan om te stoppen met roken. Ook diverse bekende Nederlanders doen weer mee aan dit nationale stopmoment. De ambassadeurs voor 2021 zijn Hans Klok, Patricia Paay, Bill van Dijk, Richard Spijkers en Louisa en Rowan.
Tips, adviezen, live events, een magazine, een app, een actieve social community en meer: Stoptober heeft alles en kost je niets. Je persoonlijke stophulp altijd op zak. Gratis beschikbaar voor iOS & Android vanaf 21 September.
In 2021 rookte 20,6% van de bevolking van 18 jaar en ouder. In 2014 rookte nog 25,7% van de volwassen bevolking. Hoogopgeleiden roken minder vaak dan middelbaar en lager opgeleiden. 2,7% van de bevolking is een zware roker: zij roken 20 of meer sigaretten of shagjes per dag.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Stoptober is samen met anderen 28 dagen stoppen met roken. In oktober natuurlijk. Elk jaar doen tienduizenden mensen mee aan dit Nationale Stopmoment met het doel om blijvend te stoppen.
Via de app ontvang je elke dag positieve berichten die je aanmoedigen en helpen om vol te houden, ook als het even wat minder gaat. Als je de Stoptober App gedownload hebt, ontvang je elke dag positieve berichten die je aanmoedigen en helpen om je stoppoging vol te houden, ook als het even wat minder gaat.
Mannen zijn vaker rokers: in 2020 rookte 23 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen. Ruim een derde van de mannen en iets minder dan een derde van de vrouwen heeft vroeger gerookt, maar is inmiddels gestopt met roken. De helft van de vrouwen heeft nooit gerookt, bij mannen is dat 42 procent.
Verstokte rokers kunnen sinds gisteren lezen wat een pakje per dag na een jaar teweegbrengt in hun lichaam. Niet minder dan gemiddeld 150 mutaties ontstaan er na zo'n periode in elke cel van hun longen. Die veranderingen in het DNA kunnen stuk voor stuk aan de basis staan van de ongeremde celdeling die kanker kenmerkt.
Tabak is schadelijk.
Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op gezondheidsproblemen, zoals rottend tandvlees, impotentie en kanker. Bij elke sigaret, ook eentje, adem je schadelijke stoffen in die de kans vergroten dat je ziek wordt.
1 week gestopt: jouw lichaam is al bezig met herstellen!
Zijn je bloeddruk en hartslag omlaag gegaan, al 20 minuten na het roken van je laatste sigaret. Is de koolmonoxide verdwenen. Dit gebeurt al na 1 uur. Heb je meer zuurstof gekregen en beginnen de longen met opruimen.
Meestal zijn de derde en vierde dag na het stoppen met roken het ergste. Dat wil zeggen dat men dan het meeste last heeft van ontwenningsverschijnselen. Na een paar weken hebben de meeste mensen geen last meer van ontwenningsverschijnselen.
Door mee te doen aan Stoptober neemt het zelfvertrouwen toe en groeit de overtuiging stoppen met roken lukt. De belangrijkste redenen die deelnemers geven waarom Stoptober voor hen werkt: de Stoptober-app (38%), samen stoppen (37%), steun (38%) en duidelijk tijdspad (30%).
Organisatie. De campagne werd in 2014 voor het eerst georganiseerd door het Longfonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, de Alliantie Nederland Rookvrij, GGD GHOR Nederland, het Trimbos-instituut en het ministerie van VWS. De meeste van deze organisaties participeerden tot eind 2013 in Stivoro.
Dertig à veertig jaar later komen de gevolgen tot uiting.” Volgens de longarts ontstaan de eerste adem- en hoestklachten geleidelijk, waardoor ze niet direct opgemerkt worden. “Roken is een sluipmoordenaar.” “Door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen, waardoor er meer slijm wordt aangemaakt.
1 tot 5 sigaretten per dag is al schadelijk voor je lichaam. Of je nu een pakje per dag rookt of een een paar sigaretten: roken verhoogt altijd de kans op hart- en vaatziekten. "Dit onderzoek bevestigt wat we eigenlijk al weten: ook een kleine hoeveelheid tabaksrook is schadelijk."
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
De meeste kettingrokers zijn te vinden in de leeftijdscategorie van 50 tot 55 jaar. Bijna een kwart van de rokers in deze groep rookt een pakje of meer per dag. In de groep rokers onder 30 jaar doet nog geen 10 procent hen dat na.
Zodra je gestopt bent met roken beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere rookoverblijfselen. In veel gevallen zullen de longen na 3 maanden weer in staat zijn zich zelf schoon te houden. De longfunctie kan wel tot 30% verbeteren.
Probeer signalen dat je puber rookt te herkennen. Een duidelijke aanwijzing is wanneer hij/zij lucifers of een aansteker bij zich heeft. Ook kun je het ruiken aan de adem of de kleding als je puber thuis komt.
Al na het roken van één of een paar sigaretten kun je verslaafd raken. Hoe komt dat eigenlijk? Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt.
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.