Zorg voor een handwarme temperatuur van het water dat u gebruikt tijdens het wassen van uw hond. Vaak ligt dit zo rond de 25 graden Celsius gemiddeld. Nadat u de vacht van uw hond nat gemaakt heeft wrijft u de vacht en de ledematen van uw hond goed in met de hondenshampoo.
De fijnste temperatuur van het water is 20 tot 25 graden. Hierna wrijf je met de shampoo over de vacht totdat de shampoo begint te schuimen en zorg je ervoor dat je je hond van top tot teen inzeept.
De normale temperatuur van honden ligt tussen de 38 en 39 graden. Puppy's hebben een iets hogere temperatuur, namelijk 39,5 graden. Als honden het te warm hebben stijgt de lichaamstemperatuur. We spreken van oververhitting als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is.
Het water moet lauw zijn, niet te warm en niet te koud. Dit omdat de shampoos dan het beste werken, en vooral ook omdat je hond zich een stuk comfortabeler zal voelen als het water warm is. Houd de douchekop zo dicht mogelijk, ongeveer een centimeter, van de vacht.
Wanneer de lichaamstemperatuur van een hond 42°C bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet goed meer worden rondgepompt. Organen, hart en hersenen kunnen beschadigd raken en de hond kan zelfs komen te overlijden.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Wat mag je zeker NIET doen: Een hond wassen met gewone shampoo (voor mensen) Een hond wassen met Zwitsal (babyshampoo) Een hond wassen met een stuk zeep.
Helaas is Dreft helemaal niet geschikt om de hond mee te wassen. Het is ook niet bedoeld om je eigen huid mee schoon te maken. Was je de hond met Dreft dan kan deze last krijgen van flinke jeuk, roodheid, schilfertjes, wondjes of bultjes.
Elke hond moet wel eens gewassen worden. Per hond verschilt dit aantal. Een kortharige hond hoeft normaal gesproken maar 2 tot 4 keer per jaar te worden gewassen. Honden die regelmatig vies worden en veel vuil in de vacht vasthouden mogen vaker worden gewassen.
Wanneer de temperaturen tussen de 25 en 30 graden zijn dan zal de temperatuur van het asfalt makkelijk 50 tot 60 graden zijn, de hond kan dan gemakkelijk zijn voetzolen verbranden. Laat de hond zoveel mogelijk in de schaduw en op het gras lopen om zijn pootjes te sparen.
Symptomen van oververhitting zijn te herkennen. Begint je hond erg te hijgen, te kwijlen of wordt hij sloom en loopt hij te strompelen dan kan het zijn dat je hond last heeft van de warmte. Als de lichaamstemperatuur te ver oploopt, kan de hond ernstige gezondheidsproblemen oplopen, in coma raken en sterven.
Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Babyshampoo is al een stuk beter om te gebruiken dan gewone shampoo: het is milder en vaak is de pH van babyshampoo ook meer geschikt voor honden. Dit komt omdat het minder zuur is zodat het minder in de ogen prikt. Ook is de geur vaak neutraler.
Je hoeft je hond eigenlijk niet met shampoo te wassen, want een hond met een normale huid kan je op prima wassen met zuiver water. In veel shampoos zitten uitdrogende en reinigende bestanddelen en deze tasten de vetlaag van de hond aan. En deze zijn hard nodig om de huid gezond te houden van je hond.
Eens de vacht van je hond goed vochtig is, begin je hem in te zepen. Doe wat hondenshampoo in je hand, begin achteraan en wrijf deze rustig doorheen de hele vacht. Wees voorzichtig als je bij de kop komt en hou oren en ogen zeepvrij. Voor de kop kan je eventueel voorzichtig met een washandje te werk gaan.
Wassen zonder stress
Laat het bad voor 5-10 cm vol lopen en was de hond verder met een spons, als hij de douchekop eng vindt. Laat het water niet hoorbaar in het bad lopen, maar vul het bad door de douchekop onder water te houden. Geef beloningen tijdens de inwerktijd van de shampoo.
Als de vacht van een hond stinkt kun je die met azijn behandelen. Maak de hond nat met gewoon water. Doe een kopje azijn in een emmer (10 liter) water en was de hond met deze oplossing. Droog de hond zonder het azijnwater uit te spoelen.
Zo maak je de hondenshampoo:
Meng de baking soda en maizena met de vanille-olie. Hoe meer olie hoe sterker de geur, dus we raden aan om met ongeveer 6 druppels te beginnen. Wanneer jij (en natuurlijk jouw hond) van een wat sterkere geur houdt, kun je wat meer druppels aan de shampoo toevoegen. Je shampoo is klaar!
Waarom stinkt de vacht van mijn hond? De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie). Vooral de gist Malassezia pachydermatitis is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes.
Was je hond nooit te vaak! Dit tast de belangrijke beschermlaag aan die op zijn huid zit. Voor een goede verzorging van de vacht houd je 2 tot 4 wasbeurten per jaar aan. Is je hond erg vuil, ruikt hij erg sterk of heeft hij last van een allergie.
Wanneer jouw pup oud genoeg is om buiten te spelen, is het aan jou om het beestje te verzorgen. In het begin volstaat een warm, vochtig doekje bij het opfrissen van jouw hond. Tot het beestje ontdekt hoe leuk het is om in de modder te spelen. Dan is het tijd voor het eerste bad.
Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen. "Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft. De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af."
Daarnaast kan je hond een zonnesteek oplopen, tijdens het uitlaten met een hittegolf. Laat je hond daarom niet uit op de heetste uren van de dag, tussen 12 uur en 15 uur. Ga vroeg in de ochtend als het buiten nog wat frisser is, of later op de avond als het iets meer is afgekoeld.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.