Thuis is de meest belangrijke plaats in ons leven; het bevordert onze fysieke en mentale gezondheid (Gifford, 2007). Bij een gebrek aan een thuisgevoel, loop je meer het risico op stress. Stress is weer een gevaar voor fysieke en mentale gezondheid. Een huis en je daar kunnen thuis voelen is dus belangrijk.
Richt je eigen plekje in
Een plek waar je kan letterlijk en figuurlijk kan 'thuiskomen', een plek waar je helemaal jezelf kunt zijn, je veilig voelt, waar je muziek kan luisteren of gewoon even kan ontspannen. Die plek kan van alles zijn: Je slaapkamer. Zetel met een tafeltje met al je favoriete boeken ernaast.
Het beste antwoord. Thuis is daar waar je helemaal jezelf kan zijn je geborgen voelt en waar je voor 100% gerespecteerd wordt voor wie je bent en wat je doet. Thuis is daar waar je je veilig voelt, thuis is de plek waar je om je heen kijkt en weet dat je thuis bent.
Maar uit onderzoek blijkt keer op keer dat er gemiddeld twee jaar voor nodig zijn om je ergens echt helemaal 'thuis' te voelen. Ook na een half jaar kun je dus nog te maken hebben met gevoelens van verlangen naar je oude huis, en het gevoel dat je nog moet wennen.
Heimwee is het verlangen naar thuis en naar het bekende. Het is geen officiële psychische stoornis, maar kan wel grote gevolgen hebben. Je kunt flink ziek worden van heimwee. Naast lusteloosheid en een slechte nachtrust kan het in ernstige gevallen ook leiden tot angsten, eenzaamheid en depressieve gevoelens.
Het risico op negatieve gevolgen van verhuizen werd in drie categorieën verdeeld: zelfgericht geweld (zelfmoordpogingen, gewelddadige criminaliteit), psychische ziekten en drugsgebruik, en vroegtijdig overlijden door natuurlijke en onnatuurlijke oorzaak.
Huis is een plek waar we wonen. Alle levende wezens, zoals dieren, vogels, mensen, hebben een plek nodig om te leven. Het beschermt ons tegen slecht weer zoals regen, zonlicht, storm en andere natuurrampen.
Thuis is een plek waar jij je beschermt voelt, waar jij 100% jezelf kan zijn, een plek waar jij je gelieft voelt en een plek waar jij je verbonden voelt met anderen. Thuis geeft rust en prikkelt tegelijkertijd je zintuigen.
Wat is juist: zich thuisvoelen of zich thuis voelen? Zich thuis voelen is juist. In zich thuis voelen moet een spatie staan tussen thuis en voelen.
Sommige mensen passen zich snel aan aan hun nieuwe omgeving en hebben weinig last van heimwee. Bij andere mensen kan het gevoel maandenlang aanhouden, sommige mensen worden er zelfs depressief van. Vooral mensen die zich afhankelijk opstellen en niet zo assertief zijn kunnen last krijgen van heimwee.
Je draai niet kunnen vinden betekent 'ergens niet kunnen aarden'. Je weet misschien niet eens waarom, maar voelt je niet helemaal op je plek of lekker in je vel. Een aantal herkenbare gevoelens kunnen zijn: Ik voel me verloren.
Tips om met heimwee om te gaan: Ruim de spullen zoveel mogelijk op na een verhuizing, probeer de verhuisde spullen weer op een bekende en daarmee vertrouwde plek te plaatsen. Geef ook de huisdieren weer een knusse plaats. Zet meer planten en bloemen in huis, ga lekker koken, verzin dingen om het huis gezellig te maken.
Mensen zijn doorgaans blij als ze verhuizen. Het betekent immers vaak een vooruitgang Maar het is ook gekoppeld aan een afscheidsproces van de oude omgeving: het huis en de sociale kring. Het verbreken van die verbinding gaat gepaard met een soort rouwproces en onzekerheid.
Want een interieur geeft leven en dat kunnen we goed gebruiken. Je kan met meubels al een heel eind komen, maar de witte muren en het gemis van aankleding zorgt ervoor dat het huis net zo goed van je buren had kunnen zijn. Tijd om er verandering in aan te brengen.
Gemiddeld verhuizen mensen 7 keer in hun leven volgens het CBS. Dit komt neer op ongeveer 1 keer per 10 keer jaar. Waar er in 2017 nog een recordaantal verhuizingen plaatsvond, verhuisden er in 2018 5% minder mensen. Zo daalde het aantal verhuizingen van 1,88 miljoen naar 1,79 miljoen mensen.
Bovendien wennen ze in het algemeen snel aan de nieuwe omgeving. Oudere kinderen, die ook nog eens heel gevoelig zijn voor verandering, kunnen een verhuizing wel als behoorlijk heftig ervaren. Tischa adviseert om kinderen vanaf 4 jaar mee te nemen in je verhuisplannen.
Vrijwel alle kinderen hebben wel eens last van heimwee, zeker in de leeftijd tussen 5 en 10 jaar. Veel kinderen kunnen daar ook best goed mee omgaan. Vaak zie je dat heimweegevoelens vooral spelen tijdens de eerste dagen, omdat de omgeving dan nog nieuw is en het kind zich nog niet zo vertrouwd voelt.
Wat doet heimwee met een mens? Heimwee kan ingrijpende gevolgen hebben. Het kan niet alleen leiden tot het idealiseren van de thuissituatie, lusteloosheid, verminderde eetlust, buikpijn, koorts en een slechte nachtrust, maar veroorzaakt in ernstige gevallen ook angsten, eenzaamheid en depressieve gevoelens.
In de meeste gevallen gaat heimwee na een paar dagen vanzelf over. Een behandeling van heimwee is dus in de meeste gevallen niet nodig. Als de heimwee een serieus probleem wordt, kan een behandeling door een psycholoog helpen. Hierbij wordt gezocht naar de oorsprong van je heimwee.
Je kunt heimwee krijgen naar personen, je eigen stad of land of naar andere tijden (nostalgie). Ook kun je last krijgen van heimwee na een verhuizing. Waarom de ene persoon wel heimwee krijgt en de ander niet is niet bekend.
Heimwee oorzaak
Het is niet precies bekend waarom sommigen last hebben van heimwee en anderen helemaal niet. Wel is gebleken dat een laag zelfbeeld en moeite hebben met veranderingen vaak meespelen. Daarnaast is de kans vaak kleiner bij mensen die vaker (alleen) op reis gaan.