De verschijnselen komen meestal 8 tot 12 uur na de roes. Je voelt je slap, moe, misselijk, je moet (soms) overgeven en hebt koppijn. De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol stimuleert de vochtafdrijving waardoor het lichaam uitdroogt.
Alcohol zorgt er voor dat de nieren veel water uitscheiden. Daardoor ontstaat veel ongeconcentreerde waterachtige urine. Door het vochtverlies voel je je de volgende dag slap en moe en heeft een droge mond. Bij sterke drank krijg je nog minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Wanneer dit het geval is, kan het lichaam reageren met fysieke symptomen die vaak worden aangeduid met de term 'kater'. Meestal begint een kater binnen een paar uur na het stoppen met drinken. Hij is het hevigst wanneer het bloedalcoholgehalte (BAG) tot nul is gedaald en hij kan tot 24 uur aanhouden.
Niet doen: cola drinken
Als je dacht dat cola tegen alles helpt, heb je het mis. "Dat moet je echt niet doen. In cola zit koolzuur en de naam zegt het al: dat is heel zuur. Je hebt door alle alcohol al een geïrriteerde maagwand en dan doe je er nog meer zuur bij, dat is geen goed idee.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
Vul je vochttekort zoveel mogelijk aan en drink ook vooral op de avond zelf voldoende water. Bart raadt aan bij ieder glas alcohol een glas water te nemen. Niet alleen zorgt dit voor het aanvullen van je vochttekort, maar ook geeft dit je buik een voller gevoel en heb je minder dorst.
Er zijn meerdere symptomen die passen bij een kater, zoals een slap en futloos gevoel. Ook misselijkheid, trillen, hoofdpijn en gebrek aan concentratie zijn symptomen van een kater. Alcohol op langere termijn is schadelijk voor organen, bij alcoholisme is hulp zoeken verstandig.
Normaal gesproken zit daar vloeistof tussen, maar als je een kater hebt, is dat minder. Een gemiddeld persoon kan ongeveer één drankje in een uur verwerken. Het beste wat je dus kunt doen, is tussendoor water drinken. Idealiter één glas water per glas alcohol.
Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat alleen al het inademen van de geur van alcohol je het gevoel kan geven een beetje aangeschoten te zijn en je remmingen enigszins weg kan nemen.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Er bestaan geen speciale middelen om de afbraak van alcohol te versnellen.
Altijd uit balans door evenwichtsstoornis: 'Mensen denken soms dat ik dronken ben' Ken je dat duizelige gevoel als je te snel opstaat? Dat wordt veroorzaakt door je zintuig 'evenwicht'. Heb je een evenwichtsstoornis, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben.
De studie wijst uit dat je het beste wodka of gin kan drinken om een kater te vermijden. De drankjes die je beter niet kunt drinken zijn rode wijn, rum, whiskey en witte wijn. Drink ook geen goedkope alcohol, deze staan erom bekend veel stofjes te bevatten die zorgen voor hoofdpijn.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Alcohol prikkelt het slijmvlies van de maag. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt het slijmvlies in de maag geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten: je moet overgeven.
Water, cocoswater, zelfs een sportdrankje. Alles wat je maar pakken kunt. Water zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt aangezwengeld en het bevat ook magnesium – uitstekend tegen een kater. Je kunt ook nog een magnesiumpil nemen natuurlijk!
Zit je na een avondje uit met een kater, neem dan zeker geen aspirine, want de combinatie met alcohol verhoogt de kans op een maagbloeding. Eventueel kun je een pijnstiller op basis van paracetamol (max 1 gram) innemen en, indien nodig, tweemaal herhalen met telkens een tussenpauze van vier uur.
Als je wakker wordt, neem je een groot glas water. Daarna neem je één of twee paracetamols met koffie of met cola, want dan wordt de paracetamol het snelste opgenomen. Ben je erg misselijk? Drink dan cola.
Je bent ziek of verkouden
Het alcoholpercentage in je bloed stijgt dan sneller. Water mengt met alcohol, en hoe minder vocht er in je lichaam zit, hoe eerder je dus dronken wordt. Extra tip: drink na het stappen of een feest altijd wat extra water. Dan voorkom je ook de ergste hoofdpijn de volgende ochtend.
Alcohol met een rietje drinken zorgt er inderdaad voor dat je iets sneller dronken wordt. Niet omdat je meer alcohol binnenkrijgt, maar omdat de alcohol sneller in je bloed terechtkomt. Wanneer je een glas alcohol drinkt, stroomt de drank voornamelijk over je tong.
Er zijn geen werkende manieren om de afbraak van alcohol te versnellen en dus sneller nuchter te worden! Of je koffie drinkt, een koude douche neemt, veel beweegt of de frisse lucht opzoekt, speelt geen enkele rol. Mogelijk zal je je even meer nuchter voelen, maar er verandert niets aan het alcoholgehalte in je bloed.