Lysmeral is een geurstof die de geur van een lelietje-van-dalen heeft. Producenten voegen lysmeral bijvoorbeeld toe aan persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo of deodorant, maar ook aan was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel of wasverzachter.
Waarom is het gebruik van lilial verboden? Op 28 januari 2019 concludeerde het Comité voor Risicobeoordeling (RAC) van het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat lilial reprotoxisch is. Dit houdt in dat de stof schadelijk is voor de vruchtbaarheid en het ongeboren kind.
Butylphenyl methylpropional verspreidt een sterke bloemengeur, die doet denken aan lelies en lelietjes-van-dalen. Omdat deze bloemetjes erg broos zijn, is geurextractie via destillatie of het gebruik van oplosmiddelen erg lastig - bij lelietjes-van-dalen zelfs onmogelijk.
Butylphenyl methylproional, ookwel BMHCA of Lilial genoemd, is een geurstof die in veel populaire cosmetische producten zoals shampoo, conditioner, moisturizer, foundation of scheerschuim wordt gebruikt. De stof wordt veel gebruikt vanwege de bloemige geur die het heeft.
Dat reguliere make-up niet erg best is voor onze gezondheid wisten wij natuurlijk al langer. Reguliere make-up zit namelijk vol met formaldehyde, parabenen, lood, kwik, PG, dioxines en conserveermiddelen met onuitspreekbare namen. Ingrediënten die irriterend, hormoonverstorend of zelfs kankerverwekkend kunnen zijn.
Waarom zit deze stof in producten? Lysmeral is een geurstof die de geur van een lelietje-van-dalen heeft. Producenten voegen lysmeral bijvoorbeeld toe aan persoonlijke verzorgingsproducten, zoals shampoo of deodorant, maar ook aan was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel of wasverzachter.
Is deze stof veilig? Bij normaal gebruik zijn producten met linalool veilig. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde geurstoffen, zoals linalool. Bij het gebruik van producten met linalool kunnen zij last krijgen van huiduitslag, jeuk, bultjes of geïrriteerde slijmvliezen.
Volgens Olaplex hoeven gebruikers van het product zich geen zorgen te maken. “Consumenten kunnen gerustgesteld zijn dat 'de dosis het gif bepaalt”, zeggen ze daarover. Doordat Olaplex No. 3 volgens de makers een lage dosis bevat, kan het dus alsnog veilig gebruikt worden.
NIVEA gebruikt slechts in ongeveer 20 procent van onze producten parabenen – tot 80 procent is parabeenvrij.
Parabenen kunnen bij toepassing in cosmetica in zeker mate door de huid dringen en er is aangetoond dat ze in het weefsel van de mens kunnen voorkomen. Bij onderzoek op dieren is een zwakke oestrogene werking van parabenen gevonden, waardoor de stoffen gerelateerd worden aan borstkanker.
Vermijd crèmes met alcohol. De minder goede soorten die voorkomen in cosmetica zijn: Alcohol Denat, Ethanol, Ethyl Alcohol, Methanol, Benzyl Alcohol en Isopropyl Alcohol. Afhankelijk waar dit ingrediënt in de lijst staat zal het product een hoge of zeer lage concentratie bevatten, dus hoe later in de lijst hoe beter.
Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.
Beide isomeren van linalool komen in tal van planten voor, met name in de etherische olie van de rozenhoutboom, ho-blad en ho-hout. In mindere mate wordt het bijvoorbeeld aangetroffen in koriander en lavendel. Ook de esters van linalool, zoals linalylacetaat, komen in diverse etherische oliën voor.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
De natuur staat bij ons centraal en is de inspiratie voor onze producten. Weleda is dan ook echt helemaal natuurlijk. 100% natuurlijk. Onze producten bestaan allemaal uit 100% natuurlijke ingrediënten.
Hoewel parfum je shampoo lekker doet ruiken en niet altijd schadelijk is, kan het allergieën uitlokken en irriteren. Dat is vooral het geval bij mensen met een gevoelige hoofdhuid. Heb je er last van, dan kan het dus zeker geen kwaad om een parfumvrije shampoo te proberen.
Hoe herken ik parabenen in haarproducten? Vaak staat achterop een shampoo of conditioner bij de ingrediëntenlijst niet de stof 'parabenen', maar wordt deze verzamelnaam op een andere manier aangeduid: Methylparabaan. methyl-4-gydroxybenzoaat.