Binnen een school werken niet alleen maar leraren. Een schoolleider, een intern begeleider, een onderwijsassistent, een conciërge, een zorgcoördinator en een roostermaker: elke functie in het onderwijs draagt bij aan een prettig en veilig leerklimaat op school.
Op een basisschool vind je niet alleen leraren. Naast de leerkrachten zijn er ook bijvoorbeeld roostermakers, conciërges, schoolleiders en intern begeleiders. Alle teamleden samen vormen het onderwijsteam. Hun doel is om samen goed onderwijs te verzorgen voor alle kinderen.
Voor de dagelijkse gang van zaken op school is de schoolleiding de baas. De schoolleiding bestaat uit een directeur (of rector), vaak bijgestaan door één of meer adjunct-directeuren of locatiedirecteuren (conrectoren). De precieze samenstelling van de schoolleiding wordt met name bepaald door de grootte van de school.
In de onderwijssector onderscheiden wij wetenschap (te weten universiteiten en onderzoeksinstituten), beroepsonderwijs (MBO en HBO) en lager onderwijs (basisscholen en middelbare scholen). De tijd is voorbij dat deze branche niet vergeleken kon worden met commerciële organisaties.
De onderwijsconsulent helpt u een geschikte school voor uw kind te vinden. Onderwijsconsulenten zijn onafhankelijke deskundigen met kennis en ervaring op het gebied van onderwijs aan kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. De onderwijsconsulent helpt u ook als u het niet eens bent met een besluit van de school.
De schoolraad is een verplicht overlegorgaan op school. Vertegenwoordigers van de ouders, leraren, lokale gemeenschap en (in het secundair onderwijs) de leerlingen bespreken er welbepaalde thema's met de directie en/of het schoolbestuur. Elke geleding bereidt de standpunten voor in de onderliggende raad.
De leerlingenraad organiseert onder meer activiteiten en denkt mee in de schoolorganisatie. De leerlingen in de raad weten wat leerlingen willen en overleggen hierover met het team en de schoolleiding. Een lid van de medezeggenschapsraad stuurt de leerlingenraad aan.
De baas van je baas: het schoolbestuur
Jouw baas, de schooldirecteur, heeft namelijk nog het schoolbestuur boven hem staan. De directeur houdt op een dagelijkse basis de boel draaiende, maar uiteindelijk is het bestuur eindverantwoordelijk voor de school en dus ook het onderwijs wat jij straks gaat leveren.
De zorgcoördinator gaat samen met de klasleerkracht op zoek naar geschikte hulpmiddelen om kinderen te begeleiden die het moeilijker hebben, maar ook hoe we snellerende kinderen meer uitdaging kunnen bieden, hoe we de werkhouding van kinderen kunnen verbeteren, hoe we het leren lezen kunnen ondersteunen ….
Lerarenondersteuner. De functie van lerarenondersteuner zit tussen een onderwijsassistent en een leraar in en heeft daarmee een grotere verantwoordelijkheid dan klassenassistenten en onderwijsassistenten. Zo mag een lerarenondersteuner zelfstandig taken uitvoeren, zoals lesgeven en het nakijken van toetsen.
Als onderwijsassistent ondersteun je de leerkracht bij het begeleiden van leerlingen, help je bij het lesgeven en voer je administratieve taken uit. Onderwijsassistenten vind je in het basis- of speciaal onderwijs. Er is een groot tekort aan leraren, en de meeste scholen kunnen wel een extra paar handen gebruiken.
Voor het onderwijs worden drie kernopgaven onderscheiden: kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming (Biesta, 2012, 2014).
Hoewel de opleidingseisen voor een ib'er niet wettelijk zijn vastgelegd, vragen de meeste scholen van hun ib'ers dat zij een diploma van de post-hbo opleiding tot intern begeleider of de post-hbo master Special Educational Needs (SEN) op zak hebben.
Als leerkracht ben je verantwoordelijk voor het vakinhoudelijke, vakdidactische en pedagogische proces in jouw eigen groep en in de school. Je bereidt zelfstandig lessen voor en voert deze uit. Ook ben je als leerkracht verantwoordelijk voor het beoordelen van de onderwijsprestaties van leerlingen.
Jouw bruto fulltime salaris bedraagt tussen de € 3.031, – en € 5.030, — (cao voortgezet onderwijs, schaal 10).
De leerlingenraad bestaat uit een wisselende voorzitter, een wisselende secretaris die het verslag maakt en participerende leerlingen. De leerlingenraad wordt steeds begeleid door een leerkracht.
Hoe ziet een leerlingenraad eruit? Een leerlingenraad bestaat uit een aantal gekozen kinderen uit groep 5 t/m 8 en de teacher leader. Leerlingen stellen zichzelf verkiesbaar voor de leerlingenraad en gaan campagne voeren in de eigen groep. Vervolgens wordt er democratisch gestemd voor de vertegenwoordiger van de groep.
Veel basisscholen hebben naast een MR ook een ouderraad. In de ouderraad zitten vertegenwoordigers van de ouders. De ouderraad kan de MR adviseren over onderwerpen die vooral voor de ouders belangrijk zijn.Ook kan de ouderraad de MR vragen een advies door te geven aan het schoolbestuur.
De teamleider organiseert de nascholing maar ook rooster technische veranderingen gedurende het jaar.De teamleider verzorgt daarnaast dus ook de ontwikkeling van het team zelf. Kortom de teamleider ontwikkelt de afzonderlijke teamleden en het gehele team zodat deze goed aansluiten bij de organisatie binnen de school.
Voor een baan als begeleider heb je minimaal een mbo-diploma op niveau 3 nodig. Relevante opleidingen zijn Medewerker Maatschappelijk Zorg (niveau 3), Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg (niveau 4), Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen (niveau 4) en Sociaal Pedagogische Hulpverlener (hbo).
De begeleider stelt voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, in overleg met ouders en de leerkracht, het ontwikkelingsperspectief op. Dit is het individuele plan voor de leerling. Hierin staat welke hulp er ingezet wordt. Dit kan de IB-er zelf doen, of een andere begeleider.
Wanneer je werkt als assistent-begeleider gehandicaptenzorg help je cliënten met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking bij wonen, werken en/of dagbesteding. Je assisteert collega's bij stimulerende werkzaamheden zoals aandacht besteden aan de persoonlijke verzorging van cliënten.