Gebruik een voeding met voldoende voedingsvezel. Een vezelrijke voeding blijft langer in het restant van de maag en heeft een gunstig effect op de darmwerking. Rijk aan vezels zijn bijvoorbeeld bruin- en volkorenbrood, groente en fruit. Gebruik niet te veel vocht tijdens de maaltijd.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Studies tonen aan dat een gezonde, overwegend plantaardige voeding, rijk gevarieerd in groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten, kanker in verschillende stadia kan helpen bestrijden. Zelfs kleine aanpassingen in het voedingspatroon en de leefwijze kunnen opvallende gezondheidsvoordelen bieden.
Hoe groot de kans voor u is dat u weer maagkanker krijgt, kunt u het beste aan uw arts vragen. Van de 100 mensen die behandeld zijn met chemotherapie en een operatie, komt de maagkanker bij ongeveer 65 mensen toch weer terug.
Ongeveer 50% van de patiënten die een curatieve operatie hebben ondergaan, is na 5 jaar nog in leven. Bij mensen bij wie de tumor beperkt is gebleven tot het slijmvlies van de maag, is de 5-jaarsoverleving na de operatie ongeveer 80% (bron: kwf.nl).
Maagkanker is een ernstige ziekte die vaak pas laat wordt ontdekt. Het UMCG is gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame kankersoort. Als cellen in de maag ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
De mogelijke behandelingen zijn een gastroscopie (als de kanker klein is en alleen in en om het slijmvlies zit), een operatie, chemotherapie, bestraling (radiotherapie) en het plaatsen van een stent (buisje om de doorgang naar de maag open te houden).
De alarmsignalen van maagkanker
Onverklaarbaar gewichtsverlies. Pijn in de bovenbuik en/of in de buurt van het borstbeen. Regelmatig overgeven of het braken van (kleine beetjes) bloed.
Maagkanker wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. Slechts 1 op de 5 patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven. De 10-jaarsoverleving is maar 17%.
Bij maagkanker zit er een kwaadaardige afwijking in de maag. De afwijking ziet er vaak uit als een zweer of een gezwel dat in de maagwand groeit. Vanuit de bloedvaatjes in een maagtumor kunnen kwaadaardige cellen in het bloed komen en zo in bijvoorbeeld de lever, de longen of de hersenen uitkomen.
Bimi (een nieuw ontwikkelde groente uit broccoli, ook wel tenderstem genoemd), broccoli en spruiten zijn goede leveranciers van glucosinolaten. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze groep van stoffen de kans op diverse kankers kunnen verminderen.
Bij kanker is het drinken van genoeg vocht extra belangrijk. Chemotherapie is vaak schadelijk voor de nieren, door voldoende te drinken bescherm je je nieren. Ook is het extra belangrijk genoeg te drinken als je een drain, fistel of ileostoma hebt of last hebt van braken of diarree.
Eet bananen, appels, meloenen, bosvruchten, aardbeien, perziken of abrikozen. Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango.
In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
,,Water drinken is goed voor je, maar let wel op dat je niet een hele plons, koud water binnenkrijgt. Dat werkt verkrampend en kan zorgen voor maagproblemen. Je kunt water beter op kamertemperatuur drinken.''
Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Een poliep is een woekering van het maagslijmvlies. In principe zijn poliepen goedaardig. De meeste poliepen blijven dat ook, maar sommige kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor.
Alvleesklierkanker en eierstokkanker zijn moeilijk te behandelen omdat ze vaak laat ontdekt worden. De tumor is dan te groot om te verwijderen. Of hij is al uitgezaaid. Omdat mensen met zo'n tumor vaak niet meer lang leven, is het moeilijk om daar goed onderzoek naar te doen.
Zeldzame maagkanker** wordt jaarlijks bij ongeveer 10 mensen in Nederland vastgesteld. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte wordt vaak gediagnosticeerd boven de 35 jaar en in een later stadium (stadium III of stadium IV). De overleving voor zeldzame maagkanker is relatief laag.
Uitzaaiingen van maagkanker kunnen in organen komen, zoals de lever en het buikvlies. Een behandeling in deze fase kan uw leven verlengen en/of klachten verminderen.
Een onderzoek dat vaak wordt uitgevoerd bij een vermoeden van maagkanker is het bloedonderzoek. Hierbij kan bloedarmoede worden aangetoond.
Symptomen en kwaliteit van leven
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Wat is de overleving van maagkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 22 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Bij ongeveer 3-5 % van alle patiënten met maagkanker speelt erfelijkheid een rol. Erfelijke vormen van kanker ontstaan meestal voor het 50ste levensjaar. Dit is een duidelijk verschil met niet-erfelijke vormen van kanker. Niet-erfelijke maagkanker komt vrijwel alleen voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar.