Een gasfles explodeert niet vanzelf. Zelfs als de kraan openstaat en het gas uit de fles stroomt, explodeert de fles niet als u er onverhoopt een vuurtje bij houdt. Het uitstromende gas vliegt natuurlijk in brand, maar de overdruk in de gasfles of gastank verhindert dat de vlam in de fles zal slaan.
Meestal ruil je een lege gasfles om voor een volle. Maar er zijn uitzonderingen. Een gasfles heeft namelijk een 'houdbaarheidsdatum', ofwel goedkeuringstermijn. Van een butaan of propaan gasfles is de goedkeuringstermijn meestal 10 jaar.
Lege gasflessen of gasflessen die je niet meer gebruikt kan je inleveren bij een officieel Primagaz-verkooppunt. Als je een lege Primagaz-fles inlevert bij een van onze Primagaz-verkooppunten, krijg je het betaalde statiegeld terug.
Van zodra je het gewicht van een lege gasfles kent, kan je de fles op een weegschaal zetten en zo het totale gewicht meten. Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit.
Gasflessen inleveren
Lege gasflessen kun je inleveren bij een KCA-depot. Zo'n depot staat bij een afvalscheidingsstation.
Nee: kunststof gasflessen zijn niet gevaarlijker dan andere soorten. Kunststof gasflessen worden tijdens het vullen gecontroleerd, net als andere gasflessen. Als een gasfles ontoelaatbare beschadigingen blijkt te hebben, wordt deze uit de handel genomen.
Het geluid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het "fladderen" van de membraan. Dat kan weer verschillende redenen hebben. Als de membraan een scheurtje heeft regelt hij niet goed meer en is de druk achter de regelaar ook te hoog. Dan is het zaak om de regelaar snel te vervangen.
Op een constante stand van 3 KW kan een gasfles van 10,5 kg ongeveer 45 uren meegaan. In de praktijk, hoe minder gas er in je fles is, hoe lager het debiet van gas wordt. Dit betekent dat de fles niet tot op het einde een vermogen van 3 KW zal kunnen geven.
Voor een gasflessenkast in een gebouw (brandveiligheidsopslagkast volgens EN 14470-2) geldt tevens : - Maximaal totale hoeveelheid van aanwezige flessen mag 500 liter zijn.
Voor een viertal personen verbruik je zo'n 30 tot 70 gram per uur. Resultaat? De fles is goed voor 150 uur kookplezier.
Gezondheid. Butaangas zoals dat voorkomt gemengd met propaangas in onder andere aanstekers, kan als dat wordt geïnhaleerd ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. Iemand kan daaraan zelfs overlijden. Dit wordt aangeduid met het ”sudden sniffing death syndrome”.
Gaslek opmerken
Het kan een gevolg zijn van een niet goed aangesloten of defecte drukregelaar of de koppeling van de wicubuis naar de gasslang of een scheurtje in de gasleiding. Propaangas is zwaarder dan lucht en in geval van een lekkage zal het gas naar het laagste punt stromen en daar ophopen.
Een afblaasbeveiliging zorgt ervoor dat indien er een defect op treed bij de gasdrukregelaar, het gas ontsnapt via het afblaasventiel. Zo kan er niet ongemerkt overmatig veel gas uit uw apparaten stromen, waardoor gevaarlijke situaties worden voorkomen.
Propaangas wordt pas bij -44 °C vloeibaar en is daardoor verreweg het meest gebruikte gas. Het voordeel van butaangas is echter weer dat het een hogere verbrandingswaarde heeft dan propaan!
Een gasfles hoeft niet vorstvrij bewaard te worden, dit komt doordat propaan past bevriest bij rond de -40 graden Celsius. Een gasfles kan dus best in de vrieskou staan, tenzij het -40 graden Celsius gaat worden.
Plaats een gasfles waar mogelijk buiten of in een goed geventileerde, daarvoor ingerichte opslagplaats. Controleer of alle kranen van de gasflessen (zowel volle als lege) goed dicht zijn en voorzie alle gasflessen van goed aangedraaide beschermkappen.
De Gasfles mag echter niet worden opgeslagen of worden gebruikt waar deze in contact kan komen met oppervlakken of onderdelen die warmer zijn dan 50 graden Celsius. Bij 50 ⁰C of meer kan het kunststof namelijk blijvende schade oplopen.
De cijfers 30 en 50 staan voor de druk die door de regelaar stroomt. Bij 30 mbar stroomt er 0,03 bar door de gasdrukregelaar en bij 50 mbar 0,05 bar. Mbar staat dus voor millibar.
De BOVAG adviseert om gasslangen met vaste koppelingen na vier jaar te vervangen. Na verloop van tijd kunnen er namelijk door uitdroging scheurtjes in de slang ontstaan. Daardoor komt je veiligheid in gevaar.
De fles met brandbaar gas wordt daarom van een linkse draad voorzien, zodat deze niet op de zuurstofslang past en omgekeerd. Ook in de LPG-wereld en bij propaan- en butaanflessen worden veel linkse draden gebruikt, bijvoorbeeld bij drukreduceerventielen.
Een gemakkelijk middel om een (klein) gaslek zelf mee te detecteren, is zeepsop. Je maakt wat sop (afwasmiddel bijvoorbeeld) aan met wat water zodat je schuim krijgt. Dat schuim smeer je op de leidingen en koppelingen. Wanneer het sop gaat bubbelen, weet je dat daar een lek zit.
Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos. Om eventuele lekken te kunnen opsporen wordt een sterke, slecht ruikende stof aan het gas toegevoegd. De geur die je dan ruikt is te vergelijken met de geur van rotte eieren.
Propaan is vloeibaar gemaakt petroleumgas, in de volksmond ook wel koolwaterstof genoemd. Het is een brandbaar gas, maar niet giftig. Het kookpunt van propaan, het punt waarop het vloeibaar wordt, is ongeveer -42°C.
Eén kilogram propaangas is ongeveer 2 liter vloeibaar gas. In een fles van 5 kilogram zit dus ongeveer 10 liter vloeibaar gas. In een propaangasfles van 46,5 kg zit 91,2 liter vloeibaar gas.
Een gasfornuis ombouwen van aardgas naar propaan is bij de meeste hedendaagse toestellen wel mogelijk. Wel moet je goed opletten dat je hiervoor de juiste sproeiers voor je gasfornuis vindt.