De diepte van een koivijver moet minimaal 150 cm zijn. Dit is noodzakelijk om grote temperatuurschommelingen van het water in de winter te voorkomen, zodat de koi kunnen overwinteren. Een koi vijver is daarmee dieper dan bijvoorbeeld een siervijver.
De juiste diepte van een koikarper vijver
Koikarpers kunnen daarom behoorlijk wat aan, maar dan moeten de omstandigheden wel optimaal zijn. Wil je een seizoensgebonden koikarper vijver realiseren? Dan is het belangrijk dat de vijver minimaal 50 centimeter diep is.
Bij bevriezing van de vijver in de winter zullen de vissen niet kunnen overleven. Daarvoor moet de vijver minimaal 70 cm diep zijn. Vijververwarming is dan eventueel een oplossing. Ook 's zomers kan er zuurstofgebrek voor de vissen ontstaan door de snel oplopende watertemperatuur.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Kois hebben een grote vijver nodig: een vuistregel is één koi per 1000 liter water. Een vijver van ongeveer 5000 liter is voldoende om vijf kois van gemiddeld 40 cm te houden. Deze vissen worden uiteindelijk wel 50 tot 80 cm lang, en daarom wordt een vijver met een minimaal volume van 10.000 liter aangeraden.
Durf ook diep te vissen!
Het kan dus zeker geen kwaad om je stekken nauwkeuriger uit te pijlen en te onderzoeken dan je normaal doet. Ik bevis momenteel wateren met een diepte van maximaal 25 meter. Op zulke wateren kun je gerust dieptes bevissen tot ongeveer 12 meter. Durf diep te vissen!
In kleine vijvers wordt een koi meestal niet groter dan 50 centimeter. Als ze genoeg ruimte hebben kunnen ze echter groter worden. Koi kunnen heel oud worden, hun gemiddelde levensverwachting ligt tussen 18 en 40 jaar.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Dit ligt niet alleen aan de regio waarin je woont, maar ook aan de grootte van de vijver. Wanneer je een vijver van 30m2 of kleiner laat aanleggen, heb je geen vergunning nodig.
Is een dichtgevroren vijver gevaarlijk? Er is ook geen reden om in paniek te raken als uw vijver helemaal is dichtgevroren want een vijver die helemaal dichtvriest, kan op zich niet zoveel kwaad. U hoeft ook niet te vrezen dat uw vissen zullen 'stikken.
Is een vijverpomp nodig? Nee, het is onnodig om in een natuurlijke, kleine of andere soort vijver een pomp of filter te plaatsen. Zolang je voldoende zuurstofplanten plaatst, een bodem vol vijversubstraat hebt en in het voorjaar en in het najaar vijverbacteriën toevoegt, redt jouw vijver zichzelf uitstekend.
Dat een koi af en toe hoog uit het water springt is niet zo gek. Houdt dit gedrag echter aan, dan kan het zijn dat de koi zich niet prettig voelt in het water. Zeker als er meerdere vissen beginnen te springen is het raadzaam om de waterkwaliteit te testen en ook een afstrijkje van de koi te nemen.
Karpervissers zijn terecht enthousiast als er in de buurt van hun aas karper springt, want dit betek ent meestal actieve – en dus azende – vis. Er zijn meerdere theorieën waarom karpers springen, maar waarschijnlijk heeft het vooral te maken met parasieten en het reguleren van de zwemblaas.
Kois hebben een grote vijver nodig: een vuistregel is één koi per 1000 liter water. Een vijver van ongeveer 5000 liter is voldoende om vijf kois van gemiddeld 40 cm te houden. Deze vissen worden uiteindelijk wel 50 tot 80 cm lang, en daarom wordt een vijver met een minimaal volume van 10.000 liter aangeraden.
Het voorjaar, maart/april, is de beste periode voor het aanleggen van een vijver.
De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat zorgt voor veel algengroei. Als de vijver onder bomen staat, vallen er bladeren in.
De diepte en grootte van een kleine vijver
Vooral te veel zon kan verkeerd uitpakken, omdat dat algengroei bevordert. Een klein vijvertje is minimaal -80 tot -100 cm diep en 120 cm breed, zodat plant en dier voldoende ruimte krijgen en de vijver kan functioneren. Groter dan 120 cm breed is alleen maar beter.
Een gezonde vijver floreert tijdens de zomer.De waterplanten groeien en bloeien uitbundig en eventuele vissen zijn lekker actief. Helaas kunnen er dan ook problemen ontstaan, in de vorm van explosieve algengroei of bijvoorbeeld te weinig zuurstof in het water.
Onderdoek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, onder de vijverfolie gelegd. Door de ondergrond af te dekken met onderdoek kun je voorkomen dat bijvoorbeeld wortels of stenen van onderaf jouw vijverfolie beschadigen. Dit doek is van uitstekende kwaliteit en heeft een gewicht van maar liefst 200 gram/m2.
Ook door verdamping van water kan het waterpeil in de vijver dalen. Vooral in de zomerperiode, in een periode van droog weer, kan het waterpeil hierdoor een halve tot een hele centimeter per dag dalen.
Karpers en koi kunnen goed horen, daar de meesten vissen een frequentie kunnen horen boven de 1,000 hertz, kunnen koi tot 3 keer hogere tonen waarnemen tot boven de 3,000 hertz.
Voer 2 tot 4 keer per dag of meer. Afhankelijk van de grootte van de vis, watertemperatuur en waterkwaliteit.