De meeste katten maken geen geluid wanneer ze pijn hebben.Ze zullen zelden om die reden piepen of miauwen. Logisch ook, een roofdier zou op deze manier juist op de zieke of zwakke kat geattendeerd kunnen worden en dat is juist niet wat ze willen.
Hij verbergt zijn zwakte voor anderen, omdat hij van nature territoriaal moet kunnen zijn. Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag.
Een zieke kat verstopt zich, zwiept met de staart en trekt de oren naar achteren. Dit kunnen tekenen van stress zijn. Stress kan veroorzaakt worden door diverse ongemakken. Veranderingen van toonhoogte, volume en hoeveelheid van het miauwen kan ook wijzen op een bepaald ongemak bij de kat.
Er zijn verschillende oorzaken voor het overmatig miauwen van katten. Een kat miauwt bijvoorbeeld om aandacht te krijgen van zijn baasje, maar ook uit verveling of angst. Daarnaast kan er ook een medische oorzaak zijn voor het vele miauwen, zoals dementie of een ziekte.
Wanneer je kat buitengewoon veel miauwt is het verstandig om even langs je dierenarts te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat je kat ergens last van heeft en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Wanneer een medische reden is uitgesloten is het miauwen vaak aangeleerd gedrag.
Hoewel het makkelijker is om te weten dat je kat ziek is als je bloed in de urine ziet of je kat last heeft van slijm bij de neus, is het van cruciaal belang dat je veranderingen in zijn gedrag op tijd opmerkt, aangezien dat het gevolg kan zijn van een medisch probleem. Als je kat zijn behoefte naast de kattenbak doet.
Aandacht vragen
Hoewel katten solitaire dieren zijn en dus heel graag hun eigen gang gaan, zijn het wel degelijk sociale wezens die lichaamstaal bij mensen haarfijn kunnen lezen. Katten die zeuren of bedelen hebben een heel specifiek doel: ze willen aandacht, eten of er is iets anders aan de hand.
De waarschijnlijkste verklaringen zijn: simpelweg opwinding bij het zien van een prooi (denk aan de zwiepende staart op zo'n moment) of misschien een autonome respons, een fysiologische reactie van het lichaam bij een bepaalde prikkel.
Je oude kat miauwt veel
Maar als je oude kat plotseling veel miauwt, dan is er sprake van gedragsverandering. Je kat kan dement, doof of slechtziend worden. Hierdoor raken ze (vaak 's nachts) de oriëntatie kwijt. De oorzaak kan ook liggen bij een te snel werkende schildklier (hongerig) of een hoge bloeddruk.
Geluid maken: blazen, grommen, sissen, miauwen en zelfs spinnen kunnen bij pijn voorkomen. Soms zal de kat dit alleen doen bij bepaalde bewegingen. Verandering van het humeur: katten met pijn kunnen agressief, schrikachtig, onrustig, onderdanig, nerveus of angstig zijn.
Wanneer een kat buikpijn heeft kan dit dus goed te herkennen zijn aan veranderingen in de ontlasting. Daarnaast zal een kat met buikpijn in elkaar gedoken zitten met de voorpoten onder het lichaam en de ellenbogen naar de buik wijzend. De buik voelt hierbij bijna altijd heel gespannen.
Het gedrag van een zieke kat
Niet meer eten, veel drinken, non-stop miauwen en lusteloosheid. Allemaal symptomen die aan kunnen geven dat er wat met jouw kat aan de hand is. Wanneer jouw kat ziek is kun je dit vaak al vrij snel merken aan het gedrag. Katten miauwen regelmatig, de ene iets meer of minder dan de ander.
Dat is voor iedereen direct duidelijk. Maar in de meeste gevallen van acute pijn zal je kat in zijn mandje kruipen en doen alsof hij slaapt. Vaak zie je dan dat ze niet relaxed languit liggen maar eerder gehurkt liggen. Ook kan je kat naar je blazen of slaan als je hem wilt aaien.
Als je kat ligt met de pootjes naar binnen en de staart onder het lichaam heeft gekruld, dan voelt hij/zij zich ook zeer ontspannen. Wanneer je kat een iets oplopende rug heeft, een gespannen lichaam, een kop en staat die naar beneden staat, dan is je vriend juist boos of agressief.
Een kat zal zich niet zo snel kwetsbaar opstellen en zal eventuele pijn proberen te verbergen. In de natuur zijn katten op zichzelf aangewezen. Het tonen van zwakte zou hem dan tot prooi maken. Daarom zal uw kat van nature niet zo snel laten zien dat hij pijn heeft.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen.Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Wanneer je kat zich juist meer dan normaal verzorgt en overmatig likt met zelfs kale plekken als gevolg, dan kunnen hier ook meerdere oorzaken voor zijn. Denk aan pijn, een allergie, vlooien of stress.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je.Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat, maar wel alleen als hun baasje dat doet.
Natuurlijk kan uw viervoeter ook verdriet voelen. Huilen kunnen katten echter niet. Mocht u opmerken, dat de ogen van uw huisdier tranen, dan kunt u ervan uitgaan dat daar een gezondheidsprobleem voor verantwoordelijk is.
Gedragsveranderingen: Dit is vaak de eerste aanwijzing dat er iets aan de hand is met uw kat. Minder contact met u zoeken, terugtrekken, veel slapen, meer drinken, onzindelijkheid en plassen in huis, boosheid, stoppen met spelen, ineens op andere plekken gaan slapen of kieskeurig worden met eten.
Hoe kun je zien dat jouw kat rouwt? Je zult merken dat je kat zijn maatje de hele tijd aan het zoeken is.Hij miauwt veel, hij slaapt meer dan normaal, wil niet meer spelen en soms wil hij zelfs niet meer eten. Als je kat slecht gaat eten is dat erg gevaarlijk.
Als uw kat lusteloos is, geen energie heeft, op andere plekken gaat liggen, anders ruikt, afvalt, slecht eet, vaker braakt of een plukkerige vacht heeft, wijst dit op een ziekte. Ga naar een dierenarts, want een kat is beslist nooit “schoolziek”. Katten hebben de nare gewoonte om niet te klagen.