De laagste temperatuur ooit gemeten in Ojmjakon is -67,7 graden Celsius. Dat record stamt uit 1933.
Er bestaan verschillende gradaties vorst: lichte vorst (-0,1/-5,0 graden), matige vorst (-5.1/-10,0 graden), strenge vorst (-10,1/-15.0 graden)
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Doordat er koude lucht onderin en warme lucht bovenin de atmosfeer is, treedt er geen menging op tussen luchtlagen. De lucht onderin kan zodoende steeds verder afkoelen, waardoor er uiteindelijk op 10 centimeter hoogte vorst optreedt.
Vorst treedt volgens de definitie uit de meteorologie op als de temperatuur op een hoogte van anderhalve meter boven de grond onder het vriespunt komt. Daalt de temperatuur op 10 centimeter hoogte onder het vriespunt dan noemen de weerkundigen dat vorst aan de grond of nachtvorst.
Hoe diep de vorst in de bodem dringt, hangt uiteraard van de temperatuur af, maar ook en vooral van de hoeveelheid water in de bodem. Hoe natter de grond, hoe dieper deze bevriest. Vandaar dat in zuidelijk Flevoland gedurende de vorstperiode in januari de laag bevroren grond varieerde van 12 tot 20 centimeter.
April telt gemiddeld vier officiële vorstdagen. Dat zijn dagen waarop de temperatuur 's nachts in De Bilt tot onder het vriespunt daalt. Op de Veluwe en in Twente komen gemiddeld zes vorstdagen voor en elders in het midden, zuiden en oosten 4 à 5. De kustprovincies kunnen rekenen op 0 tot 3 vorstdagen.
De vorstgrens zit op 60 tot 65 cm. Dieper komt de vorst niet in Nederland.
Dit soort vorst ontstaat wanneer de luchtmassa droog is. Bewolkte of halfbewolkte lucht of turbulentie in de onderste lagen van de atmosfeer bevorderen de vorming van dit soort vorst.
Nachtvorst betekent dat de temperatuur vlak bij het aardoppervlak (op 10 cm hoogte) onder het vriespunt komt. Tegenwoordig wordt dit in de weerberichten meestal vorst aan de grond genoemd. Daalt de temperatuur ook op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter boven de grond onder nul dan wordt dat vorst genoemd.
Met een gemiddelde temperatuur van 9,3 °C tegen 9,8 °C normaal was april vrij koel. Het koele en ook natte karakter van de maand kwam vooral voor rekening van de eerste tien dagen, de rest van de maand was droog en zonnig bij temperaturen rond of iets boven normaal.
In 2019 werd die temperatuur voor het eerst in Nederland gemeten: op 25 juli werd het in Gilze-Rijen 40,7 graden, een absoluut record. "Als we nu weer 40 graden zouden meten, zo kort na de vorige keer, zou dat echt een freak event zijn", zegt Kuipers Munneke.
Juli. Juli is in het binnenland gemiddeld de warmste maand van het jaar. De normale maandelijkse waarden van de maximumtemperatuur variëren tussen gemiddeld 20 °C en die van de minimumtemperatuur gemiddeld 11°C.
Op officiële waarneemstations wordt zowel op anderhalve meter als op 10 centimeter boven de grond de temperatuur gemeten. Komt het op 10 centimeter hoogte tot vorst dan noemen we dit 'nachtvorst' of 'vorst aan de grond'. Vorst aan de grond komt veel vaker voor dan vorst op anderhalve meter.
0 graden Celsius komt overeen met 32 graden Fahrenheit. Als je 32 deelt door twee, bekom je 16 graden Fahrenheit ofte MIN 9 graden Celsius. Maar 0 graden Celsius komt ook overeen met 273 K (Kelvin). De temperatuurschaal van Kelvin vertrekt van het absolute nulpunt, -273 graden Celsius.
IJs = bevroren water
Water is een vloeistof dat bij 0 graden Celsius overgaat in zijn vaste toestand….
Het is belangrijk dat die niet te erg stijgt. Vanaf veertig graden wordt het namelijk steeds gevaarlijker. Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein. Lichaamstemperaturen boven de 44 graden overleeft bijna niemand.
Als je moet krabben, kan het zijn dat het níet heeft gevroren. Autoruiten kunnen namelijk al bevriezen wanneer het nog enkele graden boven nul is. Je moet dan dus krabben als het niet vriest.
Wat is de natteboltemperatuur? De natteboltemperatuur is de laagst mogelijke temperatuur die de lucht heeft, als je er water in laat verdampen totdat de lucht verzadigd is (100% relatieve luchtvochtigheid). Als de lucht droog is, kan er meer water verdampen en zal de natteboltemperatuur lager zijn.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Op een vorstdag daalt de temperatuur op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter boven de grond tot onder het vriespunt. De periode waarin vorstdagen mogelijk zijn duurt meestal van oktober tot en met april. Soms komt de temperatuur ook in mei of september onder nul.
Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven. Een andere mogelijkheid is de waterleiding te ommantelen met een bekisting met isolatiemateriaal. Ook is het mogelijk de leiding van een warmtelint te voorzien.
Van 20 juli tot en met 21 augustus is nog nooit grondvorst gemeten op de officiële KNMI-stations. Gemiddeld in het huidige klimaat vindt de eerste grondvorst ergens in ons land op 28 september plaats, meestal boven de zandgronden in Twente. De eerste nachtvorst na de zomer valt steeds later.
In onze regio zijn Pancratius, Servatius en Bonifatius gekend als 'de ijsheiligen'. Officieel zijn er vijf ijsheiligen: Sint Marmertus op 11 mei, Sint Pancratius op 12 mei, Sint Servatius op 13 mei, Sint Bonifatius op 14 mei en Sophia van Rome op 15 mei (soms ook gekend als koude Sophie).
Vorst in mei heel normaal
Hoe oud het begrip IJsheiligen ook is, deze volkswijsheid is waarheid. Vorst is begin mei namelijk heel normaal en dat blijkt ook uit metingen. Zo vriest het in het oosten in mei eens in de paar jaar weleens. In De Bilt komt meivorst eens per 6 jaar voor.