Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt. Durum griesmeel staat echter als ingrediënt op de verpakking van mie én tagliatelle.
Een van de ingrediënten van mie is harde tarwe. Tarwe is een graansoort. Meel en bloem zijn vaak gemaakt van tarwe. Voor pasta wordt er gebruik gemaakt van durumtarwe; een nog hardere tarwe.
Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij "ba" (ook wel "bak") vlees betekent, en "mie" de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe.
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen. In Standaardmandarijn heet het "lāmiàn" (in de Hanyu Pinyin-schrijfwijze).
Volkoren pasta (spaghetti)
Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Oosterse keuken. Maar met deze volkoren pasta kun je je meest heerlijke bami maken. Deze pasta heeft wel een langere kooktijd nodig, ongeveer 10 minuten in kokend water.
Spaghetti en macaroni is pasta maar is bami ook pasta.
Maar wie Tai Ming-mie ('Tai ming' is Chinees voor 'de beste bami') wil kopen kan gewoon naar de supermarkt. Jumbo, Dirk, Emté en Plus verkopen de Enschedese mie.
Het beste is chinese wok mie te gebruiken van het merk tai ming want deze gebruiken ze ook in chinese restaurants, deze is gewoon in supermarkten of toko te koop.
Het is ook bekend onder de naam bihoen (mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit het Minnanyu) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon en in Indonesië als bihun of mihun.
De minste koolhydraten vind je in de biologische en volkoren noodles van Go-Tan en de Conimex Wok noodles, namelijk 64 en 65 gram per 100 gram. De overige varianten hebben een aantal dat ligt tussen 70 en 74 gram koolhydraten (natuurlijk weer per 100 gram product).
Mie wordt authentiek gemaakt van de beste kwaliteit tarwe zónder extra toevoegingen. Behalve eiermie. De toevoegingen van scharreleieren geven de eiermie precies die extra smaak. Groenten, kruidenmixen, wokpastas en sauzen; wat kan er niet met Eiermie…
Het woord pasta komt uit het Italiaans en betekent gewoon pasta, maar ook wel 'deeg' of 'pastei(tje)'. Tegenwoordig wordt pasta alleen gebruikt voor Italiaans deegwaren. Noedels, of beter deegwaren, is een veel algemenere term en omvat ook de diverse Aziatische producten, zoals bami en mihoen.
Ook hier is het antwoord weer redelijk teleurstellend. Zeker bami is geen haar beter dan gewone witte pasta of noedels. Snelle koolhydraten, dus. Nasi bevat iets meer vezels, maar ook hier gaat het nog steeds om gewone witte rijst in plaats van bijvoorbeeld zilvervliesrijst.
Het woord pasta komt uit Italië en betekent 'pasta', 'deeg', of 'pastei'. Het woord noedel komt van het Duitse 'nudel' en betekent eveneens pasta, het slaat echter meestal op deegwaren die niet volgens de Italiaanse traditie zijn gemaakt. Hieronder vallen Aziatische producten als bami en mihoen.
Honig Mie Nestjes zijn in 1950 geïntroduceerd en sinsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. De Honig Mie Nestjes worden gemaakt van een extra kwaliteit tarwe, die zorgt voor een unieke smaak én beet. Mede hierdoor zijn de Honig Mie Nestjes al jarenlang de favoriet van Nederland.
Eet je de rijstnoedels koud? Giet er dan als je ze uit het warme water haalt meteen koud water overheen. Zo voorkom je dat ze doorkoken en spoel je het zetmeel van de noedels af. Nog beter is het om er daarna ook nog een beetje sesamolie doorheen te roeren.
De bami is zelfs geproduceerd in Italië. Is er dan wél iets wat het Oosterse deegwaar onderscheidt van de Italiaanse slierten? Het verschil blijkt te zitten in de tarwe. Tagliatelle wordt gemaakt van durum tarwe, wat vaak geler is in kleur, terwijl mie wat lichter oogt.
Bami goreng speciaal, dat je in plaats van bami natuurlijk ook met rijst als nasi kunt maken, wordt wel gezien als een wat uitgebreidere versie met meer ingrediënten en dus ook met meer smaken. Dat komt omdat als je dit gerecht bij een Chinees restaurant eet of gaat halen, er vaak ook gebakken kip bij zit.
Vegetarische bami met satésaus
Ook voor 'nasi' moeten we naar de Indonesische keuken kijken. 'Nasi' betekent gekookte rijst, 'goreng' gebakken. Zo eenvoudig kan het dus zijn: gebakken rijst. Het is het nationale gerecht in Indonesië.
Welke mie voor Surinaamse tjauw min? Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten waar het gerecht tjauw min uit kan bestaan. Als basis worden tarwenoedels gebruikt. Daar aan toe wordt vlees (rund, kip, varken), schaaldieren, garnalen, krab en verschillende groenten aan toegevoegd.
Tjauw min is een Surinaams-Chinees bijgerecht bestaande uit dunne tarwenoedels, geroerbakt met een mix van Chinese en Surinaamse smaakmakers en groente. Het wordt geserveerd met vlees – geroosterde kip, cha sieuw en/of fachong (Chinese worst).
Ons kwaliteitsmerk is DE MIEFABRIEK. Deze overheerlijk noedels zijn te koop bij Hanos en Sligro.