AMSTERDAM - Winkelketen Super de Boer komt voor ruim een half miljard euro in handen van de Jumbo-supers. Jumbo neemt alle 305 Super de Boerfilialen over. Mogelijk verkoopt Jumbo tachtig winkels door aan Schuitema, de exploitant van C1000. De overige winkels brengt Jumbo onder eigen naam.
Super de Boer was een Nederlandse supermarktketen, en was het laatste lid van Super de Boer N.V. (voorheen Laurus N.V.). In 2009 is de keten overgenomen door Jumbo Supermarkten.
Door de overname zijn de nodige C1000-ondernemers gestopt. Zij hebben hun winkel verkocht, soms aan een andere ondernemer, maar vaak ook aan Jumbo, die het vestigingspunt als filiaal voorzette. Een aantal vestigingspunten keerden niet meer terug.
De Jan Linders-winkels die niet zullen worden omgebouwd naar Albert Heijn zijn vestigingen in: Beek (Limburg), Boxmeer, Bunde, Gennep, Horst, Klimmen, Lent, Mill, Valkenburg, Venlo en Weert (Onzelievevrouwestraat).
Supermarkt Jumbo neemt in 2018 de zoveelste keten over. Dit keer is het Emté, die 131 winkels in met name het zuiden en oosten van het land heeft. Eerder zijn delen van de Edah, Super de Boer, C1000 en de restaurants van La Place uit de boedel van failliete bedrijven bij Jumbo gekomen.
Edah staat voor de beginletter van de familienamen van de vier oprichters: Ebben, Dames, Aukes en Hettema, allen uit Friesland afkomstige kruideniers die zich begin 20ste eeuw in steden in Noord-Brabant hadden gevestigd.
In 1921 opende Johan van Eerdt zijn zaak. Geen Jumbo-winkel, maar een groothandel in koloniale waren. Pas in 1963 opent nazaat Karel van Eerd een eerste zelfbedieningswinkel in Schijndel, onder de naam Kroon.
Het overgrote deel van de 63 Jan Linders-vestigingen worden omgebouwd naar Albert Heijn-supermarkt, zo ook in Veghel dus. In Erp is Jan Linders wel uit het straatbeeld verdwenen, daar is geen andere supermarkt voor in de plaats gekomen. Op steenworp afstand van de oude Jan Linders zat namelijk al een Albert Heijn.
De ACM keurt de overname door Jan Linders van de tien Albert Heijn winkels in Beuningen, Brunssum, 's-Hertogenbosch, Nijmegen, Maastricht, Rosmalen (2 winkels), Sittard, Tegelen en Tilburg goed.
De meeste winkels van de supermarktketen gaan naar concurrent Jumbo. Ook PLUS en Aldi nemen winkels over. Jan Linders en Albert Heijn kondigden eind vorig jaar aan te willen samenwerken. Jan Linders wordt daarbij franchisenemer van marktleider AH.
Het in 1981 opgerichte C1000 zou in eerste instantie Mekka gaan heten, maar deze naam had te veel religieuze associaties. De meeste filialen zijn inmiddels omgebouwd tot Albert Heijn of Jumbo, dat in 2015 het laatste filiaal sloot.
De namen staan bij velen nog in het geheugen gegrift, maar de C1000, Emté, Golff, Attent, Digros, Bas van der Heijden, Konmar en Edah bestaan niet meer. De diversiteit aan merken wordt steeds kleiner doordat de supermarktketens één voor één worden opgeslokt door nóg grotere ketens.
Na het afstoten van de formules Edah en Konmar gaat Laurus per 1 januari 2008 met 317 supermarkten verder als Super de Boer. In 2009 worden alle Super de Boer-winkels overgenomen door Jumbo Supermarkten uit Veghel, waardoor de Super de Boer-formule komt te vervallen.
Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat Edah verdween. Ooit was het één van de grootste supermarkten van ons land, maar een mislukte operatie om alle Edah's om te bouwen tot het veel duurdere Konmar, luidde uiteindelijk de ondergang in. Het van oorsprong Helmondse bedrijf met 286 winkels ging in 2007 ten onder.
C1000 had een no-nonsense-uitstraling en hield dat in stand met de slogan 'Geen fratsen, dat scheelt'. Op 24 november 2011 werd het winkelbedrijf overgenomen door Jumbo. Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel.
De Konmar in de Haaglanden MegaStores kon niet worden verkocht. Een tijd heeft deze winkel nog de naam Konmar gevoerd, maar wel met bepaalde kenmerken van Super de Boer, zoals de kleding van het personeel, de aanbiedingen en de acties. In december 2008 is deze winkel ten slotte omgebouwd naar de Super de Boer-formule.
De Jan Linders in Venlo-Zuid wordt een ALDI-filiaal. Dat maakte supermarktketen Jan Linders dinsdagmiddag bekend.
Zoals afgelopen jaar aangekondigd, stopt Albert Heijn met het invliegen van onbewerkte groente en fruit. Vanaf 1 juni 2023 worden groente en fruit, zoals sugarsnaps, haricots verts en passiefruit, alleen nog maar via zeecontainer- of wegtransport vervoerd.
De winkels in Geleen en Tegelen zijn de laatste twee Jan Linders-supermarkten die de deuren sluiten, zo blijkt uit een inventarisatie van Distrifood.
De winkels worden naar verwachting in de tweede helft van dit jaar omgebouwd naar de nieuwe formules. De Jan Linders in Weert wordt omgebouwd naar een Plus supermarkt.
Jumbo neemt het grootste deel van deze supermarkten over, waaronder die in Mill en Gennep. De Boxmeerse Jan Linders zal uiteindelijk een PLUS-supermarkt worden. Verder worden er Jan Linders-winkels overgenomen in Bunde, Horst, Lent, Valkenburg (allen Jumbo), Klimmen en Weert (PLUS) en Venlo (ALDI).
Dirk van den Broek (Amsterdam, 27 maart 1924 – Aerdenhout, 8 april 2020) was een Nederlands ondernemer.
Duurste supermarkten in Nederland
De duurste supermarkt uit de test van de Consumentenbond is veruit de Spar. Zij zijn maar liefst 20 procent duurder dan gemiddeld en staan daarmee stijf onderaan de lijst.
De naam ALDI komt voort uit Albrecht Discount. Onder deze naam gaat Theo Albrecht verder en in 1962 breidt hij verder uit in Noord-Duitsland en sinds 1973 ook in Nederland. Zijn principe was: aandacht voor de essentie, daar gaat het om. De essentie: dat is de klant.