Geniet van eersteklas vis, schaal- en schelpdieren
Proef skrei (Arctische kabeljauw), de befaamde Noorse zalm, koningskrab en andere unieke culinaire heerlijkheden uit de Noorse wateren maar eens.
Een van de bekendste voedselproducten van Noorwegen is de Noorse gerookte zalm, ofwel de Røkelaks. Deze gerookte zalm wordt traditioneel met mosterdsaus gegeten. De ørret (forel), sild (haring) en de zeewier winnen in Noorwegen ook heel wat zieltjes. Van zeewier maken de Noren zelfs zeewierzout.
Een erg bekend Noors visgerecht is Lutefisk. Simpelweg een stokvis (kabeljauw) die een paar dagen wordt gedroogd en daarna gegrild of gebakken wordt. De vis wordt vooral gegeten met gekookte aardappelen, erwten(puree), gerookte stukjes spek en mosterd. Het gerecht smaakt gelukkig lekkerder dan het klinkt.
Eten en drinken in Noorwegen
Een ontbijt bestaat meestal uit brood met hartig en zoet beleg. U kunt er vaak ook voor kiezen om vis te eten bij het ontbijt. In plaats van brood wordt ook wel gekookte pap of muesli met melk of yoghurt gegeten. De lunch wordt meestal tussen 11.30 uur en 12.30 uur gegeten.
Lunch is over het algemeen goedkoper dan diner. In Noorwegen heb je ook verschillende Thaise restaurants. Deze zijn goedkoper dan de standaard Noorse restaurants. Al-met-al genoeg opties om niet te duur uit te zijn met eten en drinken.
Het nationale brood van Noorwegen is van oudsher flatbrød, ongegist en dus plat brood. Het is eigenlijk niet meer dan een flinterdunne, zeer breekbare cracker. Flatbrød of roggebrood maakten tot de tweede wereldoorlog deel uit van elke maaltijd.
Probeer het favoriete beleg van de Noren maar eens, zoals brunost (zoete bruine kaas), hvitost (witte kaas) met paprika, kaviar (kaviaar) en gekookt ei, leverpostei (leverpaté) met komkommer, spekeskinke (plakjes gezouten ham) of gerookte zalm met roerei.
Noorwegen. De hoofdschotel, het enige wat de Noren echt nodig hebben, is de “hovedrett“. Ze zullen hun avondeten eten als ze thuiskomen van het werk: meestal tussen 4 en 6u 's avonds. Vaak eten ze rond 9u nog een klein hapje.
Zalm: hoewel zalmgerechten niet perse typisch Noors zijn (Noorse zalm dankt haar naam aan het feit dat het in Noorwegen gevangen is), is er in Noorwegen wel volop lekkere zalm te krijgen. Het is ook een van de weinige producten die over het algemeen in Noorwegen goedkoper is dan in Nederland.
Prijzen van eten en drinken in Noorwegen
In Noorwegen is het slim iedere dag zelf je maaltijden klaar te maken, gezien eten in restaurants de kosten flink kunnen opjagen. Voor een normaal hoofdgerecht betaal je gemiddeld zo'n €35 en je bent al snel €80 kwijt als je met z'n 2en uit eten gaat in een normaal restaurant.
Drinkwater. Kraanwater is overal in Noorwegen drinkbaar en het smaakt ook geweldig! Je hoeft dus geen flessenwater te kopen. Het meeste stromend water in de Noorse bergen is zuiver genoeg om te drinken, maar vermijd water dat door een weiland of van een gletsjer stroomt.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
Noorwegen staat bekend om haar indrukwekkende bergen, prachtige fjorden en diverse landschappen, maar het land heeft ook een aantal van de leukste steden van Scandinavië.
Voor een kopje koffie in een gezellig koffietentje betaal je €3 tot €5 en voor een een halve liter pils in het café mag je een bedrag tussen de €10 en €12 neertellen. Een goed glas wijn kost je minimaal €10, maar vaker richting de €15.
Voor EUR naar NOK is dit percentage 0.43%. Geld opnemen uit een automaat - Je kunt 2x per maand gratis geld opnemen tot een bedrag van €200.Daarna kost het (pagina in Engels) €0,50 per transactie, en voor transacties van meer dan €200 betaal je 1.75% opslag.
Water (1,5 liter fles) 1,85 € Fles wijn (middenklasse) 20,00 € Nationaal bier (0,5 liter fles) 5,00 € Geïmporteerde bier (0,33 liter fles) 6,00 €
Noorwegen wordt al jaren stilaan steeds goedkoper voor veel mensen, vooral als je reist met dollars, euro's, Britse ponden of Deense kronen op zak. Begin 2023 staat de Noorse kroon (NOK) historisch laag, en dat betekent dat in Noorwegen reizen voor de meeste bezoekers veel betaalbaarder is geworden.
Diëtiste Tracy Lockwood Beckerman laat aan HuffPost weten dat elk tijdstip tussen 18:00 en 20:00 uur telt als 'ideale' etenstijd. “Dat komt omdat het de gemiddelde persoon voldoende tijd geeft om te verteren voordat hij rond 22:00 of 23:00 uur naar bed gaat.”
Zweden is duur. Tenminste dat denken veel mensen. Maar eigenlijk valt dat hartstikke mee. Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland.
Fooien geven wordt enorm gewaardeerd in Noorwegen. Hoeveel fooi geef je dan? De norm is ongeveer 5%.
Door enorme druk van rivaal discounters zoals Kiwi (NorgesGruppen) en Rema 1000 (Reitangruppen) werden in maart 2008 alle Lidl-winkels overgenomen door Reitangruppen en geconverteerd naar Rema 1000 winkels. Noorwegen is dan ook het eerste land waar Lidl zijn activeiten heeft stopgezet.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.