Het meest voorkomend is een subwoofer kabel met een enkele tulp. Deze kabel zorgt voor de verbinding tussen de uitgang van je installatie en het ontvangst op je actieve subwoofer.
Hoe werkt een subwoofer
Door deze speciale vorm is het mogelijk om lage tot zeer lage tonen te produceren. De kracht van de subwoofer moet passen bij het volume van de behuizing waarin deze zich bevindt. De subwoofer wordt versterkt, of door een aparte versterker, of door een ingebouwde versterker.
Een actieve subwoofer is een speaker die een eigen versterker ingebouwd heeft. Deze versterker verzorgt de gehele aansturing van de speaker en zorgt er dus voor dat er voldoende vermogen is om de lage tonen in de betreffende ruimte weer te geven.
De luidsprekeruitgang van uw versterker sluit u aan op de speaker in van de sub en de luidsprekers zelf sluit u aan op de speaker out van de sub. Soms heeft een sub geen speaker out. Dan zet u de subwoofer parallel aan de luidspreker uitgang van de versterker zoals u ook een luidspreker aansluit.
Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
Audiopuristen die inzetten op de beste geluidskwaliteit kiezen vrijwel altijd voor een receiver of versterker met passieve speakers. Zeker in een wat hoger prijssegment ligt de audiokwaliteit van passieve luidsprekers hoger dan die van een actief geluidssysteem.
Verschil actieve en passieve subwoofer
Het verschil in een actieve en passieve subwoofer zit hem in de versterking die bij een actieve subwoofer wel is ingebouwd en bij een passieve subwoofer niet. Voor de kwaliteit van de subwoofer hoeft dit niet per se iets te betekenen.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Sub betekent namelijk letterlijk onder, terwijl woofer synoniem staat voor lage tonen luidspreker. Een subwoofer zet je dus ergens op de vloer neer, waarna deze speaker diepe bastonen de woonkamer in blaast. De laagste tonen die reguliere luidsprekers achterwege blijven, vul je met een subwoofer eenvoudig aan.
Hoe sluit ik het aan? Gebruik een 3.5 mm stereo (ook wel: TRS) jack-kabel (kleinste uitgang op de speaker). Heeft de speaker alleen RCA-inputs (vaak rood en wit), gebruik dan een 3.5 mm naar RCA-kabel.
Voor het aansluiten van een subwoofer zijn er twee mogelijke opties. Allereerst is de LFE-ingang (een enkele kabel) de meest gebruikte optie omdat elke surround receiver in de markt een mogelijkheid heeft om LFE aan te sluiten en tevens heeft elke subwoofer die tegenwoordig wordt geproduceerd ook een LFE-ingang.
Voor het analoog aansluiten heeft RU connected een bijzonder goede analoge RCA interlink oftewel een tulpkabel. Sluit je het liever digitaal aan dan hebben we een mooie optische kabel en een digitale coax kabel.
Luidsprekerkabels mogen niet te lang zijn. Een kabel van twee of vier meter maakt niet zoveel uit, als ze maar niet te lang zijn. Te lange kabels veroorzaken namelijk signaalverlies. Over het algemeen adviseren wij om geen kabels van langer dan 15 meter te gebruiken.
RCA/Signaalkabels
RCA of ook wel Signaalkabels zorgen voor het geluidssignaal overdracht naar de versterker toe. Omdat dit signaal best gevoelig is voor storing is het aanbevolen om hiervoor geschikte RCA kabels te gebruiken die bedoeld zijn voor in een auto, en dus niet de goedkope kabeltjes met wit rode stekkertjes.
Een woofer gaat meestal wat hoger (500 - 800 Hz) dan een subwoofer die meestal tot zo'n 100 tot 150 Hz hoeft weer te geven. De subwoofer is dan beter in staat de laagste frequenties op groter volume weer te geven. Ook is het geluid van een subwoofer minder te plaatsen in de ruimte.
Een passieve subwoofer kunt u via een externe versterker of een externe eindtrap aansluiten. Daartoe sluit u de passieve subwoofer aan op de externe versterker/eindtrap en verbindt u de A/V-receiver/versterker met de ingang van de externe versterker/eindtrap.
PA versterkers. Een PA versterker kan je gebruiken in combinatie met passieve PA speakers. De versterker versterkt audiosignalen die te zwak zijn voor de luidsprekers. Houd bij je keuze voor een versterker rekening met het vermogen in watt.
Actieve luidsprekers hebben een ingebouwde versterker, hierdoor is het eigenlijk een plug-and-play systeem. Het vermogen van de versterkermodule is optimaal afgestemd op de interne componenten en je hoeft je geen zorgen te maken over de verhouding tussen de speaker en versterker.
Zolang de subwoofer ruimte heeft om te “ademen” kan je hem achter de bank plaatsten. Is dat niet het geval, dan is deze plek niet geheel aan te raden. Mocht je de subwoofer hebben aangesloten op een surround-reciever, dan kan het zijn dat je de positie van de subwoofer zelf kan aangeven als achter de bank.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Zeker met een sub niet. Een sub moet het liefst zo trillings/resonantie-vrij en solide mogelijk worden opgesteld. In een kast zetten is niet de ideale weg. Zeker niet als dezelfde kast ook je CD/DVD-speler moet herbergen.