Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen.Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.
Normale afscheiding is vloeibaar, slijmerig, doorzichtig wit en ruikt niet sterk. Dit is tijdens de zwangerschap niet anders, je hebt alleen (veel) meer afscheiding. Deze is meestal wat wateriger.
Meestal heb je meer vaginale afscheiding als je zwanger bent.Dat is heel normaal en ontstaat door de veranderingen in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan vochtiger en dunner zijn dan anders, maar als het nog wel wat wittig is, een beetje plakkerig voelt en niet sterk ruikt, is het gewone afscheiding.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker.
Na de ovulatie wordt de afscheiding weer wateriger en ondoorzichtig. En vlak voor de menstruatie kan je geen of bijna geen afscheiding hebben. Tijdens de zwangerschap kan zich ook een meer overvloedige en dikkere afscheiding vormen. Afscheiding heeft een zachte, neutrale geur.
Je kunt niet aan je cervixslijm aflezen wanneer een bevruchting heeft plaatsgevonden. Wel zal je afscheiding hierna langzaamaan gaan veranderen, waardoor je weet dat je wellicht zwanger kunt zijn.
Als je last hebt van abnormale vaginale afscheiding kun je het beste altijd contact opnemen met je huisarts. Om de precieze oorzaak te achterhalen is er een onderzoek van je huisarts nodig. In de meeste gevallen gaat het om een onschuldige infectie die goed te behandelen is. Geen zorgen dus.
Wat is witverlies? De eerste keer dat je een witte afscheiding ziet, is het normaal dat je onzeker bent en met allerlei vragen zit. Maak je geen zorgen: witverlies in je slipje is heel normaal, volkomen natuurlijk en een signaal dat je menstruatie binnenkort zal beginnen.
Wanneer je afscheiding groen of geel is kan dit duiden op een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Een soa wordt meestal veroorzaakt door het hebben van onbeschermde seks. De soa's die als symptoom gele of groene afscheiding kunnen hebben zijn gonorroe, chlamydia en trichomoniasis.
Gezonde afscheiding is wit, vloeibaar en doorzichtig. Het kan wat zuur ruiken, maar kan ook geurloos zijn. Er zijn een aantal situaties waarin u als vrouw vaginale afscheiding kunt hebben:Voordat u ongesteld bent of als u ongesteld.
Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in het lichaam van de vrouw. Je kan dus zwanger worden door een zaadcel die 5 dagen eerder in je vagina kwam.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Troebele gele of groene afscheiding kan duiden op een SOA. De afscheiding heeft vaak een onaangename geur en daarnaast kunt u last hebben van een branderig gevoel tijdens het plassen of het vrijen. Vaginale jeuk en witte brokkelige afscheiding duiden meestal op een vaginale schimmelinfectie.
In de 6 dagen vóór de eisprong is de kans om zwanger te worden het grootst. Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in deze 6 dagen.
Vaginale afscheiding
De hormonen beïnvloeden de afscheiding van baarmoederhalsslijm. Tijdens de oestrogene fase verhoogt de hoeveelheid afscheiding om op het moment van de eisprong een hoogtepunt te bereiken. Het slijm is dan transparant en glad. Het dient om de zaadcellen te helpen zich te verplaatsen.
Buikpijn eerste trimester
In het eerste trimester van je zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op een groeiende baby. Je baarmoeder groeit en dat kan af en toe voor wat (lichte) krampen in je onderbuik of onderrug zorgen. Veel vrouwen vergelijken deze krampen met typische menstruatiepijn.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Deze bevruchte eicel gaat via de eileider naar de baarmoederholte. Dit duurt een aantal dagen. In de baarmoederholte nestelt de eicel zich in. Vanaf 2 weken na de bevruchting wordt een zwangerschapstest overtuigend positief.
Afscheiding na eisprong
Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Hierdoor is de afscheiding vochtiger rond en na de eisprong. De eisprong is ongeveer 2 weken voor de menstruatie. Ook de kleur en geur van de afscheiding wisselen door de cyclus.
Soms maakt uw vagina meer vocht.Bijvoorbeeld rond uw eisprong, door de pil, bij opwinding bij seks en als u zwanger bent. Voorkom problemen: Was de ingang van uw vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep of spoelingen.
Is je vaginale afscheiding roze of bruin, dan kan er bloed in zitten – menstrueel bloed, maar ook bloed uit een wondje. Gele of groene afscheiding kan duiden op een infectie. Zeker als je naast een geelgroene afscheiding ook jeuk, een nare geur of pijn ervaart, is er hoogstwaarschijnlijk behandeling nodig.
Het kan heel dik en kleverig worden, en gepaard gaan met jeuk of een branderig gevoel. Dat kan wijzen op een eventuele infectie of een vaginale schimmelaandoening. In dat geval is het nodig om een arts of gynaecoloog te raadplegen en over te gaan tot een behandeling.