Samenvattingen volgen altijd dezelfde indeling als het onderwerp dat ze samenvatten, te beginnen met de inleiding en eindigend bij de conclusie van het onderwerp. Hoewel samenvattingen vaak worden gebruikt in academische settings, kunnen ze worden toegepast op elk ander type verhaal.
Schrijf je bijvoorbeeld een samenvatting van een rapport, dan haal je uit de inleiding het doel van de tekst en de centrale vraag. Uit het slot haal je de hoofdbevindingen en aanbevelingen. In het middenstuk selecteer je de belangrijkste ondersteunende feiten en argumenten.
Voordat je begint aan je samenvatting moet je weten en begrijpen waar de tekst over gaat. Ga nu aan de slag met een potlood of markeerstift. Probeer uit elke alinea de kernzin te onderstrepen of te markeren. Schrijf deze kernzinnen onder elkaar en controleer of je geen belangrijke informatie hebt gemist.
De samenvatting komt meestal na het titelblad of voorwoord: – Je begint met het beschrijven van het onderwerp van je scriptie en je hoofdvraag (niet de deelvragen) of hypotheses. – Vervolgens beschrijf je de aanleiding, de relevantie en het doel van je onderzoek (afstudeeropdracht c.q. AOD).
Markeer, onderstreep of schrijf op: de woorden of zinnen die belangrijk zijn voor de hoofdboodschap. Let erop dat je niet teveel markeert/opschrijft, het gaat echt alleen om de belangrijkste informatie. Voorbeelden of aanbevelingen hoeven niet in je samenvatting komen te staan.
De onderzoeksvragen of hypothesen staan in de samenvatting. De methode en aanpak van het onderzoek zijn kort beschreven. De belangrijkste resultaten zijn opgesomd. De conclusie is gegeven (het antwoord op de onderzoeksvraag/probleemstelling).
Een samenvatting is een verkorte versie van een origineel, bijvoorbeeld een tekst, een film of een gebeurtenis. De bedoeling van zo'n vereenvoudiging is om de hoofdpunten van het veel langere onderwerp uit te lichten. Men krijgt hiermee in een korte tijd de kerngedachten ervan weergegeven.
Door te schrijven onthoud je over het algemeen dingen beter dan door te typen. Al hoewel typen sneller is, zorgt de mindere snelheid van schrijven én het feit dat je dan met je met je handen (motorisch) bezig bent, er voor dat je er meer bewust mee bezig bent en je hersenen meer activeert.
Maken van samenvattingen
In een handomdraai kan ChatGPT een document samenvatten. Dit is handig als je conclusies wilt trekken uit grote stukken tekst. Een simpele commando zoals: “Herschrijf de tekst in maximaal 200 woorden” zorgt hierbij voor een voortreffelijk resultaat.
De samenvatting helpt potentiële lezers om te beoordelen hoe relevant jouw tekst is voor hun onderzoek. De samenvatting bevat de belangrijkste bevindingen voor lezers die geen tijd hebben om je hele tekst te lezen.
Er zijn drie soorten samenvattingen: de 'gewone' samenvatting, de managementsamenvatting en het abstract.
Het maken van een samenvatting van stof is een matige, enigszins effectieve manier van studeren voor tentamens en toetsen. Ze hebben vooral nut als je overzicht moet hebben van een grote set artikelen, jurisprudentie, boeken of casussen. Met korte samenvattingen kun je de essentie uit lange lappen tekst halen.
De inhoudsopgave maken
Klik op Verwijzingen > Inhoudsopgave en kies een Automatische inhoudsopgave in de lijst met stijlen. Opmerking: Als u de stijl Handmatige inhoudsopgave gebruikt, worden de koppen niet gebruikt om een inhoudsopgave maken en kan de inhoudsopgave niet automatisch worden bijgewerkt.
Bijvoorbeeld: de stijl met als naam 'Kop1' zorgt ervoor dat met één muisklik een titel in een document wordt opgemaakt met een bepaald lettertype, met een bepaalde lettergrootte, wordt voorafgegaan door een volgnummer, eventueel onderstreept wordt, enzovoort.
Aan het eind van de inleiding weet de lezer waar hij kan verwachten bij de rest van het stuk.De samenvatting geeft de hele inhoud beknopt weer. Dus naast de hoofdboodschap ook de uitwerking, en misschien ook wel, heel in het kort, achtergrond, probleem en vraagstelling.
Een goede samenvatting bestaat dus uit: De essentie van het verhaal, de kern.De hoofdlijnen van de tekst.Alle belangrijke woorden uit de tekst.
Een samenvatting in APA-stijl heeft een lengte van ongeveer 150 tot 250 woorden. Vergeet niet om altijd te kijken naar de richtlijnen van het tijdschrift waarin je wilt publiceren en overschrijd het aangegeven maximale woordenaantal niet.
De samenvatting bevat doorgaans niet meer dan 4 à 5 alinea's. De informatie noteer je op volgorde van de hoofdstukken. Je begint dus bij de inleiding en eindigt bij de conclusies/aanbevelingen. Let erop dat het geen opsomming wordt, maar een samenhangend geheel.