Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt. Denk bijvoorbeeld aan bloedvaten die slechter worden.
Als je bloedsuikerspiegel vaak te laag is (hypo's) kan dat schade aan je zenuwstelsel opleveren. Daardoor heb je bijvoorbeeld vaker last van hoofdpijn, duizeligheid of bewustzijnsverlies. Een langdurig teveel aan glucose in je bloed (hypers) kan je bloedvaten beschadigen.
Als de hyper steeds erger wordt, kun je flauwvallen of zelfs in coma raken. Bij een heel ernstige hyper heb je een diepe ademhaling en kan je adem naar aceton ruiken. Dan moet direct 112 worden gebeld.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l?Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Als een hyper lang duurt, kun je flauwvallen of in coma raken. Probeer daarom op tijd een hyper te herkennen, zodat je maatregelen kunt treffen.
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt.
Veel water drinken is een van de beste manieren om je bloedsuikerspiegel in toom te houden. Water helpt om het teveel aan suiker uit je lichaam te spoelen en kan ook helpen om de stofwisseling van je lichaam te reguleren. Streef ernaar minstens 8-10 glazen water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven.
Deze lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat de hersenen veel slechter informatie kunnen verwerken, blijkt uit promotieonderzoek van Clementine Verhulst van het Radboudumc. Door activatie van het afweersysteem veroorzaken hypo's mogelijk ook schade aan het hart en de bloedvaten.
Spoed: Bel direct de huisarts, huisartsenpost of zeg dat iemand anders snel moet bellen in deze situaties: Uw bloedsuiker is lager dan 3,5 ook al heeft u iets met suiker gegeten of gedronken. U merkt dat u suf wordt.
Bij bloedsuikerglucose tussen 15 en 20 mmol en geen bijspuitschema; veel water later drinken en bloedsuikercontrole na 1 uur.Indien dan nog >20 mmol overleg met arts.
Klachten / symptomen hyper
Door een hoge bloedsuikerspiegel kunnen er klachten ontstaan: u hebt veel dorst. u moet veel plassen. u voelt zich moe en lusteloos.
Als u last heeft van een hyper moet u blijven drinken. Vermijd zoete dranken. Het is verstandig om te bewegen. Hierdoor verbranden de spieren het teveel aan suikers.
Na een hypo heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dit kan wel 24 uur duren.
Een te hoge bloedsuikerspiegel, dit wil zeggen een bloedsuikerspiegel boven de 200 mg/dl.
Bij nuchter prikken wijst een suikerwaarde onder 6,1 mmol/l op geen diabetes, een suikerwaarde tussen 6,1 en 6,9 mmol/l op beginnende diabetes, en een suikerwaarde boven 6,9 mmol/l op diabetes in een later stadium. Ook niet-nuchter (tot 2 uur na een maaltijd) prikken is mogelijk.
Onder de 7,8 mmol/l - geen diabetes. Tussen de 7,8 en 11 mmol/l - geen oordeel mogelijk. Boven de 11 mmol/l - diabetes.
Neem 1 dextro van 3 gram per 10 kg lichaamsgewicht. Bijvoorbeeld: als je 50 kg weegt, neem je 5 dextro-tabletten. Ook kun je wat suikerhoudende limonadesiroop drinken (dus geen light-drank). Stap 3: Meet na 15 minuten weer je bloedglucose.
Als u een hypo niet voelt aankomen, dan kan dit komen doordat uw lichaam te laat (bij lagere glucosewaarden) signalen afgeeft. De bekende lichamelijke verschijnselen van een hypo, zoals trillen, zweten of tintelingen in de vingers treden dan niet op.
Glucose geeft met 10 tot 20 minuten een snelle stijging waardoor je je beter gaat voelen, na 45 minuten bereik je de piek van de stijging. Glucose is verkrijgbaar in tabletten (bijv. Dextro) en als poeder. Fructose (vruchtensuiker) beïnvloedt de bloedglucose niet rechtstreeks en geeft pas later een stijging.
Hypo's geven niet alleen direct, maar ook op de langere termijn complicaties. Net zo goed als hoge glucosewaardes schade veroorzaken op de langere termijn, kunnen hypoglycemieën dat ook. Nog meer reden dus om de glucoseregeling tussen 'niet te laag' en 'niet te hoog' te doen balanceren.
Als u een ernstige hypo hebt, bent u verward en suf en kunt u zelfs buiten bewustzijn raken. Uw omgeving moet dan glucagon toedienen of een arts waarschuwen. Glucagon is een stof die ervoor zorgt dat er snel extra suiker in uw bloed komt.
Mensen, ook die met diabetes mellitus type 2, kunnen moeilijk hun leefstijl veranderen. Kortetermijn-langetermijnproblematiek staat die gedragsverandering in de weg. Cognitieve dissonantie, de status quo-bias en de gewoontelus tezamen houden de kortetermijn-langetermijnproblematiek in stand.
Wanneer je dagelijks beweegt, verbrand je de koolhydraten die je binnenkrijgt en verlaag je de bloedsuikerspiegel. Ook zorgt bewegen ervoor dat je beter op insuline reageert. Vooral bewegen op een nuchtere maag en na de maaltijd een wandeling maken, hebben een gunstig effect.