Je vindt in Denemarken rust, ruimte en een hoge levensstandaard. Uit het World Happiness Report blijkt dat Denemarken het op één na gelukkigste land ter wereld is. De Denen hebben een perfecte balans tussen werk en privé. Ze hebben vertrouwen in de maatschappij, want alles is goed geregeld.
De landen liggen dicht bij elkaar en er zijn maar weinig culturele en sociale verschillen te vinden. Nederlanders hebben dan ook een goede en betrouwbare reputatie in Denemarken. Voor ondernemend Nederland wordt de Deense markt steeds aantrekkelijker om te gaan veroveren!
Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld ca. 5-7% hoger dan in Nederland en België. Het is aan te raden sommige artikelen van huis mee te nemen, omdat ze in Denemarken duurder zijn als gevolg van hogere accijnzen. Uitgesproken duur zijn: sigaretten, sterke drank, cd's, suiker en zout.
Gemiddeld moet dit worden geschat op € 270.000. Natuurlijk willen velen graag weten hoeveel een huis in Denemarken kost en of het mogelijk is om hier iets goedkoper te kopen.
Deense visa voor wonen in Denemarken
Als je uit één van de Scandinavische landen komt – Noorwegen, Finland, IJsland of Zweden – kun je zonder dit certificaat wonen en werken in Denemarken. Je moet je echter nog wel aanmelden voor een CPR-, ziekteverzekeringskaart en belastingnummer.
Een vakantie in Denemarken hoeft niet duurder te zijn dan een gemiddelde vakantie in een ander land. Levensmiddelen in een gemiddelde supermarkt zijn qua prijsniveau ongeveer 5% duurder dan in Nederland. Vaak zijn de prijzen ook sterk afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, zoals bij groenten.
Criminaliteit. Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.
Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf. Voor Denemarken heeft u geen visum nodig. Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee.
Zo moet u in een Denemarken een vaste baan hebben of zelfstandig bedrijf. Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse of Deense bank. Een bekende lening is het realkreditlån. Het is voor buitenlanders niet zomaar mogelijk om een huis te kopen in Denemarken.
Sterke sociale netwerken
Samen eten en andere activiteiten met vrienden en familie is het andere element dat bijdraagt aan het geluksgevoel van Denen. Ze hechten sterk aan een sociaal leven met familie en vrienden. En daarvoor nemen ze de tijd.
Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km², iets groter dan Nederland en bijna anderhalf keer zo groot als België. Het bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.
Ook de Denen lijken in veel opzichten op de Nederlanders: ze hebben dezelfde humor, lijken qua uiterlijk ook veel op Nederlanders en hebben veel 'Nederlandse' karaktertrekken, in de zin dat ze vaak wat gesloten overkomen (meer dan een voorzichtig hallo komt er bij de buren, die al bijna twee weken onze buren zijn, niet ...
3. Denemarken. Je merkt het al: in Scandinavië verdien je beter, maar kost het leven je ook wat meer. De salarisrange in Denemarken ligt tussen de 2.829 euro en de 8.305 euro.
Belastingen in Denemarken
In Denemarken is er een progressief belastingstelsel, hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt. Er zijn maar 2 belastingschijven voor loonbelasting. Van DKK 44.000 tot DKK 466.729 is het tarief 9,08%. Vanaf DKK 467.300 is het tarief 15%.
Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
Denemarken is een ideaal vakantieland: het is lekker dichtbij, prachtige natuurgebieden, mooie stranden en ruime vakantiehuizen. Maar ook veel kindvriendelijke attracties, gezellige stadjes, interessante bezienswaardigheden voor stellen en heerlijke ijsjes!
Misschien heb je in gedachten dat Denemarken vlak en saai is, maar niets is minder waar. Je vindt hier geen spectaculaire bergtoppen en steile fjorden, maar het (licht) glooiende landschap biedt volop variatie. Wist je bijvoorbeeld dat er op het eiland Møn spectaculaire krijtrotsen te bewonderen zijn?
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Het kraanwater is veilig te drinken.
Het zorgstelsel in Denemarken is volledig via de overheid geregeld (zie figuur 1). Dus geen verzekeringsstelsel maar via het belastingstelsel gegarandeerde zorg voor iedereen vanaf het moment dat ze zich als bewoner inschrijven bij een gemeente.
Zuidoost-Jutland is het historische gebied van Nederland en wordt ook wel gezien als de mooiste en groenste gebieden van heel Denemarken. West-Jutland kent een kust van maar liefst 400 kilometer lang en wordt dan ook voornamelijk bezocht vanwege haar stranden. Noordwest-Jutland staat zelfs bekend als de Deense Rivièra.
Sterker nog, Zweden is gemiddeld een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen en Zwitserland. De Europese Commissie vergelijkt jaarlijks de prijsverschillen op het gebied van eten, drinken en tabak in de verschillende Europese landen. Zweden komt daarbij als goedkoopste Scandinavische land uit de bus.
In Denemarken betaal je niet met Euro's, maar met Deense Kronen. Onze Euro's worden meestal niet geaccepteerd, of tegen een ongunstige wisselkoers. Je kunt dus het beste met Deense Kronen betalen. Wil je Deense Kronen meenemen uit Nederland, bestel ze dan ruim op tijd bij je bank.