In een groot aantal gevallen kun je met private lease goedkoper uit zijn dan wanneer je de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen. Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren.
Private lease is vaak goedkoper dan kopen met geleend geld. Het voordeel is beperkt als je al veel schadevrije jaren hebt. In een enkel geval is private lease ook goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld.
Als je geld moet lenen om een auto te kopen dan is private lease bijna altijd een betere deal. De rente die je betaalt over een lening maakt het goedkoper om te leasen. Maar als je het spaargeld hebt om de auto direct aan te kopen, dan ben je bij een nieuwe auto bijna altijd goedkoper uit als je hem zelf aanschaft.
Voordelen geld lenen
Je bepaalt zelf hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Ben je 35 jaar of ouder en/of heb je al wat meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan is lenen vaak goedkoper dan leasen. Je bouwt schadevrije jaren op bij je autoverzekering (als je geen schades rijdt).
Er is geen inkomenseis vastgesteld. Voor hoeveel je per maand kunt leasen is het gehele financiële plaatje van belang: de balans tussen inkomsten en uitgaven. Het doen van een aanvraag voor private lease is bij de meeste leasemaatschappijen vrijblijvend en zonder kosten, dus je kan ook de proef op de som nemen.
Leasemaatschappijen die zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease zullen je weigeren wanneer je niet aan de draagkrachtnorm voldoet. Dat betekent dat je inkomen na aftrek van vaste lasten onvoldoende is voor het beoogde leasebedrag. Ook een negatieve BKR-registratie kan een belemmering zijn.
Wat is op dit moment de goedkoopste lease auto? De goedkoopste lease auto van dit moment is de Toyota Aygo van Auto.nl. Je rijdt deze auto voor € 187 per maand voor een periode van 60 maanden en maximaal 5000 km per jaar.
Maar het verschilt per situatie of het voordeliger is om een auto te leasen of te kopen. Private lease is niet zo duur als veel mensen denken. Volgens de ANWB komt dit doordat leasemaatschappijen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren met hoge kortingen, omdat ze zoveel afnemen van partijen.
Voor- en nadelen van (private) leasing
De voordelen van een leasing: Je hoeft niet meteen veel geld te betalen om met een nieuwe auto te rijden. Je kunt gunstprijzen afdwingen omdat leasemaatschappijen heel wat auto's aankopen. Extra kosten voor onderhoud en tanken zitten verrekend in je huurbedrag.
Leasen is meestal voordeliger dan de kilometers van je eigen auto declareren. De voornaamste kostenpost die je als leaserijder hebt, is de bijtelling: jaarlijks moet je een vast percentage van de nieuwprijs van je leaseauto bij je inkomen optellen en daar belasting over betalen.
Private lease is geen lening en je betaalt hiervoor dan ook geen rente. Je hebt natuurlijk wel voor de duur van het contract een betaalverplichting. Kies je voor private lease bij Justlease, dan is er nog veel meer inbegrepen in je maandbedrag.
Je betaalt bij hen iedere maand een vast bedrag, maar daarnaast betaal je zelf nog het onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Ook doe je een aanbetaling en betaal je vaak een slotsom aan het einde van het contract. Je wordt dus eigenaar van de auto.
Leasen is duurder dan kopen
Leasemaatschappijen kopen op grote schaal auto's in waardoor ze meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Verder zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het casco risico (het allrisk deel) zelf afdekken.
De voordelen
Een vast maandbedrag waar alles in zit, dus geen hogere kosten als er reparaties of onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden. Alleen de brandstof en eventuele verkeersboetes moeten betaald worden. Zo weet je elke maand waar je aan toe bent. Zonder spaargeld in een nieuwe auto rijden.
Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades verrekend. Dit zijn bijvoorbeeld krassen en deuken die niet gebruikelijk zijn voor een goed onderhouden leaseauto van een paar jaar.
Vorig jaar nam het aantal private lease-auto's in Nederland met 7,8 procent toe tot 231.000 stuks. Om de groei van de private leasemarkt in perspectief te zetten: ten opzichte van 2016 waren er eind 2021 in Nederland maar liefst bijna vier keer zoveel 'private leaseauto's'.
Bij leasing heb je de mogelijkheid om een restwaarde te bepalen die je 'doorschuift' naar het einde van de contractperiode. Dit is een raming van de waarde die de wagen op dat moment nog zal hebben. Stel dat je een wagen van € 20.000 leaset over 5 jaar, dan kan je bv. 20% van de aankoopprijs als restwaarde behouden.
Wat kost private lease per maand? De kosten van private lease betaal je middels een vast bedrag per maand. Dit kan variëren van 279 euro tot 3125 euro. De prijs is voor een groot deel afhankelijk van het type auto dat je kiest.
Bij financial lease is de auto van jou en betaal je een vast maandbedrag om de auto af te lossen. Omdat jij de eigenaar bent, moet je ook zelf alle bijkomende kosten dragen. Voor consumenten is het daarom veel voordeliger om te kiezen voor private lease.
Alphabet Nederland wint de titel Beste Leasemaatschappij 2020 ook in de categorie Private Lease met rapportcijfer 8,9. De tweede plaats heeft IKRIJ.nl gewonnen en ALD Automotive pakt de 3e plaats.
De meeste nieuwe auto's zijn via private lease te leasen voor periodes van 24, 36, 48 of 60 maanden. Bij occasion lease zelfs al vanaf 12 maanden.