Het aantal woninginbraken is in de afgelopen tien jaar met 75 procent gedaald tot 23,5 duizend inbraken. Bij ongeveer 1 op de 10 inbraken vond de politie een verdachte. In 2012 registreerde de politie nog 8 440 personen als verdachte van woninginbraak, in 2021 is dit aantal gedaald tot 2 110.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Inbrekers gaan voor snel en makkelijk
Anders dan je misschien zou verwachten, wordt er vaker ingebroken in rijtjeshuizen dan in vrijstaande woningen. Het hang- en sluitwerk in deze woningen is vaker verouderd, zodat de inbreker makkelijker en sneller naar binnen en buiten kan.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk. Ze kennen de vluchtwegen op hun duimpje en kunnen de risico's beter inschatten.
Afgelopen jaar werden er dagelijks gemiddeld 108 woninginbraken geregistreerd. Bekijk hieronder hoeveel woninginbraken er per provincie werden gepleegd en of er -ten opzichte van 2018- sprake is van een daling of stijging. Hierin vallen vooral de provincies Flevoland, Limburg en Gelderland op.
Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven. Hierbij zijn ze vooral op zoek naar huizen waarvan ze vrij zeker zijn dat er tegen die tijd niemand thuis zal zijn.
De populairste dagen van het jaar
Kerst en Oudejaarsdag zijn voor inbrekers de meest geliefde momenten om in te breken, maar ook op Nieuwjaarsdag en Koningsdag slaan inbrekers vaak hun slag. Tijdens deze feestdagen wordt anderhalf tot twee keer zoveel ingebroken als wat in die tijd van het jaar gebruikelijk is.
Een inbraak duurt gemiddeld slechts 5 minuten. Inbrekers weten dat ze weinig tijd hebben voordat ze opgemerkt worden. Ze hebben maar één minuut nodig om het huis binnen te dringen, 3 minuten om alle waardevolle spullen te verzamelen en nog een minuut om het huis weer te verlaten.
Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van de inbrekers binnen één jaar terugkomt. De inbrekers kennen de weg, weten wat er te halen valt en hopen dat de gestolen producten vervangen zijn door gloednieuwe exemplaren.
Een inbreker hoeft alleen de sleutel maar om te draaien en hij is binnen. Ook een openstaand raampje geeft gemakkelijk toegang tot de woning. Vaak zal de inbreker in deze situaties eerst even aanbellen. Doet er niemand open, dan slaat hij zijn slag.”
In Harlingen en Dinkelland werd het minst vaak ingebroken (0,5 keer per 1 000 huishoudens). Van de vier grote steden werd het vaakst ingebroken in Utrecht (3,8 keer per 1 000 huishoudens) en het minst vaak in Rotterdam (3,1 keer).
Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij u thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader.
Dit doe je op de site politie.nl bij 'Mijn buurt'. Hier kun je zelf zien waar en wanneer er precies wordt ingebroken door de vier cijfers van je postcode in te vullen. Vervolgens zullen de inbraken van de afgelopen drie maanden in je buurt verschijnen op de kaart.
Inbrekers houden er niet van om in de schijnwerpers te staan. Kleine kanttekening: als er geen zicht is op je voordeur of tuin, dan kan verlichting voor inbrekers juist een handige hulp zijn. Verstop geen sleutels te op 'geheime' plekken rondom je huis.
Ook fototoestellen, videoopnameapparatuur, computers en andere apparatuur zijn zeer gewild. Met de komst van tablets, smartphones en laptops worden ze een steeds belangrijker doelwit. Bewaar de facturen van deze artikelen en hun serienummers zorgvuldig, zodat u in geval van diefstal uw bezittingen kunt identificeren.
Een inbreker loopt door de wijk en zodra hij ziet waar hij zijn gang kan gaan, slaat hij zijn slag. Inbrekers zien hun kans wanneer er een raam of deur open staat. Mocht dit niet zo het geval zijn maar kunnen ze er wel gemakkelijk door naar binnnen dan gebruiken ze een zwaar voorwerp zoals een breekijzer.
"Het zijn jongens die verslaafd zijn, zich vervelen of kicken op geld omdat hun vrienden dat ook hebben. Ze pakken een auto, rijden door de wijk en kijken waar ze een kraakje kunnen zetten." Kleine details kunnen bepalen of deze personen een poging willen wagen.
Door je te bewapenen neem je namelijk het risico op escalatie. Het gevaar bestaat dat je het wapen te snel gebruikt. Wapens in huis hebben mag sowieso niet, maar dat is niet relevant als het om inbraak gaat.
Ter vergelijking: in de grote steden Amsterdam (49), Rotterdam (45), Utrecht (44) werden de meeste misdrijven geregistreerd per duizend inwoners. In Oost-Nederland noteren Zwolle (30), Zutphen (29) en Lelystad (29) de minst gunstige cijfers.
In 2015 ging het om 35 procent van de minderjarigen. Het percentage zelfgerapporteerde criminaliteit is daarmee relatief stabiel gebleven. Geweldsdelicten, vermogensdelicten en vandalisme komen het meest voor: respectievelijk 20,7 procent, 19,4 procent en 13,4 procent).
Strafbare feiten opsporen; Hulp verlenen als er iemand in nood is; Overleg met de gemeente, het Openbaar Ministerie en partners over veiligheidsproblemen; Het uitvoeren van politietaken voor justitie.
Dieven werken het liefst in het donker. Zorg dus voor (automatische) verlichting om je huis. Laat ook lampen aan wanneer je weggaat, liefst op een timer, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Komt iemand je planten water geven of de post opruimen tijdens je vakantie?