Gepest of uitgescholden worden is echt heel erg vervelend en het kan je flink pijn doen. Je hoeft dit niet te accepteren! Het beste kun je gaan praten met iemand die je kent en die je kunt vertrouwen: je moeder, vader, een vriendin, leraar, buurvrouw. Vraag hen om naar je te luisteren of om je te helpen.
De meest belangrijke redenen zijn jaloezie en onzekerheid. Zij zitten niet goed in hun vel. Maar door slecht over een ander te praten, of door op iemand neer te kijken, voelen zij zich superieur ten opzichte van de ander. Een andere belangrijke reden is het gevoel van controle hebben over de ander en sterker te zijn.
Geef informatie en biedt steun. De ander krijgt zo meer zin na te denken over jouw idee of wens. Van weerstand profiteren: mensen weten vaak precies wat goed loopt en wat beter kan. Vraag hoe de ander vindt dat het beter of anders kan en leer van hun inzichten.
Word je tijdens een gesprek met je partner erg boos of raakt je overstuur, dan kun je het best een time-out nemen en iets anders gaan doen. Leg wel eerst uit dat je te boos of gestrest bent om verder te praten. Het kan ook helpen om je 'tegengesteld te gedragen'.
Kritiek op hun gedrag leidt in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon. Ze reageren in dit soort gevallen vaak met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.
Kortom: je vindt de emotie van boosheid in verschillende vormen. Van enige geraaktheid, geprikkeldheid, knorrigheid tot irritatie en frustratie. En van irritatie tot boosheid, verontwaardiging, kwaadheid, razernij en ongekende woede.
Een behandeling is noodzakelijk om met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis om te leren gaan, vertrouwen in anderen te leren krijgen en een band met hen op te bouwen. Door van “tegen-positie” te veranderen, leer je meer saamhorigheid te durven ervaren.
Onderliggende redenen kunnen zijn: jaloezie, controleverlies, de angst om zelf afgewezen te worden, de angst om niet goed genoeg gevonden te worden, enzovoorts. Iemand kan alleen voor zichzelf uitzoeken wat hem of haar op dat moment bewogen heeft.
Vaak ontstaat irritatie doordat je iemand anders ziet en jezelf met die persoon vergelijkt. Soms herken je iets in die persoon wat je zelf ook hebt. Vaak is het iets waar je niet zo blij mee bent. De ander houdt je een spiegel voor en dat irriteert je.
De functie van kleineren is dus vermijden of ontsnappen aan de ander. Het verkleinen van iemand anders gaat met passieve en/of actieve agressie gepaard. Pesten is een vorm van actieve agressie. Kleineren en negeren zijn subtielere wijzes van agressie en zijn passief van aard.
Belediging wordt normaal gesproken enkel bestraft indien er aangifte is gedaan. De maximumstraf die de rechter kan opleggen is drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van de tweede categorie (3.900 euro). De uiteindelijke gevangenisstraf of geldboete zal afhangen van de ernst van het gepleegde delict.
Een gewone belediging levert bijvoorbeeld een geldboete van €150,- op. De maximale straf bedraagt een gevangenisstraf van 3 maanden of geldboete van de tweede categorie. Bij speciale vormen, zoals belediging van een ambtenaar in functie of majesteitsschennis, kan de straf een derde hoger uitvallen.
Een man zal nooit moeite voor je doen als hij denkt dat je hem nodig hebt om je goed te voelen over jezelf. Leer dus altijd in de eerste plaats om van jezelf te houden. Dat klinkt super afgezaagd, maar het is echt waar. Zelfvertrouwen straal je uit en dat trekt andere mensen aan.
De reden waarom je het uitmaakt is jóuw gevoel, hou het dus ook bij jezelf. Ga niet wijzen naar hem/haar met verwijten. Zeg bijvoorbeeld eerder: 'voor mij is de afstand tussen ons te groot om onze relatie voort te zetten' in plaats van 'de afstand ís te groot om de relatie voort te zetten'.
Hou het bij jezelf en het gevoel dat de ander jou geeft. Ga niet inhoudelijk in op wat ze over jou zeggen. Jaloerse mensen hebben de neiging om compulsief steeds dezelfde gedachten te hebben en deze staan hoe langer ze daar mee bezig zijn, verder van de werkelijkheid af.
Laat iemand uitpraten
Luister naar wat een ander te zeggen heeft, totdat hij of zij klaar is met het hele verhaal. Als je de ander interrumpeert, ook al heb je voor je gevoel belangrijke informatie, dan vind jij je eigen verhaal belangrijker dan dat van een ander. Of heb je al ingevuld wat de ander wil zeggen.
Boosheid kan worden opgevat als een protestreactie op het verlies van verbinding. Als u in gesprek bent met iemand en hij verbreekt de verbinding of het contact door zich bijvoorbeeld op iets anders te concentreren, bijvoorbeeld zijn telefoon, is een logische reactie boosheid.
Boosheid is een emotie, een gevoel waarmee iedereen wel eens te maken heeft. Boosheid gaat gepaard met emotionele spanning. Als u boos bent, verhoogt dat de bloeddruk en maakt dat het hart sneller gaat kloppen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar.