Vitaliteit houdt veel verband met iemands leefstijl. De leefstijlfactoren voeding, roken, alcohol- en drugsgebruik, lichaamsbeweging, ontspanning en slaap bepalen voor een groot deel hoe vitaal iemand is. Vitaliteit wordt ook beïnvloed door sociaal-demografische kenmerken zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau.
Vitaliteit gaat, net als duurzame inzetbaarheid, over de mate waarin de medewerker nu en in de toekomst fit en energiek aan het werk kan blijven. Daarbij zijn motivatie, ontspanning, voldoende beweging en gezond eten en drinken zijn belangrijk voor vitale medewerkers. Dat geldt ook voor een goede werk-privébalans.
Vitaliteit draait om de energie en de kracht waarmee mensen emotioneel, fysiek en mentaal in het leven staan. Een vitaal persoon heeft een duidelijke wilskracht, beschikt over energie, lichamelijke kracht en weerbaarheid.
Bij een vitale leefstijl wordt er al snel gedacht aan diëten en veel bewegen. Hoewel gezonde voeding en voldoende beweging zeker onderdeel uitmaken van een vitale leefstijl, gaat het daar vaak mis. We doen ineens dingen die zo ver van onze normale gewoontes liggen, dat ze niet vol te houden zijn.
Vitaliteit zorgt behalve voor meer energie en een hogere productiviteit, bevlogenheid en betrokkenheid, ook nog eens voor minder ziekteverzuim. Volgens de Atleetfabriek werken medewerkers in een vitale organisatie effectief samen, voelen ze zich betrokken bij de organisatie en presteren ze op de toppen van hun kunnen.
Een vitaliteitscoach richt zich op de vitaliteit van een persoon in de meest brede zin van het woord. Het gaat hierbij niet alleen maar om de fysieke gezondheid en levensstijl, maar juist ook om mentale aspecten. Positief denken, energie en waar kom je je bed voor uit zijn belangrijke pijlers binnen vitaliteit.
#2 Beweeg. Aangezien je werk een groot deel van je dag in beslag neemt, is fysiek en mentaal fit zijn extra van belang. Wanneer je je lichamelijk fit voelt ben je vaak gelukkiger, zowel in je privé- als werkleven.
Fysieke vitaliteit
De mate waarin je lichaam de energie en mogelijkheden heeft om optimaal te functioneren. Thema's die daarmee verband houden zijn voldoende beweging, gezond eten, rust en ontspanning. Kortom, zaken die ervoor zorgen dat je lichaam in conditie blijft.
Het Nederlandse woord 'vitaliteit' is afgeleid van het Latijnse woord 'vita', wat leven betekent. Volgens het woordenboek Van Dale betekent 'vitaal': voor het leven van groot belang, maar ook: krachtig, energiek. Vitaliteit betekent dan ook letterlijk: levenskracht.
Een vitaliteitscoach helpt cliënten bij het behouden of terugwinnen van hun vitaliteit. In deze erkende opleiding leer je methoden om energie, emotionele gezondheid, leefstijl en welzijn te optimaliseren.
Vitaliteitstrainingen geven medewerkers inzicht in de fysieke, emotionele en mentale knoppen waaraan je kan draaien om de vitaliteit te verbeteren. Hoe meer knoppen je aan draait, hoe groter de impact.
Tarieven Particulier
Voor particulieren is het uurtarief € 63,50 per uur inclusief btw.
Vitale medewerkers presteren beter, ze zijn fitter (minder ziekteverzuim) en zorgen voor betere organisatieresultaten. Daarnaast heeft vitaliteit veel raakvlakken met duurzame inzetbaarheid en levensfase- bewust personeelsbeleid.
Sociaal-emotionele Vitaliteit: goede relaties met collega‟s en klanten, positief samenwerken, vriendelijk behandeld worden; 4. ZingevingsVitaliteit: iets bijdragen, ertoe doen, iets neerzetten in de wereld, gewetensvol en integer werken. Vitaliteit wordt door werknemers ervaren.
Een vitale collega is fysiek, mentaal en sociaal fit. Zij of hij is gemotiveerd, energiek en presteert duurzaam goed. De vitale collega is bevlogen, werkt met passie en plezier, heeft voldoende energie en steekt dit ook in de organisatie.
Je leefstijl heeft een grote invloed op je gezondheid. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op veel ziekten en anderzijds kun je met een gezonde leefstijl veel ziekten juist voorkomen. Belangrijke leefstijlfactoren die je zelf in de hand hebt en die je gezondheid beïnvloeden, zijn: Voeding.
Met betrekking tot “vitaal belang” preciseert overweging 46 van de AVG dat dit een “belang voor het leven” van de betrokkene of een andere natuurlijke persoon is. De toepassing is dus beperkt tot levensbedreigende situaties.
Volgens Tempo Team doet 72% van de werknemers na een compliment zijn werk met meer plezier. 61% van de werknemers doet erna beter zijn best. Wat motiveert medewerkers: waardering en positieve feedback. Dit leidt tot beter werk, dat op zijn beurt zorgt voor een betere omzet.