Prik met je vork gaatjes in de pompoen. Plaats de pompoen twee minuten in de magnetron op de hoogste stand. Door de warmte wordt zowel de schil als de pompoen zacht, waardoor het schillen en snijden een stuk makkelijker gaat. Laat de pompoen één minuut afkoelen.
Pompoen snijden doe je met een groot mes en een klein keukenmesje. Het grote mes gebruik je voor het halveren van de pompoen. En het kleine keukenmes gebruik je voor het verwijderen van de pitten, de schil en het snijden in blokjes.
Teken met een permanent marker een gezicht op de pompoen. Snijd met een klein mesje het gezicht voorzichtig uit de pompoen. Haal de stukken rustig los en boen de stift van de pompoen af. Zet een waxinelichtje in de pompoen en steek deze aan met behulp van een aansteker.
Kook de pompoen ongeveer 5 minuten. Je kunt met een het puntje van een mes even kijken of je er al makkelijk door komt. Als de schil zacht genoeg is haal je de pompoen uit de pan en laat je hem even afkoelen. Nu kun je met een dunschiller heel gemakkelijk je pompoen schillen!
Als je de pompoen wilt uithollen, snijd je eerst het kapje eraf.Je haalt vervolgens de pitten eruit en daarna het vruchtvlees. Laat ongeveer 1 centimeter vruchtvlees zitten. Als het alleen om het vruchtvlees gaat, snijd je de pompoen in kwarten.
Snijd de pompoen doormidden met een groot, scherp mes.Verwijder de draadjes, pitjes en eventueel de schil. Hierna kun je de pompoen in plakjes snijden voor bijvoorbeeld krokante pompoen uit de oven of snijd er blokjes van voor in een stoofschotel.
Je hebt een grote rank nodig om een grote pompoen te laten groeien. Kies dus een goede, sterke rank voor je pompoen. Als je een rank ziet die sterk genoeg is en hierin een vrouwelijke bloem op het punt staat om open te gaan, dek deze dan af met kaasdoek om insecten buiten te houden.
Doe jouw pompoenblokjes met wat olie, knoflook en peterselie in de oven. Welke kruiden pasen nog meer met pompoen? Probeer bijvoorbeeld kaneel, uienpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, korianderblad, gember, rozemarijn en zelfs koek- en speculaaskruiden.
De meest bekende pompoen is de oranje pompoen. De smaak van deze pompoen is zacht en melig. Door de zachte smaak is hij perfect in gerechten met veel smaakmakers zoals chutney en curry. Ook wordt deze pompoen veel gebruikt voor de bekende pompoensoep.
Bescherm je pompoen
De pompoen is minder beschermd tegen temperatuur, licht en vocht. Als je je pompoen langer wilt bewaren is het daarom goed om hem te beschermen tegen bacteriën en vocht. Spoel je pompoen, voordat je er een lichtje in zet, uit met water en een beetje azijn om hem schoon te maken.
Chloor. Voorkom dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen door je pompoen in chloor te zetten. Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder. Laat de pompoen even uitlekken en dep hem goed droog aan de binnen- en buitenkant.
De Halloween-pompoen is ideaal om uit te hollen en te gebruiken voor Halloween maar kan ook gebruikt worden in winterse gerechten. Smaak: een vrij neutrale, iets zoete smaak. Houd kinderen in de gaten wanneer zij de pompoenen bewerken.
Hoe weet je of een pompoen gaar is? Pompoen is een robuuste groente, die zacht moet worden bij garing. Prik je er makkelijk in met een vork?Dan is de pompoen klaar.
Na het snijden kun je 'm het beste in de koelkast bewaren. Verpakt in vershoudfolie blijft de gesneden pompoen maximaal een week goed. Invriezen kan ook. Kook de rauwe pompoen eerst 2 tot 3 minuten voordat je 'm in de vriezer bewaart.
Wij vinden onze groene pompoenen nóg lekkerder dan de oranje! De smaak is nog iets voller, iets romiger. Ook van de groene pompoen kan de schil worden meegekookt in de soep of in stoof- of ovengerechten.
Waarom is een flespompoen goed voor je gezondheid:
De flespompoen bevat goede hoeveelheden vitamine C, kalium en vezels én is erg rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje dat verantwoordelijk is voor de gele of oranje kleur van veel groente- en fruitsoorten.
Pompoen combineert uitstekend met pastinaak, wortelen en andere wintergroenten, maar ook Aziatische aroma's zoals citroengras, gember, chili en kokos(melk).
Behalve je weerstand ondersteunt vitamine A (o.a. in de vorm van bètacaroteen) in pompoensoep ook je huid. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vitamine A bijdraagt aan het herstellend vermogen van de huid en zo de normale structuur en functie van je huid helpt behouden.
Pompoenpitten kun je heel makkelijk roosteren en verder op smaak brengen. Sprenkel ze vervolgens over yoghurt, over een toetje of soep, meng door je granola, een salade of door je favoriete notenmix.
In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen.
Een pompoen schillen hoeft niet, zeker niet bij een 'gewone' oranje pompoen. De schil zorgt juist voor een lekkere smaak en mooie donkere kleur. Als je 'm lang genoeg kookt of roostert, wordt de schil zo zacht dat je die makkelijk met een staafmixer kunt pureren.
Hoe weet je of een pompoen rijp is? Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen van kleur, maar dor en verkurkt. Zo meldt de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren op de website. Zorg er daarnaast áltijd voor dat je een pompoen met steel koopt.
Pompoen water geven
Hoeveel water hebben pompoenen nodig? Pompoenen zelf staan niet graag op een natte bodem. Het beste is om de bodem licht vochtig te houden, en deze af en toe op te laten drogen. Geef met name tijdens warme en droge zomermaanden extra water.
Per plant groeien er 3 - 4 vruchten die zo'n 1 - 3 kg per stuk kunnen wegen. Als de plant 3 vruchten draagt, is dit meer dan voldoende. Hierna kun je alle uiteinden die doorgroeien, afknippen. Dit doe je, zodat alle pompoenen aan het einde van het seizoen groot genoeg geoogst kunnen worden.